Konya Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Muhammet Burak Aykurt, duvara ‘Yaşasın Halkların...

Konya Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Muhammet Burak Aykurt, duvara ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ ve ‘YÖK’e hayır’ diye yazdığı, HES’lerle ilgili panel düzenleme girişiminde bulunduğu, 1 Mayıs ve Grup Yorum konserlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. Savcılık, Aykurt’un bu eylemlere katılarak, “terör örgütü üyesi olduğu ve propagandasını yaptığı” iddiasında bulundu.

Aykurt, özel yetkili Adana Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü soruşturma nedeniyle Konya’da gözaltına alınıp tutuklandı. Aykurt’un örgüt üyeliğinin delili ise savcılık fezlekesinde şöyle sıralandı: "14 Aralık 2010 günü Konya Bosna Hersek Mahallesi’nde yapılan ‘YÖK’e hayır’, ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ ve ‘19-22 Aralık Katliamının Hesabını Soracağız’ ibareli yazılamalar. HES’lerle ilgili okulda panel düzenleme girişimi ve buna ilişkin bir dizi telefon konuşması. 2011 ve 2012’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak. Toplu mezarların açılması için Dersim’de açlık grevi yapan Hüsnü Yıldız’ın çadırını ziyaret etmek. Grup Yorum konserine katılmak için yapılan telefon görüşmeleri. ‘Parasız Eğitim, Ücretsiz Ulaşım İstiyoruz’ imzalı pullar yapıştırmak."

Aykurt’un avukatı Evrim Deniz Karatana, “YÖK’e hayır”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” duvar yazılarında suç unsuru taşımadığına dikkat çekerken, 19 Aralık’a ilişkin yazıyı ise müvekkilinin yazdığına ilişkin delil olmadığını belirtti. Çadır ziyaretine değinen avukat Karatana, “Bu çadırı ziyaret edenler arasında birçok milletvekili bulunduğu gibi Bakan Fatma Şahin tarafından da ziyaret edilmiş ve sorunun çözümüne ilişkin adım atılacağı sözü verilmiştir” dedi. ANF

600
Meclis’te verilen soru önergeleri dahil olmak üzere çeşitli kaynaklara göre, Türkiye'de 600 civarında öğrencinin tutuklu olduğu belirtiliyor.

MKÜ’de öğrenciler açlık grevine başladı

Hatay'da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrencileri çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırılan, öğretim hakkına son verilen arkadaşları için dün üniversite yönetimini protesto ederek açlık grevine başladı. Öğrenciler açlık grevine başlamadan önce Tayfur Sökmen Yerleşkesi önünde kitlesel bir eylem gerçekleştirdiler. Öğrenciler yerleşke önündeki protesto eyleminin ardından açlık grevine başladı.