Ankara’da bulunan 4 kamu hastanesi büyük oranda Etlik Şehir Hastanesi’ne taşındı. Tepkilere neden olan taşınmaların ardından bakanlık geri adım attı. BirGün’ün edindiği belgelere göre, hastanelerin statüsü korunacak. Ancak şehir hastanesine giden hekim ve personelin durumu belirsizliğini koruyor.

Yılan hikâyesine dönen taşınma

Sibel BAHÇETEPE

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte başkentte bulunan ve büyük bir kısmı taşınan 4 kamu hastanesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nden başhekimliklere gönderilen yeni yazıya BirGün ulaştı. Sözkonusu yazıda, 4 kamu hastanesinin statülerinin korunacağı belirtildi. Kararı olumlu değerlendiren meslek örgütlerinin temsilcileri, dört hastanenin personelinin büyük kısmının şehir hastanesine, bir kısmının ise çevre hastanelere tayininin yapıldığını anımsattı. Bakanlığın kararının üzerine bu personelin durumunun ne olacağı ise meçhul.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü imzasıyla “Şehir Hastanesi’nin açılış sürecinde sağlık tesisi rollerinin yeniden belirlenmesi” başlığıyla başhekimliklere gönderilen yeni bir yazı ortaya çıktı.

EKSİKLERLE DOLU

Planlamalarda revizyon yapıldığı belirtilen yazıda, hastanelerin bir kısmının branş hastanesi olarak çalışmaya devam edeceği, bir kısmının da kısmi olarak görevini sürdüreceği kaydedildi. Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB)başkanlarından Op. Dr. Bayazıt İlhan, bakanlığın taşınma işleminden şimdilik geri adım attığını ancak durumun belirsizliğini koruduğuna dikkat çekti. İlhan “Pek çok hekim, sağlıkçı ve hastane personeli artık mevcut hastanelerinde değil. Pek çoğu Etlik Şehir Hastanesi’ne gitti. Plansız ve programsızlığın sonucu yaşanıyor. Yazıdan anlaşılan herkesi geri götürmeyecekler, kısmi kapanmadan söz ediyorlar, hekimlerin bir kısmı dönecek bir kısmı şehir hastanesinde devam edecek. Bu nasıl planlanacak burada ciddi problem var” dedi.

Etlik Şehir Hastanesi’nin pek çok eksiklerle açıldığını, ameliyatların dahi yapılamadığı kaydeden İlhan “Bir haftadır Etlik Şehir Hastanesi’ndeyiz. Hasta dosyalarımız var, koli koli nereye yerleştireceğimizi bilmiyoruz. Ulucanlar’da ameliyat günü verdiğimiz tüm hastalar bekliyor, acil olan hastalar başka hastanelere sevk ediliyor, bu hastaneler yeni yükü ne kadar kaldırır o da ayrı tartışma konusu. Hekimler, sağlıkçılar ve diğer tüm personel ne yapacağını bilmiyor. Kayda değer açıklama da yapılmıyor. Kısmi bir taşınmadan söz ediliyor ama ne kadar kısmi, ne boyutta olacak hiçbir bilgi yok. Dolayısıyla plansız, programsız akıl dışı bir durum ile karşı karşıyayız. Doğru planlama ile alanın uzmanlarını da sürece katarak bir iş yapmazsanız böyle akıldışı durumlar yaşanır” diye tepki gösterdi.

SAĞLIK EKİP İŞİDİR

"Düne kadar işleyen sistemi bozdular" diyen İlhan, özetle şöye devam etti: "Şimdi hocalarla konuşuluyor ve deniyor ki ‘tekrar geri dönmek ister misiniz?’ Hekimler de ne yapacağını bilmiyor. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Siz ekibi dağıttınız, diyorsunuz ki ‘Kısmen orada kalacak, kısmen buraya gelecek.’ Bütün bunların sağlıklı bir planlama ve programlamayla yapılması gerekir. Bunların hiç olmadığını görüyoruz ve gerçekten çok üzücü bir durum. Hekimler, hemşireler, sağlık ve diğer pek çok personel mevcut hastanelerinden ya şehir hastanesine ya da çevre hastanelere dağıldı. İki ay önce hastanelerdeki bilgi işlem ve güvenlik gibi personel hastanelerin taşınması nedeniyle kura ile başka yerlere tayin edilmişti. Şimdi onların da ne olacağı belli değil. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin bu şekilde tayini çıkmıştı. Hastanelerin kapanmaması yemekhane personeli için sevindirici oldu. Çünkü onlar işsiz kalacaktı, bu şekilde yaklaşık 250 kişi var. Kuşkusuz yurttaşlarımız için bu hastanelerin kapatılmaması çok değerli yoksa bu araziler zaman içinde yıkılması ve ranta açılması tehlikesi ile karşı karşıyalardı. Umuyoruz bu karardan geri adım atılmıştır. Pek çok kişi seçime kadar bu durumun geçici askıya alındığını değerlendiriyor. Ama umarım öyle değildir, umarım hastanelerimiz korunur ve yurttaşlarımız önceden olduğu gibi buralardan nitelikli sağlık hizmeti almaya devam eder. Hastalar da perişan olmuş durumda. Nereye gideceğini bilmiyorlar, hekimlerini nerede bulacağını bilmiyor, tedavileri ve ameliyatları aksıyor."

***

NE OLMUŞTU?

Başkentte 28 Eylül’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ile açılışı yapılan Etlik Şehir Hastanesi için 4 kamu hastanesi taşınmaya başlamıştı. Bu hastanelerden olan Ulucanlar Göz, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma ile Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin taşınma işlemleri kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. Onkoloji Hastanesi’nin de kapatılacağı iddia edilmiş, bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Taşınacak hastanelerimiz yok” açıklamasını yapmıştı. Bu gelişmelerin ardından BirGün'ün ulaştığı belgelerde, Sağlık Bakanlığı tarafından Etlik Entegre Sağlık Kampüsü için söz konusu dört hastanenin taşınacağı ve hastanelerin müstakil statüsünün kaldırılacağı ortaya çıkarılmıştı. Son olarak geçtiğimiz günlerde yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık yeni bir yazı hastanelerin branş hizmetine devam edeceği, statülerinin korunacağını belirtti.