Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, konut ya da işyeri olarak kiraladığı bazı binaları yurt binası olarak kullandığı öğrenildi. Yurt binası olarak kullanılan binaların yangın söndürme ve altyapı sistemleri ile ortak alan kapasitelerinin yurt olarak kullanıma uygun olmadığı belirlendi.

Yurtlar faciaya davetiye çıkarıyor

MUSTAFA BİLDİRCİN

Sayıştay’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yönelik tespitleri, “Bu kadar da olmaz” dedirtti. Sayıştay denetçileri, öğrenci yurdu olarak kullanıma elverişli olmayan binaların kiralanmaya devam edildiğini belirledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, 2020 yılı öncesinde kiraladığı konut veya işyeri niteliğindeki bazı binaların, öğrenci yurdu olarak kullanımı uygun olmadığı halde kira sözleşmelerinin feshedilmediği ve bazı sözleşmelerin süresinin uzatıldığı tespit edildi.

DÜZENLEME YAPILMADI

Sayıştay denetçileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kiraladığı binalarda fiziki incelemelerde bulundu. Konut ve işyeri olarak planlanan ve yapılan binaların yurt binası olarak kullanıldığı belirlenirken, binalarda mevzuata uygun düzenlemeler yapılmadığı anlaşıldı.

Denetçiler, binaların genelinde yangın söndürme ve algılama sistemleri, havalandırma sistemleri, asansör nitelikleri, altyapı sistemleri ve ortak kullanım alanları kapasitesinin yurt için uygun olmadığını tespit etti. Binaların imar, plan, proje, inşaat ve iskân süreçlerinin binaların konut ya da işyeri olarak kullanımına uygun gerçekleştirildiği belirtilerek, “Dolayısıyla, bu binaların yurt binasının gerektirdiği koşulları sağlaması zaten mümkün değildir” değerlendirmesinde bulunuldu.

SAYIŞTAY UYARDI

Denetim raporunda şunlar kaydedildi:

“Her ne kadar bu binaların iskân ruhsatlarının yurt binası olarak yenilenmesi şartı getirilse de bu durum yurt binalarının bir bölümü için ekonomik, teknik ve yasal olarak mümkün görünmemektedir. Zira binalarda esaslı tadilatlarla bile düzeltilemeyecek, taşıyıcı sistem ve betonarme yapı farklılıkları bulunmaktadır. Kaldı ki bu binalarda kullanımın gerektirdiği basit nitelikteki değişiklikler dahi halen yapılmamıştır. Dolayısıyla, yüksek maliyet ve uzun süre gerektiren imalatların yapılamayacağı ortadadır.”
Sayıtşay’ın, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yönelik diğer bazı tespitleri ise şunlar oldu:
>> Gerekli şartlar oluşmadığı halde bazı yapım işlerinde pazarlık usulü (21/b) ihale yapıldığı görülmüştür.
>> Bakanlığın mülkiyetinde ya da kullanımında olan stadyumlardan spor kulüplerine kiraya verilmiş olanların bir bölümünün kirasının tahsil ve tahakkukunun yapılmadığı tespit edilmiştir.