Türkiye futbolu mevcut iktidarın soluğunu ensesinde hissetmeye devam ediyor ve bu durum alınan kararları da etkiliyor. Kulüpler ve TFF her geçen gün yozlaşmaya devam ediyor

Yolunu şaşıran Türkiye futbolu

Eren TUTEL

Türkiye uzun zamandır hak edenin emeğiyle var olmaya çalışanların kazandığı bir ülke değil. Birçoğumuz bunu günlük yaşantımızda tecrübe ediyoruz. Ve bu durum o kadar kanıksandı ki insanlar emeğe karşı yapılan saygısızlığı göstere göstere çekinmeden yapabiliyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yapılan bu haksızlıkların örneğini geçen günlerde aldığı bir kararla gösterdi. Ligleri pandemi şartlarında eksiksiz bir şekilde oynatan TFF, sezon tamamlandıktan sonra küme düşmeyi kaldırdığını duyurdu. Ligde kalmak için büyük çaba sarf eden takımların, şampiyonluk mücadelesi verenlerin; kısaca 18 kulübün emeğini bir çırpıda hiçe sayan bu kararla Süper Lig’in gelecek sezon 21 takımla oynanacak.

Peki futbolu yönetenlerin düzenli ve koro halinde saçmalamasının temel sebebi nedir? Bu sorunun birden fazla cevabı var. Kâğıt üstünde özerk bir yapıya sahip olan TFF’nin fiilen iktidarın kuklası haline gelmesi ve sporu onların istekleri üzerine dizayn etmesi akla gelen ilk cevaplardan. Neredeyse hiçbir kararını ‘devlet büyüklerine’ danışmadan alamayan TFF, politik yozlaşmanın bir başka tezahürü. Sporu siyasete karıştırmayalım diyerek hemen hemen bütün spor federasyonlarını kendi tekelinde toplayan iktidarın içini boşalttığı Türkiye futbol hem kültürel kodlarını hem de rekabet duygusunu yitirmeye ve hamasetle dolmaya devam ediyor.

Yukarıda bahsettiğimiz yozlaşmanın en büyük örneği play-off finalinde Fatih Karamgümrük’e kaybederek Süper Lig biletini son anda kaçıran Adana Demirspor’un itirazıyla yaşandı. Demirspor, kendilerinin de Süper Lige alınmasını ve ligin gelecek sezon 22 takımla oynanmasını talep etti. Yani sahada kaybeden bir kez daha masa başında kazanmaya çalışıyordu. Bu talep köklü bir geçmişe sahip olan kulübün tarihine yapılan bir saygısızlıktı aslında.

BURSASPOR’DAN 24 TAKIM TALEBİ

Demirspor gibi bir başka köklü camia olan ve Türkiye’nin şampiyonluk yaşayan ikinci Anarolu takımı olan Bursaspor’un Başkanı Mesut Mestan da açıklamasıyla konuyu daha ilginç bir yere taşıdı: “Süper Lig'in 22 takıma çıkarılması konusundaki söylemler bizleri rahatsız etmektedir. Süper Lig'de bu çerçevede yeni bir düzenleme yapılacaksa takım sayısı 22 değil, Bursaspor ve Akhisar Belediyespor'un da alınmasıyla 24 olmalıdır."

LOBİ GEÇER AKÇE

Kulüp başkanlarının bu talebi aynı zamanda sahada kazanmanın değersizleştirilmesi ve lobiyle bir yerlere ulaşmanın çok daha kolay olduğunun bir başka göstergesi. Özetle futbolun içine düştüğü bu yozlaşma TFF tamamen bağımsız bir kurum haline gelmeden devam edecek ve daha çok absürt kararlar görmeye devam edeceğiz.

***


ADANA DEMİR’İN TALEBİNE RET

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig’in önümüzdeki sezon 21 takımla oynanacağını ve Adana Demirspor’un Süper Lig’e alınmasının söz konusu olmadığını duyurdu. Federasyonun internet sitesinden yapılan açıklamada, ligden düşmenin kaldırılmasının kamuoyunda farklı değerlendirmelere yol açtığı belirtilerek, “Özellikle Süper Lig’de takım sayısının artırılması hususunda bazı kulüplerimiz ve yöneticileri ile birçok kesim tarafından çeşitli görüşler ortaya atılmıştır. Hatırlatmak isteriz ki, Süper Lig’e çıkan son takım, TFF 1. Lig play-off finalinde penaltılar sonucu, Fatih Karagümrük olmuştur” denildi.