Seçim öncesi vaatler sıralayan iktidar, yurttaşın sırtına yeni vergiler yükleyerek Meclis'i kapattı. Aile ve Gençlik Bankası, bilgisayar alımında vergi muafiyeti gibi vaatler için tek bir adım dahi atmadı.

Vergileri yükleyip Meclis’i kapattılar
Fotoğraf: AA

BirGün ANKARA

Seçimden önce her gün yeni bir vaat açıklayan iktidar sonra ise sözlerini unuttu. 28 Mayıs’a kadar seçim ekonomisi uygulayan iktidar seçimden hemen sonrasında ise verdiği sözler yerine ekonomik yıkımın tüm faturası yurttaşa yüklendi.

AKP, seçimler öncesi 481 sayfalık bir beyanname yayımlayarak yeni dönem için hedeflerini ve vaatlerini sıralamıştı.

Bu vaatlerden öne çıkanı yeni dönemde asgari ücretteki artışın enflasyonun üzerinde olması, çalışanların refah payı almasıydı. Beklentilerin altında kalan ücret zamlarının hemen ardından gelen düzenlemelerle iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Böylece ücretler cebe girmeden erimeye başladı. Ek bütçenin kabul edilmesiyle Meclis, 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Seçim öncesi verilen vaatler de başka bahara kalmış oldu.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI’NIN ADI GEÇMEDİ

AKP’nin seçim beyannamesinde Aile ve Gençlik Bankası tarafından evlilik kredisi, çalışmayan kadınlara emeklilik gibi pek çok destek verileceğine ilişkin vaatler yer almıştı:

"Yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz."
Ancak seçimlerin üzerinden geçen zaman diliminde Aile ve Gençlik Bankası ile ilgili herhangi bir ifadeden bahsedilmedi.

MUAFİYET OLACAKTI ZAM GELDİ

Erdoğan’ın gençlere yönelik vaatlerinin başında yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlamak ve aylık 10 GB ücretsiz internet vermek vardı. Vergi muafiyeti bir yana torba yasa ile yurtdışından getirilen telefonlar için harç bedeli 6 bin liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Artırılan ÖTV ve KDV oranları ile tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarında artış yaşandı.

Genç işsizliğini azaltma vaadi veren Erdoğan, üniversiteli gençlere verilecek Gençlik Kartı’yla tiyatro ve sinemalara ücretsiz veya indirimli giriş sağlayacağını söylüyordu. Ancak bu konuda da hiçbir girişim yapılmadı.

CAN ATALAY TAHLİYE EDİLMEDİ

Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve Meclis İçtüzüğü’nde de “Yasama Reformu” vaadi bulunuyordu. Parti kapatmalarının zorlaştıracağını söyleyen Erdoğan, hem dava açılmasını hem de dava sonucu kapatma kararı alınsa bile bulun uygulanmasını TBMM iznine bağlayacağını belirtiyordu. Erdoğan kişi özgürlüklerini önceleyeceğini, tutuklama ve gözaltı gibi uygulamaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına uygun hale getireceğini belirtiyordu. Ancak iki aylık yeni dönemde tutuklu milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine ilişkin talepler reddedildi. 

***

İki ayın maliyeti 3,7 trilyon

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM’de yaptığı konuşmada AKP iktidarının 14 Mayıs seçimlerinden bu yana iktidarın Türkiye ekonomisine 3 trilyon 700 milyar TL zararının olduğunu açıkladı.

“İktidar, seçim ekonomisini faturasını halka kesti” diyen CHP’li Genç, “MTV, KDV, ÖTV, kurumlar vergisi ve harçlara zammın temeli budur. 86 milyon hep birlikte iktidarın seçim ekonomisinin finanse edecek. Bu bütçe ne yazık ki bu anlama geliyor” ifadelerini kullandı.
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimden bu yana kurdaki yükselişe de dikkat çeken Genç, seçiminden üzerinden geçen sürede 3 trilyon 700 milyar TL daha da borçlanıldığını açıkladı.

Genç şöyle konuştu: “13 Mayıs 2023 günü, yani seçimden bir gün önce dolar 19,5 TL’ydi. Bugünse 26 TL bandında seyrediyor. İki aylık sürede TL bazında dış borcumuz tam 3 trilyon 88 milyar TL arttı. Üzerine bir de ek bütçede getirilen deprem finansmanını haricindeki 592 milyarı ekleyin. 3 trilyon 700 milyar ediyor. Daha net anlaşılması için söylüyorum, 2023 yılı bütçe gelirleri 3 trilyon 810 milyar TL’ydi. 2 aylık AKP iktidarı bir yıllık gelirimizi alıp götürdü.”