AKP’nin adeta uçuruma sürüklediği Türkiye’nin durumuna yurttaşlar kayıtsız kalmadı. Yurttaşlardan aldığım tepkiye göre kitle, yürüyüşün ardından Maltepe’deki mitinge oldukça motive durumda

Yurttaşlar Adalet Mitingi’ne kenetlendi

Uğur Şahin
ugursahin@birgun.net
@uugurs

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması sonrası başlatılan Adalet Yürüyüşü, iki gün sonra, yani Pazar günü noktalandırılacak. Ancak yürüyüş, başında planlandığı gibi Maltepe Cezaevi önünde değil, saat 18.00’de Maltepe Meydanı’nda gerçekleştirilecek büyük bir mitingle sonlandırılacak. Mitingde sadece “Hak, hukuk, adalet” sloganı atılacak, ‘adalet’ yazılı pankart, Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün posterleri taşınacak.

Mitingden önce cezaevi ziyareti

Miting öncesi Kılıçdaroğlu’nun Enis Berberoğlu’nu cezaevinde ziyaret etmesine kesin gözle bakılıyor. Tüm yurttan miting için otobüs kaldırılacağı da ifade ediliyor. Sadece İzmir’den 250 otobüs kaldırılacağı gelen duyumlar arasında yer alıyor.

Ankara Güvenpark’tan kitlesel bir şekilde başlayan 432 kilometrelik yürüyüş boyunca birçok provokasyon yaşandı, İstanbul’da da yaşanabilir. CHP’lilerin provokasyonlara karşı bir dizi önlem aldığını da söylemek mümkün.

Fakat bu noktada AKP Lideri Erdoğan’ın önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlamak gerekiyor: “Maltepe'de bir mitingle noktalayacaklarını söylüyorlar. Şiddet yaşanmadığı takdirde sonuna kadar izin veririm. En ufak hukuksuzluk olması halinde gereken müdahale yapılır.” AKP’nin gündemden bir türlü düşüremediği Yürüyüşü, küçük bir provokasyonun ardından da ‘engellemeye çalışmasından’ endişe ediliyor.

Miting öncesi akıllardaki sorulardan bir tanesi, Kılıçdaroğlu’nun nasıl karşılanacağına ilişkin. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul'un girişinde Kılıçdaroğlu’na ‘görkemli bir karşılama’ yapacaklarını duyurmuş, 958 mahalle temsilciliğinin direk araçlarla Maltepe'ye gelmiş olacağını kaydetmişti.

Yürüyüş AKP’ye itirazın adresi oldu

On binlerce yurttaşın katıldığı Adalet Yürüyüşü; Berberoğlu’nun dışında OHAL uygulamalarından tutuklu gazetecilere, hukuksuz tutuklamalardan polis şiddetine karşı itirazın adresi haline geldi.

Mahatma Gandhi'nin 1930 yılında yaptığı Tuz Yürüyüşü’nden tam 70 kilometre ve bir gün fazla olan yürüyüşe katılım, ülkedeki hukuksuzluklara paralel bir artış gösterdi. Öyle ki işçilerden engellilere, kadınlardan gençlere AKP’nin mağdur ettiği binlerce insan, ‘adalet için’ kilometrelerce yürüdü. Laikliği savunan, gericileşmeye dur diyen, özetle AKP’nin adeta uçuruma sürüklediği Türkiye’nin durumuna yurttaşlar kayıtsız kalmadı.

Miting iyi bir başlangıç olacak

Yürüyüşün ardından düzenlenecek olan Maltepe’deki mitinge yurttaşlar oldukça motive olmuş gözüküyor. Toplumun her kesiminden, milyonların katılımının beklediği yürüyüşe ilişkin konuştuğum insanlardan aldığım tepkiye göre, miting AKP iktidarının hukuk sistemi üzerinde yarattığı tahribatı gözler önüne sermek için son derecede kıymetli.

Adalet Yürüyüşü’nün son derecede onurlu bir yürüyüş olduğunun altını çizen yurttaşların da biraz çekinceleri mevcut. Örneğin mitingin ardından, eskisi gibi ‘susmak’ istemiyor ve mitingin iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorlar.