Yolsuzluklarla mücadele edece-ğimslo

İNAN GEDİK ANKARA / Yolsuzluklarla mücadele edece-ğimsloganıyla iktidara gelen, eski başbakanlardan Mesut Yıl-naz ve eski bakanları Yüce Divan'a gönderen AKP, kendi içindeki yolsuz-uk iddiaları ile çalkalanıyor.

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları kamuoyunun gündeminden hiç düşmeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sahip çıkan Başbakan, çeşitli kuranlardan lüks araba ve yarış atı hediye ilan, "aşk ilişkileri" medyaya yansıyan jakanları için sessizliğini koruyor. Dzellikle son günlerde yaşanan ve bir-jiri ardına patlak veren yolsuzluk iddi-ıları ve skandallar AKP'ye zor bir dö-ıem yaşatıyor. İşte son dönemlerde \KP'nin ortaya dökülerek medyaya /ansıyan onlarca yolsuzluk iddialarından ve dosyalarından bazıları:

TOBB'DAN BAKANA MERCEDES
\KP'lilerin lüks hediye kabul etme cervanına son olarak Sanayi ve Ticaret 3akanı Ali Coşkun katıldı. Türkiye Ddalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tara-îndan gönderilen ve piyasa değeri /aklaşık 400 bin YTL olan Mercedes narka lüks otomobili, Bakan Coşkun 2;eri çevirmedi. Coşkun, parası oda ve borsaların bütçelerinden kesilen payla oluşturulan "İç Ticaret Geliştirme Fonu" tarafından karşılanan lüks otomobilin kasko ve trafik sigortasını da TOBB'a yaptırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, arabanın bakana hediye edilmediği, sadece kullanmak için bakana sunulduğu belirtiliyor.

BAKANLARIN YARIŞ ATI SEVGİSİ
Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve AKP İstanbul Milletvekili İnci Özdemir'e yarış atı hediye etti. At yarışı bahislerinin üzerindeki yüzde 6o'a varan kesintilerin azaltılmasını isteyen at yetiştiricilerinin verdiği bu pahalı hediyenin ortaya çıkmasının ardından bakanlar "atları satın aldık" açıklamasını yaptılar. Ancak Bakanların "5 bin YTL verdik" dediği atların fiyatının en az 100 bin YTL civarında olduğu belirtiliyor. İsmi Cumhurbaşkanlığı adayları arasında geçen Abdüllatif Şener ise atı iade edeceğini açıkladı.

KARISINI DÖVEN MİLLETVEKİLİ
AKP'nin son dönemlerde başını ağrıtan olaylardan biri de Konya Milletvekili Halil Ürün'ün karısını dövdüğünün ortaya çıkması oldu. AKP'li milletvekili Ürün'ün dayak skandali eşi Esma Ürün'ün, savcılığa başvurusuyla medyaya yansıdı. Eşinin başka bir kadınla ilişkisi olduğu ve bunu eşiyle konuşmak istediği sırada dayak yediğini belirten Esma Ürün'ün, Adli Tıp Kuru-mu'ndan aldığı darp raporu Ankara Başsavcılığına gönderildi. Raporda, vartekste (kafanın tepe ve üst kısmı) 2 cm'lik, semporal bölgede (sağ şakağın üst kısmı) 2x3 cm'lik ekimoz (morar-ma-çürüme) görüldüğü, sağ mete-cart'ta (el kemiğinin orta kısmı) ezilmeye rastlandığı kaydedildi. TCK'ya göre aile içi şiddetin soruşturulması "şikâyete bağlı" olmadığından savcının hazırlayacağı fezleke TBMM'ye gönderilebilecek. Ancak AKP'nin gündeme getirdiği, bu suçları yeniden "şikâyete bağlı" hale getiren tasarı yasalaşırsa, Ürün soruşturmadan kurtulabilecek. AKP, karısını döven Ürün hakkında bir işlem yapmadı.

ALI DIBO YÖNTEMİYLE İHALE
AKP Grup Başkan Vekili ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin'in Hatay'daki resmi ihalelerde yakınlarını kayırdığı iddiaları günlerce medyaya konu oldu, hatta bu olaya, Hatayhlar'ın eş-dost kayırmalarına verdikleri adla "Ali Dibo yöntemiyle ihale" denildi.

ARINÇ'A KIYAK EMEKLİLİK
Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın emeklilik maaşı, yasa tasarısına son dakikada eklenen iki kelimeyle 2 misline çıktı. Böylece Arınç ve eski Meclis başkanları 6.5 milyar lira maaş alabilecek.

MALİYE BAKANI VE ÇOCUKLARI
CHP, Maliye Bakanı Kemal Unakı-tan'la ilgili yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını tam üç defa gensoru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı, ortaya çeşitli deliller koydu. Buna karşın Meclis'teki AKP'li çoğunluk, bakanlarını her defasında "akladı."

Tüzmen'e soruşturma
AKP'nin
en son başını ağrıtan bakanlardan biri de Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen oldu. CNR Holdingin sahibi Ceyda Erem, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü kanalıyla İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'nden 80 dönüm arazi kiraladı. 80 dönümlük arazi için CNR Holding metrekare başına yıllık 5 dolar kira bedeli ödeyecek.

Böylece CNR'deki 150 bin metrekare alana yılda 10 milyon dolar civarında kira ödeyen CNR Holding, yeni alan için yılda sadece 400 bin dolar kira bedeli verecek. CNR Fuarcılık'ın sahibi Ceyda Erem'in, Paris'in en lüks oteli Plaza Athene-e'de ağırladığı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, haziran 2003'teki bu seyahatte bakanlık gücünü de Ceyda Erem'in CNR Fuarcılık firması için kullandığı iddia edildi.

MEB'de 21 triyonluk yolsuzluk iddiası
MİLLİ
Eğitim Bakanlığındaki yolsuzluk iddiaları Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk ve İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir'in istifaları ile gündeme geldi. Selçuk ve Öz-demir'in istifasının perde arkasında 21 trilyonluk yolsuzluk iddialarının olduğu öne sürüldü. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer tarafından ortaya atılan iddiaya göre MEB, ilköğretim sınıflarında kullanılmak üzere 21 trilyon değerinde malzemeyi usulsüz olarak satın aldı. Malzemelerin alımı için yönerge ve şartnamede değişikliğe gidildi. İhale süreci tamamlanmadan malzemeler satın alındı. Bir diğer usulsüzlük de ödemelerin 2005 bütçesinden yapılmasıyla gerçekleştirildi. Usulsüz alımların Meteksan, Bilgin Eğitim A.Ş, GNC Makine, Prodem Eğitim aracılığıyla yapıldığını öne süren Dinçer, Bilgin Eğitim ve Meteksan'ın ortağı olan kişinin AKP Grup Başkan Vekili olup olmadığının yetkililer tarafından açıklanmasını istedi. Dinçer'in sorusuna bir yanıt gelmedi.