Yargı ‘suçlu’yu buldu

NURCAN GÖKDEMİR- nurcangokdemir@birgun.net

Başbakanlık, 26’ncı dönem çalışmalara başlanması ile birlikte hakkında dava açılması istenen ve tamamına yakınını muhalefet milletvekilleri hakkında olan 330 dokunulmazlık tezkeresini TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşturulan Karma Komisyonu’nun gündemine girecek dokunulmazlık tezkerelerinde rekoru HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş elinde tutuyor. Hakkında 46 tezkere bulunan Demirtaş’ı, 37 tezkere ile HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, 34 tezkere ile de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu izliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında üç, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında bir, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında da üç tezkere düzenlendi.
CHP TBMM Grubu’ndan çoğu siyasi partiler ve seçim yasalarını ihlal suçlamasının yer aldığı 103 ayrı dosya ile 32 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması istendi. CHP’li Muharrem İnce’nin 12, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un sekiz, Genel Sekreter Gürsel Tekin’in dört soruşturmadan dolayı dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunuldu.

HDP’li parlamenterlerden 32’si hakkında 185 fezleke hazırlandı. En fazla fezlekesi bulunan Demirtaş’ı 37 dosya ile Buldan, 33 dosya ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 12 dosya ile Grup Başkanvekili İdris Baluken izledi.

AKP’den sadece 30 dosya

MHP TBMM Grubu’ndan beş milletvekili hakkında dokuz fezleke düzenlendi. Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ile Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu hakkında ikişer, Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın ve Afyon Milletvekili Mehmet Parsak hakkında da birer dokunulmazlık fezlekesi sunuldu.
AKP’den ise 17 milletvekili hakkında sadece 30 dosya TBMM’ye ulaştı. Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar dokuz dosya ile AKP grubunun rekortmeni oldu.

Süreç nasıl işliyor?

Milletvekilleri hakkında soruşturma yapan savcılar, dokunulmazlığın kaldırılması isteminin yer aldığı bir fezleke düzenleniyor. Başbakanlığa sunulan fezleke şekli değerlendirmenin ardından TBMM’ye sunuluyor.

TBMM Başkanlığı, fezlekeyi, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na sevk ediyor. Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verirse raporunu TBMM Genel Kurulu’na gönderiyor. 10 gün içinde Genel Kurul’da okunması zorunlu olan rapor, itiraz edilmezse veya itiraz reddedilirse kesinleşiyor.
Genel Kurul’da yapılan oylamanın ardından nitelikli çoğunluk aranmadan kabul oylarının ret oylarından fazla olması durumunda milletvekilinin dokunulmazlığı düşürülüyor ve yargı yolu açılıyor.