Zeytinlikleri korumak için ülkenin dört bir tarafından gelerek Ankara’da toplanan çiftçiler ve yaşam savunucuları kazandı. Zeytinleri sermayenin kullanımına açacak düzenleme teklif metninden çıkarıldı.

Zeytinin dallarını yine kesemediler
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılmasına ilişkin düzenleme, AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla sunulan önerge üzerine teklif metninden çıkarıldı. Önergede maddenin ‘daha sonra değerlendirilmek üzere’ tekliften çıkarıldığı ifade edildi.

Zeytinlikleri sermayeye peşkeş çeken Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ediyor. Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan düzenleme teklif metninden çıkarıldı. Yaşam savunucuları zaferi sevinçle kutladı. Sosyal medyada kampanyalar düzenleyen çiftçiler ve yaşam savunucuları teklifi protesto etmek için Ankara’da bir araya geldi.

ANKARA’DA ENGELLEME

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına öngören kanun teklifini TBMM’nin Çankaya Kapısı’nda protesto etmek isteyen çiftçilere izin verilmedi. CHP ve HDP milletvekillerinin aracılığı ile içeri giren üreticiler, basın açıklamasını TBMM’nin bahçesinde yaptı. İlk olarak Ankara girişinde engellenen çiftçilerin araçları durdurularak şehre girişlerine izin verilmedi. Yurttaşlar CHP ve HDP’li vekillerin aracılığıyla önce Ankara’ya ardından Meclis’e girdi.

10’UNCU KEZ DENEDİLER

80 çevre örgütünün de imzasının bulunduğu ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “83 yıldır ölmez ağacı koruyan Zeytin Yasası, 10’uncu kez değiştirilmek isteniyor. Çünkü kapitalizmin doymak bilemez kâr iştahı bile, maliyeti en düşük olanın doğa olduğunu biliyor. İktidar, sermaye ne isterse vermekten çekinmiyor. 9 kez denediler olmadı, bu sefer de olamayacak. Ölmez ağaç, yaşamaya devam edecek. Yasa değişikliği ile maruz bırakılmak istediğimiz durum, toplumsal barışı bozan, kadim mirasımız şifa kaynağımızı yok etmek isteyen habitatı onarılmaz biçimde yıkıma uğratan vahşi bir madenciliğe yol vermektedir. Önce, istihdam ve enerji masalları ile uyutulacağız; uyandığımızda, yoksullaştığımız bir masalın içinde kendimizi bulacağız.”

ŞİRKETİN YARARINA

“Yürürlükteki yasa ile zeytin, kültürel ve ekonomik bir değer olarak güvence altına alınmış, serpilip gelişmesi ve yüksek verimlilikle ürün vermesi için tüm tehditlerden korunmaya çalışılmıştır. Zeytincilik yapılan alanların 3 kilometre çevresinde herhangi bir toz kaynağı olamaz, üretim yapılamaz. Yani 1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp başka yerlere taşınması ve madenciliğe açılması, buralarda herhangi bir madencilik faaliyeti yürütülemez. Yeni yasa önerisi değişikliğinin kabulü halinde zeytin ağacını taşıyarak habitatı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen haline getirilen yurttaşlar olacaktır. Hukuki süreç işlerken Kolin İnşaat’ın termik santral yapmak üzere bir gecede 6 bin zeytin ağacını keserek döndürülmez doğa yıkımı yarattığını unutmadık. Açgözlü yeni fırsatçıların aynı yıkıma yol açmaktan çekinmeyeceklerinin de farkındayız. Önerilen yasa teklifi derhal geri çekilmelidir.” Açıklamaların ve tepkilerin ardından düzenleme geri çekildi.

***

RANTIN VE TALANIN İKTİDARI

Zeytinliklerin talanının önünü açan düzenleme Balıkesir’de de protesto edildi. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bir araya gelen SOL Parti üyeleri basın açıklaması düzenledi. "Sermayeye değil, tarıma bütçe. Üreten biziz yöneten de biz olacağız" yazılı pankartların taşındığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Zeytinlikleri, şirketlere talan ettirecek düzenlemeyi reddediyoruz demek için Burhaniye’de bir aradaydık. Zeytinliklerimize, toprağımıza sahip çıkalım. Rant ve talan iktidarını gömelim."

zeytinin-dallarini-yine-kesemediler-1100399-1.