‘Yargı bağımlı haldeyken yolsuzluk üzerine gidilemez’

SULTAN TEMİZ

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği Yolsuzlukla Mücadelede Yargı konulu panelinde yargının konuşan CHP PM Üyesi, gazetemiz yazarı, eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, siyasi iktidarın kendisine bağımlı bir yarı yarattığını belirterek yolsuzluğun artık kanıksanmaya başlandığını söyledi. Yargının bağımsızlığı söz konusu değilse etkin bir yargılamanın olamayacağına dikkat çeken Cihaner, “İktidarın lehine karar veren bir savcı varsa tarafsızlık söz konusu değil” dedi.

Eski İstanbul Barosu başkanlarından hukukçu Turgut Kazan ise Türkiye’de yargının geldiği noktayı eleştirerek yolsuzluğu konuşmanın dahi insanın başının belaya girmesi için yeterli olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni de eleştiren Kazan, bu sistemin demokratik sayılabilen hiçbir ülkede örneğinin olmadığını belirtti. Usulsüzlüklerle gündemden düşmeyen Kızılay, Ensar Vakfı ve Turken Vakfı’nın ilişkilerine de değinen Kazan, yargı bağlamında ülkenin mevcut haliyle Magna Carta’dan daha geriye gittiğini dile getirdi.

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da yolsuzluğun önlenmesinin ekonomik açıdan önemli olduğundan bahsetti. Türkiye’de bireysel ihlallerden daha çok kitlesel ihlallerin yaşandığına anlatan Tarhanlı, yolsuzluğun insan hakları bağlamında bir risk olduğunu açıkladı.