YÖK’ten askeri okul öğrencileri için karar

YÖK, kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler için karar aldı. Buna göre, kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından mezun olmayan öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecek.

2015-2016 döneminde mezun olan Kara Harp Okulu öğrencileri Gazi Üniversitesi’nden, Hava Harp Okulu öğrencileri İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, Deniz Harp Okulu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, GATA Tıp Fakültesi, GATA Hemşirelik Yüksekokulu ve GATA Astsubay Sağlık Hizmetleri MYO, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden, Jandarma Astsubay MYO, Gazi Üniversitesi’nden, Deniz Astsubay MYO, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, Hava Astsubay MYO İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Kara Kuvvetleri Astsubay MYO Gazi Üniversitesi’nden, Bando Astsubay MYO Hacettepe Üniversitesi’nden diplomalarını alacak.

Karara göre, GATA Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ile Astsubay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundaki öğrenciler Sağlık Bilimleri Üniversitesine aktarılacak. Yabancı uyruklu öğrencilerin ikili anlaşmalar veya milletlerarası anlaşmalar uyarınca askeri yükseköğretim kurumlarına devam ettikleri için bu öğrenciler Milli Savunma Üniversitesi’ne aktarılacak.

Öğrenciler askeri yükseköğretim kurumlarına askeri liselerden sınavsız olarak geçiş yapabildiklerinden ÖSYS sınavlarına girmeden askeri liselerden mezun olarak öğrencilik hakkı kazananların ortaöğretim diploma notları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

ÖSYS sonucuna göre kayıt olan öğrenciler ise söz konusu askeri yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki ÖSYS puanlarından öğrenim görmekte olduğu programın puan türü veya tercih edebileceği programın puan türü dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

Öğrenciler devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarındaki programları tercih edebilecek ve 24 tercih hakkına sahip olacak. Öğrencilerin vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri ve yerleşmeleri halinde söz konusu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen öğrenim ücretini ödeyecek.