Venezuela'da 17 yıl sonra ilk kez sağcılar kazandı

Venezuela’da dün yapılan ve 19 milyon seçmenin sandık başına gittiği milletvekili seçimlerini 147 sandalyeli mecliste 99 koltuk elde eden sağ muhalefet kazandı. İktidardaki sosyalistler ise 46 sandalyede kaldı.

Sosyalistler 1998'de Chavez liderliğinde iktidara geldiklerinden bu yana ilk kez seçimden mağlup ayrıldı.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena, sandıkların kapanmasından 5 saat sonra yaptığı açıklamada, ana muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonunun parlamentodaki 167 koltuğun en az 99'unu aldığını açıkladı. Hayatını kaybeden eski lideri Hugo Chavez'in kurucusu olduğu Venezüella Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ise 46 koltukta kaldı. Seçimlerde katılım oranı %74,25 oldu.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro da ulusa yaptığı seslenişle yenilgiyi kabullenerek, sonuçlardan hükümetine karşı yürütülen 'ekonomik savaşı' sorumlu tuttu. Maduro demokrasiye saygı duyacaklarını ve sonucu tanıdığını açıkladı.

Sağcı MUD koalisyonunun önemli isimlerinden ve eski Devlet Başkanı adayı Henrique Capriles ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Sonuçlar beklediğimiz gibi. Venezüella kazandı. Bunun geri dönüşü yok" dedi.

MUD Sekreteri Jesus Chuo Torrealba da sonuçları öğrendikten sonra, “Venezuela’da değişim başladı” ifadelerini kullandı.

2010 Parlamento seçimlerinde PSUV 98 sandalye kazanırken muhalefet 64 sandalye kazanmıştı.