Zonguldak açıklarında batan Kafkametler adlı kuru yük gemisinde kaybolan 11 denizciye hâlâ ulaşılamadı. AFAD Başkanı Okay Memiş, fırtına ve şiddetli rüzgar nedeniyle batan Kafkametler isimli geminin denizin 25 metre altında bulunduğunu ve dalgıç ekiplerin arama tarama çalışmalarına başladıklarını ifade ederken, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise, ekiplerin geminin yaşam alanlarına girdiğini söyledi.

Kaynak: DHA-İHA
Zonguldak’ta kaybolan 11 denizciye hala ulaşılamadı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde batan gemideki kayıp 11 mürettebatı arama çalışmaları  devam ediyor. Kuvvetli fırtına sebebiyle büyük hasar alan sahilde belediyenin temizlik çalışması başladı.

Ereğli ilçesinde yaşanan kuvvetli fırtına ve yağışın ardından, Pallada isimli kuru yük gemisi ikiye bölünerek enkazı karaya oturdu.

Gemideki 13 mürettebat ekiplerce kurtarıldı. Sahile vuran gemi, vatandaşlar tarafından merakla izlendi ve görüntülendi. Mendireğe çarptıktan sonra batan Türk Bayraklı Kafkametler isimli gemisinin kayıp 11 mürettebatını arama çalışmaları günün ilk ışıklarıyla başladı. Dün Kafkametler isimli gemide aşçı olarak görev yapan Metin Usta’nın cansız bedeni kıyıya vurmuştu. Arama kurtarma ekipleri, kayıp mürettebatları bulmak için yoğun çaba sarf ediyor. Havadan uçak ve helikopterler, denizden botlar ve karadan termal kameralarla donatılmış ekipler, aralıksız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Ereğli Belediyesi ekipleri, büyük hasar gören ve adeta bir çöplüğe dönüşen sahilde temizlik çalışmalarına başladı. Sahilde yaşanan felaketin izlerini silerek eski haline dönmesi için titiz bir çalışma yürütülüyor.

AFAD BAŞKANI VE ZONGULDAK VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan AFAD Başkanı Okay Memiş ve Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu gemiye ilişkin açıklamalardan bulundu.

AFAD Başkanı Memiş, Zonguldak’ta fırtına ve şiddetli rüzgar nedeniyle batan Kafkametler isimli geminin denizin 25 metre altında bulunduğunu ve dalgıç ekiplerin arama tarama çalışmalarına başladıklarını ifade ederken, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise, ekiplerin geminin yaşam alanlarına girdiğini söyledi.

Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Malumlarınız olduğu üzere hafta sonu pazar günü saat 10.30 sıralarında irtibat kesilen Kafkametler adlı yük gemisi limanın hemen giriş uçlarında batmıştı. O günden bu saate kadar yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde geminin konumunu tespit ettik. Tam da bizim uzman arkadaşlarımızın tahmin etmiş olduğu bölgede geminin battığını biliyoruz ve orada dalgıçlarımız şu anda arama tarama faaliyetlerini yoğunlaştırmış bulunmaktalar” dedi.

İki gündür bölgede çok yoğun bir yağış ve çok aşırı bir fırtına olduğunu da hatıralatan Memiş, “Hatta fırtınanın üstünde kasırga dediğimiz ve ülkemizde görmeye alışkın olmadığımız Tornado denilen aşırı bir rüzgar olarak tanımlayacağımız bir doğa olayıyla karşı karşıya kalmıştık” ifadelerini kullandı.

Memiş, “Son olarak tekrardan ifade etmem gerekir ki geminin konumunu bizim de tahmin etmiş olduğumuz limanın uç tarafında batmış halde tespit ettik. Bildiğiniz üzere 12 mürettebatı vardı. Mürettebatlardan bir mürettebatımızın maalesef cansız bedenine dün itibariyle ulaşmıştık. 11 mürettebatımızın arama ve kurtarma çalışmalarına da devam ediyoruz. 159 kişilik arama arama ve kurtarma ekibimiz var. AFAD, Sahil Güvenliğimiz, kıyı emniyetimiz, jandarmasak, emniyet dalgıç ve gönüllü dalgıçlarımızla birlikte 4 tane de su altı robotu kullanıyoruz bu faaliyet sırasında. Şuanda hava muhalefeti yok ancak deniz çalkantılı olduğu için dipte görüş seviyesi 25 santime kadar düşüyor. Dronelarımızı da uçuruyoruz. İnşallah geriye kalan 11mürettebatımızla ilgili olarak da ilerleyen süreçte bilgi vereceğiz” diye konuştu.

“YANAŞMAYA ÇALIŞMIŞ"

Geminin bulunduğu yerin derinliğinin 25 metre olduğunu aktaran Memiş, “Yanaşmaya çalışmış ama tonlarca ağırlığındaki kaya parçalarını 9-10 metre boyundaki dalgalar paramparça etmiş. O bölge yıkıma uğramış. Şuanda şartlar arama tarama için uygun. Ekiplerimiz şuanda dalış yapıyorlar. Onun haricinde de çok geniş alanlarda yüzey taramasına devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise şunları söyledi:

“Şu anda yalnız dipte görüş mesafesi 30 santimetreye kadar düşüyor. Arkadaşlarımız sürekli geminin yaşam alanlarına girmeyi başardılar. Öncelikle gemicilerimizin, aileleriyle bir araya geldik. Onları bilgilendirdik. Basını ve kamuoyunu bilgilendirmeden mutlaka aileleri bilgi düzenli olarak bilgilendiriyoruz. Dolayısıyla şu anda çalışmalar o bölgede devam ediyor. Bu konuda olayın kazanın oluş biçimi, öncesi kaza sonrası adli soruşturma Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığımız ve onun yönetimindeki savcılarımız tarafından yürütülüyor. İlk andan itibaren bütün bilgileri topluyorlar. O süreç devam ediyor. Biz de o sürece bütün imkanlarımızla katkıda bulunuyoruz. Bunu da bildirmek isterim.”

Zonguldak ve ilçelerinde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili de bilgi veren Hacıbektaşoğlu, “18 Kasım Cumartesi günü akşamdan itibaren yağış ve fırtına etkisini göstermeye başlamıştı. Elektrik kesintileri arızalar normalin dışında artarak başlamıştır. En yoğun olduğu zaman pazar günü arızalar ve elektrik kesintilerinin 51 bin 259 vatandaşımız etkilenmişti. Bin 355 trafomuz devre dışı kalmıştı. 226 köyümüzde elektrik kesintileri olmuştu. Bugün itibariyle elektrik şu anda elektriksiz sabah itibariyle elektriksiz vatandaşımız bin 605 kişiye düşmüştür. Bunun bin 592 kişi Karadeniz Ereğli, 13 Zonguldak merkezde. Hasarlı trafo sayısı sabah itibariyle 66 kadar düşmüştür. Şu anda bu sayı azalmıştır. Bunu güncelleyerek tekrar akşam saatlerinde bilgilerinize sunarız. Bunun 66’sı Karadeniz Ereğli ve Alaplı bölgesinde” şeklinde konuştu.