Mahkûm Mehmet Canpolat’ın bilincini kaybetmesinin ardından, infazın ertelenmesi için ‘harekete geçildi’

Yıllarca seyrettiler

18yıldır Komünist Parti-İnşa Örgütü (KP-İÖ) davasından cezaevinde olan 48 yaşındaki Mehmet Canpolat, 19 Aralık’ta (Hayata Dönüş) cezaevlerine gerçekleştirilen operasyonun ardından nefes darlığı yaşadı, sonunda da KOAH hastalığına yakalandı . Doktorlar her seferinde “Bir şeyin yok” diyerek ağrı kesici verdi. Avukatı Gülizar Tuncer ve İHD infazının ertelenmesi için defalarca cezaevi idaresine ve savcılığa başvurdu, Kandıra F Tipi’nde yatan Canpolat’ın infazı ertelenmedi. Canpolat en sonunda konuşma yetisini ve hafızasını kaybetti. Hastalığının ağırlaşması üzerine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı, Canpolat’ın beyninde tümör olduğu tespit edildi.  Doktorlar, yaşama şansının zayıf olduğunu belirtirken, cezavi idaresi ve savcılık ise ancak ölüm sınırında infazının ertelenmesi  için harekete geçti. Canpolat bugün ameliyat olacak.

‘Düşmanca yaklaşım’
Avukatı Gülizar Tuncer, doktorların, cezaevi idaresi ve savcılığın sorumsuzluğu ve ihmalleri nedeniyle Canpolat’ın hastalığının bu noktaya kadar geldiğine dikkat çekti. Tuncer, “Bu olay devletin  ve onun temsilcisi konumundaki Adalet Bakanlığı’nın, savcılığın ve ATK’nin hasta mahpuslara yaklaşımında bir değişiklik olmadığını, düşmanca bir yaklaşımla hareket etmeye devam ettiklerini gösteriyor”  diye konuştu.
Tuncer, Mehmet Canpolat’ın bilincini yitirmeden önce ailesine kısa bir vasiyet yazarak öldüğünde dayısının yanına gömülmek istediğini bildirdiğini de belirtti. Elçin Yıldıral