Yargıtay 3. Ceza Dairesi, rüşvet ve yolsuzluk davası kapsamında takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve soruşturma aşamasında şüphelilere 'kumpas' kurarak darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan 71 kişiden 39'uyla ilgili mahkumiyet ve beraat kararlarını bozdu.

Yargıtay, "25 Aralık" davasında kısmen onama ve bozma kararı verdi

Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve şüphelilere kumpas kurarak "darbeye teşebbüs" ettikleri iddia edilen 71 sanıklı davada 39 sanık hakkındaki karar Yargıtay tarafından bozuldu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AKP'nin 'FETÖ'nün 25 Aralık darbe teşebbüsü' olarak nitelendirdiği dava ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 71 kişi hakkında verdiği karar için temyiz başvurularını inceleyerek karara bağladı.

Buna göre, 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve şüphelilere 'kumpas' kurarak darbe girişiminde bulundukları iddia edilen 71 sanıklı davada 39 kişi hakkındaki karar, Yargıtay tarafından bozuldu.

BERAAT KARARLARININ BOZULMASINA HÜKMETTİ

Kararda, Burhan İnönülü, Halil Altun, Kamil Murat Adanır, Turan Güler, Volkan Demirdelen ve Murat Cebecioğlu hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlarından kurulan beraat kararının gerekçesinde iddia, savunma ve delillere ilişkin değerlendirmelerin açık olarak yansıtılması gerektiği anlatıldı.

Bu beraat hükümlerinin gerekçesiz olarak kurulduğuna kanaat getiren Daire, söz konusu beraat kararlarının bozulmasına hükmetti.

"SUÇUN İŞLENİŞİNE KATKI"

Kararda, ayrıca, Cihan Kasak, Ercan Taş, Gürkan Tok, Hayrettin Can, Hüseyin Tokgöz, İsmail Arpacı, Mehmet Sait Sevinç, Raif Bektaş, Sabri Kızılkaya, Şakir Parpar ve Ufuk Sağdıç hakkında da "darbeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından beraat kararları verildiği anlatıldı. 

Bu 11 sanığın söz konusu soruşturmada suçun işlenişine sundukları katkı nazara alınarak mahkumiyetlerine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Sanıklardan ikisi hakkında dosyaya yansımış delil bulunmadığından beraat etmeleri gerektiği kaydedildi.

"SİYASAL VEYA ASKERİ CASUSLUK"

Kararda, sanıklar Arif İbiş, Ercan Taş, İbrahim Şener, Kazım Aksoy, Mahir Çakallı, Mehmet Akif Üner, Mehmet Fatih Yiğit, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Sait Sevinç, Mustafa Demirhan, Yakub Saygılı, Yasin Topçu ve İsa Karayiğit hakkında da "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan deliller dikkate alınmadan beraat kararı verildiği aktarıldı.

Kararda, bu kişilerin eylemlerinin "siyasal veya askeri casusluk" suçunu oluşturacağı vurgulandı.

39 kişi hakkındaki mahkumiyet ve beraat hükümlerinin bozulması gerektiği belirtilerek, dosya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Dava dosyasının geri gönderilmesi üzerine tensip zaptı oluşturarak ilk duruşmanın 30 Ekim’de yapılmasını kararlaştıran İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 kişinin tutukluluk hali, 3 kişi hakkında yakalama kararı ve 8 kişiye ilişkin adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 2015 yılında, Fetullah Gülen ve Sinan Dursun ile eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında iddianame düzenlenmişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Berat Albayrak, Yalçın Akdoğan, Serhat Albayrak, Hakan Fidan, İsmail Rüştü Cirit ve Nihat Ömeroğlu'nun "müşteki", bazı bakan ve milletvekillerinin ise "mağdur" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, 71 sanıktan 67’sinin "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıkların ise "terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.