Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD tarafından açıklanması beklenen ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır tarafından desteklenen “Yüzyılın Anlaşması” projesini kabul etmeyeceklerini bir kez daha yineledi. Abbas, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in 54’üncü kuruluş yıl dönümü münasebetiyle işgal altındaki Ramallah kentinde bulunan Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen kutlama törenine katıldı. Abbas, törende yaptığı konuşmada, […]

Yüzyılın Anlaşması’nı tanımıyoruz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD tarafından açıklanması beklenen ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır tarafından desteklenen “Yüzyılın Anlaşması” projesini kabul etmeyeceklerini bir kez daha yineledi. Abbas, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in 54’üncü kuruluş yıl dönümü münasebetiyle işgal altındaki Ramallah kentinde bulunan Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen kutlama törenine katıldı. Abbas, törende yaptığı konuşmada, “Tüm Filistinliler tarafından reddedilen Yüzyılın Anlaşması projesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz.” dedi.

Yüzyılın anlaşması nedir?

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen “Yüzyılın Anlaşması” planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor. Planın Kudüs’ün tamamının İsrail’e bırakılması ve Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.
‘İsrail-Arap ittifakı’
Filistin yönetiminin, ABD’nin Filistin-İsrail barış sürecine temel olması için hazırladığı ve “Yüzyılın anlaşması” olarak isimlendirdiği plandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman aracılığıyla haberdar edildiği belirtilmişti. Söz konusu planı “Filistin meselesinin tasfiyesi” olarak niteleyen Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed Mecdalani, “Anlaşma, İran’a karşı İsrail-Arap ittifakı üzerine kurulu” demişti. FKÖ Siyasi Komitesi, Filistin Merkez Konseyi toplantısında tartışılması için tavsiye niteliğinde 19 maddelik bir belge yayımlamıştı. Belgedeki en önemli başlıklar arasında “İsrail, Filistin devletini tanıyıncaya kadar FKÖ’nün İsrail’i tanımasının askıya alınması, Tel Aviv yönetimiyle ekonomik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinin sınırlandırılması ve ‘Filistin yönetimi’ aşamasından ‘işgal altındaki devlet’ aşamasına geçilmesi için plan yapılması” yer almıştı.