KCK operasyonu adı altında BDP’lilere yönelik operasyonların ardı arkası kesilmiyor.

OKTAY YILDIRIMOĞLU VAN

KCK operasyonu adı altında BDP’lilere yönelik operasyonların ardı arkası kesilmiyor. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Kırıkkale ve Mardin'de önceki gün ağırlıklı olarak tıp öğrencileri ile sağlık emekçilerine yönelik düzenlenen ve 90 kişinin gözaltına alındığı operasyonun ardından dün de aralarında Van Belediye Başkanı BDP’li Bekir Kaya’nın da bulunduğu 6 belediye başkanı ile birlikte 10 BDP’li gözaltına alındı.


Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2010 yılında haklarında ‘örgüt propagandası yapmak’ suçunda sürdürülen soruşturma kapsamında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Edremit Belediye Başkanı BDP’li Abdülkerim Sayan, merkeze bağlı Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale İlçe Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik ve Özalp İlçe Belediye Başkanı Murat Durmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda BDP üyesi gözaltına alındı.


Bu isimleri yanı sıra, BDP’nin Başkale BDP eski ilçe başkanı Derviş Polat, Muradiye, İlçe başkanı Şirin Yıldız ve İzmir’de bulunan Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş de gözaltına alındı.


OPERASYONA BÜYÜK TEPKİ
Sabah erken saatlerde Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve 5 ilçe belediye başkanın evine polis operasyon düzenledi. 6 belediye başkanının evinde ve belediye binalarında yapılan aramalarda çok sayıda belge ve harddiske el konuldu.


Baskınları duyan BDP’liler Belediye hizmet binası ve BDP’nin çadırı önünde toplandı. Polis kentte muhtemel bir gerginliğe karşı yoğun güvenlik önlemi aldı. Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin talimatı ile düzenlenen operasyonda 6 belediye başkanı ve parti yöneticilerinin aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın Haliağa Mahallesi’nde bulunan evine gelen polis ekipleri, Bekir Kaya'nın evinde yaklaşık 3 saat arama yaptı. Kaya aramanın ardından polis eşliğinde Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bulunan Belediye Hizmet Binası’na götürüldü. Bekir Kaya’nın evinde bulunan Bağımsız Van Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da Kaya ile birlikte Belediye Binası’na gitti. Bekir Kaya, polisin belediye binasındaki makamında yaptığı aramaların ardından gözaltına alındı.


OPERASYON KARARI BAKAN ATALAY’DAN
Yapılan aramaların ardından Belediye binası önünde toplanan kalabalığı selamlayan Belediye Başkanı Bekir Kaya, “Beşir Atalay katıldığı bir televizyon programında başbakanla birlikte bu operasyonların kararını aldıklarını açıkladı. Umarım ifademize de katılırlar” dedi.


Kaya ile birlikte Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan evlerine yapılan aramaların ardından, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ise Gaziantep’te gözaltına aldı. Belediye başkanlarının yanı sıra Başkale BDP eski İlçe Başkanı Derviş Polat, Muradiye İlçe Başkanı Şirin Yıldız ve İzmir’de bulunan BDP Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Belediye binaları ve evlerde yapılan aramalarda polis çok sayıda belge ve harddiske el koydu.


YÜZE YAKIN TIP ÖĞRENCİSİ GÖZALTINDA
Önceki gün de Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Kırıkkale ve Mardin'de düzenlenen operasyonlarda toplam 90 öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrencilerin SES Öğrenci Komisyonu ve TTB Tıp Öğrenci Kolu üyeleri oldukları belirtildi.


Tuğluk: Eyleme ve İsyana çağırıyorum
Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, sık sık 'Baskılar bizi durduramaz', 'Başkana uzanan eller kırılsın' sloganları attı. Eylemde kalabalığa seslenen Tuğluk, hükümetin partilerine yönelik tutumlarını ağır bir dille eleştirdi. Tuğluk “Bize baskı yaparak bizi göz altına alarak bizlere biat ettiremezsiniz. Size biat eden namerttir” dedi. Tuğluk konuşmasının sonunda halkı isyana davet ettiğini belirtti.