Beş şehrin yöre dernekleri ile federasyonları, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını protesto etti

Yöre derneklerinden İstanbul’da eylem: Şeker fabrikaları peşkeş çekilemez

Tokat, Yozgat, Amasya, Kastamonu ve Erzincan yöre dernekleri ve federasyonları, dün İstanbul Beyoğlu’nda gerçekleştirdikleri yürüyüşle şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etti. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, “Şeker fabrikaları halkındır, satılamaz! Özelleştirmelere, yabancı şirketlere peşkeş çekmeye hayır!” denildi.

CHP’li milletvekilleri Ali Akyıldız, Ceyhun İrgil ve Okan Gaytancıoğlu’nun yanı sıra, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, HDP, EMEP ve Halkevleri’nin de destek verdiği yürüyüş, Taksim Tünel Meydanı’ndan başladı. Buradan Galatasaray Meydanı’na yürüyen kitle sık sık, “Fabrikalar halkındır satılamaz”, “Glikozlu şeker yemeyeceğiz”, “Şekerde yalana, talana hayır” sloganları attı.

Galatasaray Lisesi önünde ortak açıklamayı okuyan Tokat İl Dernekleri Federasyonu Başkanı Halil Bakan, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, satılması ya da kapatılması; pancar üreticisi köylüler, mevsimlik tarım işçileri, fabrikada çalışan işçiler, esnaf ve nakliyeciler ile hayvancılık işletmeleri açısından bakıldığından tam bir çöküş demektir. Asıl ve en büyük tehlike ise şeker pancarından üretilen şeker yerine nişasta bazlı şekerin (NBŞ) devreye sokularak insan sağlığının tehlikeye atılmasıdır” dedi.