Liselere girişe dair yönerge hazırlandı. Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “Kriter çokluğu kaosa, yerleştirmeyi yapacak, komisyonun belirlenme biçimi ise torpile yol açacak” dedi

Yönerge, endişeleri derinleştirdi: Torpile yol açacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselere geçiş sistemini düzenleyen “Ortaöğretime Geçiş Yönergesi”ni yayımladı. Önceki gün yayımlanan yönergeyle TEOG yerine getirilen yeni sisteme ilişkin soru işaretleri yanıt bulmazken, sistemin öğrencilere mağduriyet yaşatacağı endişelerinin haklılığını ortaya koydu. Yönetmelikte öğrencilerin yalnızca tercihlerine ve ortaokul başarı puanlarına göre yerleştirileceğinin öngörülmesine karşın yönergede sıralanan yerel yerleştirme kriterleri arasında, öğrencilerin okula devam durumları, etkinliklere katılım düzeyleri gibi ölçütler yer aldı. Yönergede yeni sisteme ilişkin kamuoyuyla ilk defa paylaşılan bir diğer konu ise sınavsız yerleştirmenin kim tarafından yapılacağı oldu.

Özel okulların talepleriyle hazırlandı

MEB’in “Ortaöğretim Geçiş Yönergesi” yeni sistemin özel okulların talepleri doğrultusunda hazırlandığı iddialarını kuvvetlendirdi. Liselere yerleştirme için yapılacak merkezi sınavın sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacağını duyuran MEB, konuların 8’inci sınıf öğretim programlarında yer alan kazanımlara göre sorulacağını belirtti. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, soruların 8’inci sınıf derslerinden sorulmasının özel okulların talebi olduğunu hatırlatarak, “Velilerin itirazlarına kör ve sağır MEB, söz konusu özelleştirme olduğunda özel okulların bütün taleplerini hayata geçirdi. Yeni sınav sistemine dair MEB’in en büyük savunması özel okullar ile devlet okulları arasındaki not eşitsizliğin kaldırılacağı yönündeydi. Bu haliyle mevcut eşitsizliğin artarak devam edeceği çok açıktır” ifadelerini kullandı.

Yerleştirmeyi yapacak komisyonun belirlenme biçiminin, torpile yol açabileceğini söyleyen Aydoğan, “Hakkaniyet koşullarının gözetilmeyeceği kaygıları haklı çıkmaktadır” dedi. Aydoğan, imam hatip liselerini işaret eden yeni sınav sisteminin bu haliyle “Öğrencilerin geleceksizleştirilmesi” anlamına geldiğini belirterek, “Bu sınav sisteminden bir an önce vazgeçilmelidir. Tüm velileri çocuklarına ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.