‘Yıllardır çektirdikleri yetti’

SEÇİL TÜRKKAN

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Kolin Grubu tarafından yapılacak termik sanrtal için Soma'nın Yırca Köyü'nde bir gecede altı bin zeytin ağacının kesilmesine yönelik tepkiler sürerken, Yırca'ya gittik, zeytinlikleri için direnen köylülerle görüştük. Notlarımız şöyle:

>> Yırca'da gün, İstanbul'dan desteğe gelen bir otobüs dolusu kişinin de gelişiyle oldukça yüksek bir moralle başladı. Bu moralin arkasında Danıştay'ın acele kamulaştırmalar için verdiği yürütmeyi durdurma kararının da etkisi var.

>> Alanda gün boyu pek çok etkinlik gerçekleşti. Önce lokmalar döküldü, aşureler yapıldı. Genel olarak herkes mutlu gözükse de köylülerle konuşmaya başlayınca Kolin'le yaklaşık 3 aydır karşı karşıya kalmaları ve yaşanan şiddet dolu süreç sebebiyle çok kızgın olduklarını anlamak zor değil.

>> Alanın etrafına çekilen dikenli tellerin bir kısmı ise köylüler tarafından kesildi.

>>  6 bin tane zeytin ağacı köklerinden kesilmeseydi eğer dün zeytin hasadı  festivali yapılacaktı. Fakat bu durum dün itibariyle bir fidan dikim gününe dönüştü. Dikilen ilk iki fidan hem hüzün hem de coşku yarattı. Çevre illerden sivil katılımlar, İzmir Ziraat Odası ve Ayvalık zeytin üreticileri de yanlarında fidanlarıyla Yırca'ya gelerek fidan dikimine katıldı.

>> Köylülerin anlattıkları en önemli şeylerden biri, burada uzun yıllardan beri var olan Soma Termik Santralı'nın etrafa yaydığı kül nedeniyle zeytinlerinden, yetiştirdikleri tütünden hem istedikleri verimi alamamaları hem de üzerlerinin sürekli küllerle kaplanıyor olması. 55 yaşındaki Hatice teyze “Zeytin toplayınca yüzümüz gözümüz hep kül oluyor, sanki madenden çıkmışız gibi” diyor.