Aleyna’yı ayakta alkışlıyorum

Aleyna Tilki son single’ı “Retrograde” ile çok konuşuldu. Şarkının künyesi etkileyici, Aleyna ve şarkı üstüne kurgulanan pazarlama taktikleri alkışı hak ediyor. Aleyna’nın sesi, tavırları, sahnedeki söylemleri özgüven sahibi olduğunu kanıtlıyor.

“Sen Olsan Bari” bir pop şarkısından beklenen tüm özellikleri bünyesinde barındıyordu. Bir kez dinledik ve hızlıca aklımıza kazındı. Şu anda bu yazıyı yazarken başka bir şarkı dinlesem de Aleyna’nın sesi ve ‘Sen Olsan Bari’ nakaratı kulağımda. Bu çok önemli bir detay. Bugün bütün prodüktörlerin ve şarkı yazarlarının en büyük amacı bu. Ortalama sözler, akılda kalıcı bir nakarat ve eşlik edilecek bir melodi. 4 yıllık şarkı YouTube’da 463 milyon kez tıklanmış. Bu, günümüz pop şarkı standartlarında çok ciddi bir başarı.

Retrograde, 26 Mayıs’tan beri Youtube’da 9,5 milyon kez izlenmiş bile. Gayet iyi bir rakam ve ilerleyecektir de.

Tilki, 2019’un Mayıs ayında globalde Warner Music Group ile anlaşma imzaladı ve sonrasında 1 İngilizce albüm ve 4 single yayınlayacakları açıklandı.

Retrograde’in şarkı sözlerinde inanılmaz isimler var. Dua Lipa, Sarah Hudson, ve Coffee, Bestesi ise Diplo, King Henry ve Jr. Blender’a ait.

İşin acı tarafı şarkıyı 15 dakika önce iki kez arka arkaya dinledim ama şu anda ne aklımda bir sözü kalmış durumda ne de bestesini hatırlıyorum. Nakaratı zaten yok gibi.

Yanlış anlaşılmak istemem Warner Music Group’la atılan imza çok değerli. Bunu yapabilen Türkiye çıkışlı ilk sanatçı Aleyna Tilki. Ama Dua Lipa ve Diplo’dan tam bir şarkı değil bir demo, albüme alınmayarak kenarda bırakılan tamamlanmamış bir şey almışlar. Albüme alınmaması çok önemli değil çünkü bir sürü iyi şarkı alınmıyor fakat bu şarkının nakaratı yok maalesef. Şarkıdan geriye aklımda kalan en küçük bir şey yok. Aleyna Tilki pek çok ismi cebinden çıkarabilecek yeteneğe sahip, bu şarkının çok üstünde bir yetenek ve geleceği çok parlak. Şarkı Aleyna’nın kalitesinin çok altındai, kısacası vasat. Dua Lipa’nın ismi kullanılarak belli bir ölçüde PR yapılabilir ama şarkı bunu karşılayacak kapasiteye sahip değil. Ortada kaçmış demek istemem ama iyi kullanılmamış bir fırsat var.

Bazen bunun da bir önemi yok. Aleyna çok şarkıcının yapmak için her şeyini ortaya koyacağı bir şey için harekete geçti ve bir şeylerin kapısını araladı. Ayakta alkışlıyorum. Umarım diğer single’lar bekleneni verir.

Aleyna’da çoğu yetenekli isimde olmayan iki özellik var: Sağlam bir tavır ve özgüven. Bunlar o dev sahneyi doldurmak için en büyük gereklilikler. Gerisi kolay. Yolu açık olsun.


YENİ BİR FESTİVAL GELİYOR OLABİLİR

Aylardır konsersizlikten aklımı kaçırmak üzereyim. Telefonumda eskiden beri çektiğim konser videolarını izledim durdum bu hafta. Derken 11 Mart Çarşamba akşamı #EvdeKalFest kapsamında Sertab Erener konseri olduğunu görüp ekibe yana yakıla yazdım “Beni davet edin lütfen” diye. Kırmadılar, ve Beyoğlu’na doğru yola çıktım. Öncelikle Sertab’ı uzun zamandır canlı izlememiştim, konser çok keyifliydi. Arada bir çaktırmadan canlı yayını kulaklıkla dinleyip yayın sesine baktım o da çok kaliteliydi ama yan odada Sertab’ı çıplak kulakla dinlemenin keyfi bambaşka. Bu arada salgın sebebiyle herkes zaten çok korkarak hareket ederken bir de böyle büyük teknik ekipli güvenli bir çekim ve yayın alanı oluşturmak çok zor. Hele konser sahnesine çevrilmiş bir eski dairede salgın kurallarına uyarak hareket etmek hiç kolay iş değil. Bu yüzden çok titiz çalışan Kendine Has ve Planner Co ekibine teşekkür etmem gerek. Salgın bitip normal hayatımıza döndüğümüzde kanlı canlı bir etkinliğe dönüşmesi planlandığını kulağıma gelen #evdekalfest kapsamına 17 Mart Çarşamba akşamı Gaye Su Akyol, KendineHasOnline Instagram hesabında sahne alacak.