Mecliste kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nun veto edilmesini isteyen yaşam savunucuları Ankara’da bir araya geldi. Savunucular, “Bu yasa hayvanlara katliam, sürgün ve zulüm getirecek” açıklaması yaptı.

Yasa veto edilsin

HABER MERKEZİ

Meclis’te kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’na yönelik tepkiler büyüyor. Yıllardır hayvan hakları savunucularının ve kamuoyunun beklediği ile çıkan yasa arasındaki fark tepki çekti. Hayvanlar satılmaya devam edilecek, hayvana eziyet ve işkencenin cezası yine hapis yatmak olmayacak. Tepki çeken yasanın ardından hayvan hakları savunucuları Ankara Ulus’ta sokağa çıktı. Hayvan hakları savunucularının ‘katliam yasası’ olarak değerlendirdiği yasanın veto edilmesi talep edildi.


“Bu yasa kabul edilemez” diyen yaşam savunucuları hayvana şiddete getirilen cezalarda alt limit çok düşük olduğu için, pratikte hapis cezası olmayacağını vurguladı. Yaşam savunucuları “Bu yasa hayvanlara katliam, sürgün ve zulüm getirecek” diyerek şu açıklamayı yaptı: “Yasa sorunları çözmek yerine hayvanlar için felaketler getirecek. Milletvekilleri biz dinledi ve ‘fikir ve önerilerinizi aldık ama uygulamak zorunda değiliz’ diyerek, bu katliam yasasını onayladılar. Bu kanunun tanıtımı, ‘hayvanlar mal değil can’ söylemi başta olmak üzere yalanlarla yapıldı. Hayvanlar can ise, petshoplarda niçin katalog üzerinden satılacak.”

Açıklama şöyle devam etti: “Ev hayvanlarına sayı sınırlaması ​gelmesi için tasarıda Tarım Bakanlığına tam yetki verdiler. Yönetmelikte ‘fazla’ olarak belirledikleri ev hayvanlarına da polisle zorla el koyacaklar. Belediyelere ‘kısırlaştırmaya ve bakımevlerine bütçe harcamayın, 4 yılda yok edebildiğiniz kadar yok edin’ fırsatı açıkça sağlandı. Kısırlaştırma yapmadığı için sokak hayvanlarının çoğalmasına sebep olan belediyelere idari ve cezai yaptırım yok. H​ayvanat Bahçeleri sözde yavaş yavaş kapanacaktı. Fakat yeni kanunda kapsamı daha da genişletilerek ​resmi ​kuruluşlara da​ ​hayvanat bahçesi açılması ​getirildi. Sahiplenilmesini ve üretimini ve yasalar ile kontrol etmek yerine, ‘tehlikeli ırk’ kavramını genişleterek pek çok hayvanı ölüm kampı belediye barınaklara yollama maddesi yeni kanunda yer aldı.”