Avrupa kentlerinde haftasonu yapılan seçimlerden sol partiler güçlü çıktı. Avusturya ve Portekiz’de komünist partiler kritik belediyeleri kazanırken İzlanda’da kadın vekiller parlamentoda ilk kez rekor sayıya ulaştı.

Yerelde sol güldü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da yapılan seçim ve referandumlar yurttaşların sol söylemlerden yana tercihlerini yaptığını gösteren oylarla sonuçlandı. Avusturya ve Portekiz’de yapılan yerel seçimlerde komünist partiler önemli oy oranları elde ederken İzlanda’da ise parlamento seçimlerinde kadın milletvekilleri ilk kez çoğunluğa yaklaştı.


Yaklaşık 356 bin nüfuslu İzlanda’da pazar günü yapılan genel seçimlerde sağcı İlerici Parti oylarını artırarak birincilik elde etse de ülkede parlamentoya giren kadın milletvekillerinin sayısı ilk kez bir Avrupa ülkesinde çoğunluğu elde etmeye yakın hale geldi. Seçimlere ilişkin ilk açıklanan verilerde kadınların 60 sayılı parlamentoda 33 sandalye elde ettiği aktarılırken sandıklardan gelen son sonuçlar kadınların 30 sandalye aldığını gösterdi. Yine de ülkede 2017 yılında yapılan seçimlerle karşılaştırıldığında kadın milletvekilleri altı sandalye daha kazanarak siyasetteki varlıklarını güçlendirmiş oldu.

YALNIZCA BEŞ ÜLKEDE KADINLAR ÇOĞUNLUKTA

Avrupa’da hiçbir ülkede parlamentoya seçilen kadın milletvekillerinin oranı yüzde 50’ye yakın değil. Parlamentolar Arası Birlik adlı uluslararası kuruluşun verilerine göre, İsveç yüzde 47 ile bu sınıra en çok yaklaşan Avrupa ülkesi. İzlanda dışında dünyada parlamento ve meclislerin yarısı ya da daha fazlasını kadın milletvekillerinin oluşturduğu ülkelerin sayısı ise yalnızca beş. Kadın milletvekili oranına göre yapılan sıralamada birinci gelen Ruanda’da, meclisin alt kanadını oluşturan milletvekillerinin yüzde 61,3’ü kadın. Onu yüzde 53,4 ile Küba, yüzde 50,6 ile Nikaragua devamında da yüzde 50 ile Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) izliyor.

KOMÜNİST PARTİ 19 BELEDİYE KAZANDI

Portekiz ve Avusturya’da ise hafta sonu yapılan yerel seçimlerde komünistlerin seçim zaferi gündemde. Portekiz halkı belediye başkanları, belediye meclisleri ve mahalle meclislerini belirlemek üzere pazar günü sandık başına gitti. Hükümetteki sosyal demokrat eğilimli Sosyalist Parti’nin pek çok kenti kaybettiği seçimlerde Portekiz Komünist Partisi ülke genelinde yüzde 8’in üzerinde oy olarak 19 belediye başkanlığı kazandı.

GRAZ’DA KOMÜNİST ADAYIN SEÇİM ZAFERİ

Avusturya’nın ikinci en büyük kenti Graz’da yapılan belediye seçimlerini de komünistler kazandı. Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) yüzde 29 oy oranıyla seçimlerin galibi oldu. Belediye koltuğunda bulunan muhafazakar Halk Partisi’nin oyu yüzde 25.8’de kalırken KPÖ, oylarını yüzde 9 artırarak seçimleri kazandı. Komünistlerin adayı Elke Kahr’ın belediye başkanı olması bekleniyor. 1983’ten beri KPÖ üyesi olan Kahr, partisinin anketler tarafından öngörülmeyen zaferini "sürpriz" olarak değerlendirirken "Bazıları sandık kurulmadan haftalar önceden sözler veriyor. Biz yıllardır her gün insanların yanında özellikle de en muhtaçların yanında olduk" açıklaması yaptı.

***

LGBTİ+ ve kadın haklarına referandumda destek

İtalya sınırları içinde yer alan "mikro devlet" San Marino’da pazar günü yapılan referandumla kadınlar kürtaj hakkını elde etti. Referandumda 12 haftaya kadar gebeliklerin gönüllü olarak sonlandırılmasına izin veren yasal değişiklik yüzde 77 oyla kabul edildi. Yasal değişiklikle, annenin hayatının tehlikede olması ya da fetüste ciddi bir anomali belirlenmesi durumunda 12 haftadan sonra da kürtaja izin verilecek. San Marino kürtajın tamamen yasak olduğu son Avrupa ülkelerinden biriydi. 1865’ten bu yana geçerli olan yasakla kürtaj yaptıran kadınlara üç yıla kadar operasyonu yapan doktorlara da altı yıla kadar hapis cezası isteniyordu. San Marinolu Kadınlar Birliği sonuçların açıklanmasının ardından "Kürtaj son seçenek olmalı ancak güvenli, yasal ve erişilebilir olmalı. Artık köle değiliz" açıklaması yaptı. İsviçre’de de pazar günü yapılan referandumda LGBTİ+ evliliklerin yasallaşması ve çiftlerin evlat edinmesi için seçmenlerin yüzde 64’ü "evet" oyu vermişti.