Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Barış Bildirgesi’ni yayımlayan akademisyenleri hedef alarak, “Devlete karşı çıkan kim varsa gereğini yapın” talimatı verdi, YÖK, “Gereği yapılacak” dedi. Akıllara, “12 Eylül sürecinde yaşanan 1402 uygulamasının sinyali mi veriliyor?” sorusu geldi

Yeni 1402’likler sinyali

BURCU CANSU / burcucansu@gmail.com

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada Barış Bildirgesi’ni imzalayan bin 128 akademisyeni “Ey aydın müsveddeleri siz karanlıksınız” diyerek hedef aldı. “Terörle mücadelede devlete karşı çıkan kim varsa gereğini yapın” talimatının verildiği konuşma biter bitmez YÖK’ten, “Teröre destek veren bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacak” açıklaması geldi. YÖK’ün açıklaması, “12 Eylül sürecinde yaşanan 1402’lik uygulaması yeniden hortlatılıyor mu?” sorusunu akla getirdi.

‘Doğrudan hedef gösterdi’
İmzacılar arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sedat Yağcıoğlu, “Sarayın da doğrudan hedef göstermesi ile de halka tamamlandı. Gözlemlediğimiz kadarıyla bir ilk yaşanarak basın toplantısına katılan gazeteciler daha haberlerini yazamadan yandaş medya tarafından kara propaganda başlatıldı. Önceden hazırlanılmış ve planlanmış bir çalışma olduğu belliydi’’dedi.

‘Saray’ı korkuttu’
Bildirgeyi imzalayan akademisyenlerin internet sitelerinden de hedef gösterildiğini belirten Yağcıoğlu, şunları söyledi: “Bu ilk aşamaydı, artçı şoklarının geleceği belliydi. Pek çok üniversiteden arkadaşlarımızın üniversite içerisinde şiddete ve mobbinge maruz kaldığı bilgileri bize ulaşmaya başladı. Üniversitelerde çalışan öğretim üyelerimizin dekanlık, rektörlükler tarafından çağırılıp özellikle daha küçük illerde ve belli üniversitelerde daha az sayıda imza olan yerlerde baskının yoğunlaştığını görüyoruz. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla da barış söylemi üzerinden müthiş bir karşı kara propaganda geliştiriliyor. Barış savunusu yaratılmamak isteniyor. Akademisyenler ve bilim emekçileri toplumun en önündeki kurum olan üniversiteler tarafından barış mücadelesinin güçlendirilmesi algısı hem Saray’ı hem de hükümeti çok korkutuyor.”

‘İmzalar artıyor’
Yağcıoğlu, “Akademisyenlerin karanlık olduğunu ve cahil olduğunu söylemesi Cumhurbaşkanı’nın ne kadar aciz içinde olduğunu göstermiş oluyor. Bütün bu kara propagandaya karşın imzalarımız artıyor. Soruşturmalara karşı da hem hukuki alanda hem de toplumsal mücadele alanında çalışmalara başlamış bulunuyoruz” dedi.

Chomsky’le bölgeyi gezelim
Felsefeci Noam Chomsky’nin de hedef gösterildiğini belirten Yağcıoğlu, “Hükümet de aslında uluslararası alanda suç işlediğinin farkında olduğu için uluslarası kamuoyunu harekete geçiren bir kampanyaya karşı ‘mandacılık’ suçlaması yaptı. Erdoğan, Chomsky’yi bölgeye davet etti. Hay hay, bölgeyi açın, sokağa çıkma yasağı olan bölgeye imzacılarımız arasında yer alan Chomsky, Zizek… Hep birlikte sokağa çıkma yasaklarının olduğu bölgelere girip araştırmalar yapalım. Madem yanlış bilgi veriyoruz, gerçekleri gözlemleyelim. Tersten sıkıştırmayı çağrıya dönüştürelim” diye konuştu.