Yayın yasağı  suçun itirafıdır

Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde kaçan hayvanlarını aramaya giderken askerin açtığı ateş sonucu ölen 14 yaşındaki Vedat Ekinci için Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, dosyaya gizlilik kararı getirilmesinin nedeni olarak “suçların örtbas edilmesi amacı taşıdığını” söyledi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise ‘coğrafi kader’ diyen valiye tepki gösterdi.

SUÇLAR CEZASIZ KALIYOR

Ülkede katliamlara ve devamlı insanların öldürülmesine şahit olduklarını belirten Fincancı, “Ne yazık ki, bu suçlar cezasız kaldığı sürece benzer suçlar işlenmeye devam edecek. Bir insanın yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bir daha böylesi şeylerin yaşanmaması için sorumluların hızla bulunarak yargılanması ve gereken cezaları almaları gerekir” dedi.

Yaşanan olayın Roboski katliamının bir devamı olduğunu söyleyen Fincancı, “Ateş açtıktan sonra yaralılara gerekli sağlık hizmeti verilmemesiyle yaşam hakkının bir kat daha ihlal edildiği görülüyor. Daha dün Cizre’den bir meslektaşımızın, insanlara tedavi hizmeti sunduğu için gözaltına alındığı haberi geldi. Vedat Ekinci’ye sağlık hizmeti sunmayan devlet aynı zamanda sağlık hizmeti sunan sağlık emekçilerine gözaltıyla, işkenceyle korku yaratmaya çalışmaktadır. Bunlar kabul edilir şeyler değil. Bu yaşam hakkının ihlalinin hesabı sorulmalı” dedi.

‘NEDEN HEP KÜRT GENÇLERİ?’

İnsan hakları savunucuları olarak sorumluların bulunup yargılanması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını aktaran Fincancı, şu ifadeleri kullandı: “Yayın yasağı ve dosyada gizlilik kararı getirilmesinin tek nedeni suçlu olduklarının farkında olmalarının itirafı niteliğindedir. Nerede bir gizlilik kararı çıkarılmışsa orada devlet sorumlularının işlediği suçlar vardır.”

Ekinci’nin öldürülmesinin ihmal veya kaza olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Tanrıkulu ise “Hakkâri Valisi olay için bu ‘coğrafyanın kaderi’ demiş. Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur? Bunun açıklamasını yapmak lazım. Maalesef valiliğin yaptığı açıklamanın hemen arkasından savcılığın dosyaya getirdiği gizlilik kararı failleri gizleme ve koruma amaçlıdır” diye konuştu.


Kürt illerinde yaşanan her ölümün Roboski katliamının devamı olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Roboski için cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ demişti. Kendisinin talimatlarıyla dosya Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kayboldu. Bugün yapılan açıklamalarda bunun da üstünün kapatılacağı ve faillerin aklanacağı anlamını taşıyor” ifadelerini kullandı.