Yürüyüşü madde madde açıkladı: Mevkiye, akrabaya göre değil herkes için adalet istiyoruz!

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil TBMM Genel Kurulu’nda ‘Adalet Yürüyüşü’ne AKP kanadından yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, “Hâlâ anlamamış olanlar için bir kez daha anlatalım” diyerek yürüyüşün amacını madde madde açıkladı. İrgil, “Bu yürüyüş sadece partinin yürüyüşü değildir. Adalet isteyen ve adalet arayanların, duyarlı ve vicdanlı herkesin yürüyüşüdür. Kişiye, mevkiye, akrabaya, servete göre değil; herkes için adil ve eşit adalet ve hukuk istiyoruz. Zalimlerin zulmü artınca, hukuk ve adalet adliyelerde olmayınca, bıçak kemiğe dayanınca, sokak haktır” dedi.

İrgil, yürüyüş amaçlarını şu maddelerle özetledi:

Berkin ve Ali İsmail'in yürüyüşü
» Bu yürüyüş; ‘ananı da al git’ denen çiftçinin, ürünleri sömürülen tarım emekçilerinin, ‘bana mı sordun’ diye azarlanan, baskıyla korkutulan memurların, kıdem tazminatı çalınmak istenenlerin, kadro sözü verilip, kandırılan taşeron işçilerin, şiddete uğrayan, yıpranma payı bile çok görülen sağlıkçının, milyonlarca işsiz gencin, işe alımlarda haksızlığa uğrayanların, KPSS ile, torpil ve yandaş mülakatlarla hakkı gasp edilenlerin yürüyüşüdür.

» Bu yürüyüş tekmelenen Somalı’nın, fıtrat diye ölüme terk edilen madencinin yürüyüşüdür.

» Gezi’de coplanan, gaz sıkılan, öldürülen gençlerin, Berkin’lerin, Ali İsmail’lerin yürüyüşüdür. Kumpaslarla iftira atılanların, tutuklananların, Türkan Saylanların, Ali Tatarların yürüyüşüdür.

» Parası olmadığı için okulu bırakmak zorunda kalan öğrencinin, öğretme aşkıyla yanan ama atanamayan öğretmenin, KHK’lerle sorgusuz sualsiz haksız yere ihraç edilerek işsiz ve aşsız kalan akademisyenlerin yürüyüşüdür.

Oyları çalınan halkın yürüyüşü
» Bin türlü kumpas, yalan ve iftira ile hayatı karartılanların, haksız hukuksuz gözaltına alınan, tutuklanan ve hayatını kaybedenlerin, adaletsiz karar ve uygulamaları onuruna yediremeyip intihar edenlerin, gözü yaşlı ailelerin yürüyüşüdür.

» Parmaklıklar ardındaki 160 gazetecinin, 15 yılda iş cinayetlerinde ölen 20 bin işçinin, geride kalan asker çocuklarının yürüyüşüdür. ‘Bana 400 milletvekilini verin, bu iş huzur içinde çözülsün’ diye tehdit edilen milletin, referandumda ‘HAYIR’ çıkmasına rağmen YSK ile oyları çalınan halkın yürüyüşüdür.