Banka ve sigorta işkolunda örgütlü bulunan BASİSEN, kuruluş tarihi olan 19 Mayıs 1964’ten bu yana Türkiye’de...

BASİSEN, 45. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR
Banka ve sigorta işkolunda örgütlü bulunan BASİSEN, kuruluş tarihi olan 19 Mayıs 1964’ten bu yana Türkiye’de barışın, alın terinin, sevginin, istikrarın, saygının, emeğin nasıl kotarıldığının da kod adıdır…
Başarı öyküleri bazen bireysel bazen örgütsel olur… Küresel ekonomik kriz, dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de işsizler ordusunu gün geçtikçe büyütüyor. Böyle günlerde bir emek örgütünün başarısı daha da anlam kazanıyor.
Bireysel ya da örgütsel olsun; ülke olarak başarı öykülerine öyle çok gereksinimimiz var ki…
Yıllar önce; bir kahvenin kırk yıl hatırı olur da bir sendikanın kırkıncı yıl hatırı olmaz mı? Böylesi güzel bir gerekçeyle üyesi olmakla gönendiğim BASİSEN'e köşemi ayırmayı uygun buluyorum diye 40. yıldönümümüzü yazmıştım.
Bu kez de sendikamızın kuruluş yıldönümünü ve banka işkolundaki ‘Teşmil’ başarısını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuyu gazeteci Meliha Okur, Prof. Dr. Murat Demircioğlu yazınca bana da yazma sırası geldi diyorum.
Ne dersiniz?
Banka ve Sigorta işkolunda örgütlü BASİSEN bence;
Birliğin, Aklın, Sendikanın, İşin, Sevginin, Emeğin Namusudur…
BASİSEN okulu öğrencileri olan bizler hep şu soruyu sorarız:
Birlik, akıl, saygı, iş, sevgi, emek, nereye?
BASİSEN, barışın, alın terinin, sevginin, istikrarın, saygının, emeğin nasıl kotarıldığının da kod adıdır…

KURTULUŞ MÜCADELESİ BAŞLARKEN
Bir sendika düşünün, 19 Mayıs günü kuruluyor. Böylesi anlamlı bir günde kurulunca; kurulma nedeni kamuoyuna şöyle açıklanıyor:
“19 Mayıs, bir ulusun tarih sahnesinde yeniden dirilişinin ilk adımı olan kuruluş mücadelesinin başladığı gündür. 19 Mayıs, “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyen Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı tarihtir. 19 Mayıs; BASİSEN’in de kuruluş yıldönümüdür. Sendikamızın bu günde kurulması Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığın, gençliğe güvenin, sendikacılık alanında ortaya çıkan genç fikirlere, yeniliğe olan inanç ile demokratik ve katılımcı sendikacılık anlayışının somut ifadesidir.”
BASİSEN’in tarihsel yolculuğunda yeniden yazılan iki anayasa yeniden doğuşunu simgeler…
Kuruluşuna, 1961 Anayasası’nın çalışma yaşamına getirdiği ilkelerle 1963 tarihli 274 sayılı yasa damgasını vurur. O yıllarda ülkede yeni anayasayla yaşamın her alanında özgürlük rüzgârları esmeye başlar.
Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün kurdurduğu İş Bankası’nda emek adına yola çıkanlar, İş Bankası çalışanlarının üye olacağı işyeri sendikasını kurdukları gün, banka çalışanlarının bayram günüdür... O gün bugün olur ve bugün ülkemizin büyük ve itibarlı bankaları, sigorta şirketleri BASİSEN çatısı altında toplanır.
19 Mayıs 1964 tarihinden bugüne değin sendikanın 19 Mayıs kuruluş günü önce tüzüksel sonra gönülsel birlikteliğe dönüşür…
BASİSEN’İN örgütlü olduğu banka ve sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticileri, emeklileri, çalışanları, dostları o gün sendikanın İstanbul’daki genel merkezine ve de ülke coğrafyasına yayılmış 10 şubesine koşarlar… O gün, hem 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı hem de sendika kuruluş günü kutlanır.

‘TEŞMİL’ BAŞARISI
Bu yıl BASİSEN kuruluş yıldönümünü ‘Bankacılık İşkolunda Teşmil’ başarısıyla taçlandırıyor…
Teşmil mi?
Teşmil bankacılık tarihinde bir ilk…
Teşmil Avrupa’da çağdaş bir kurum ama Türkiye’de henüz bilinmiyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Demircioğlu, Cumhuriyet gazetesindeki yazısında teşmili şöyle tanımlıyor: “Herhangi bir işkolunda en çok üyesi olan sendikanın yaptığı toplu iş sözleşmesinin sendikalı olmayan işyerine de Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamasıdır.”
Aynı yazıda Murat Hoca, “Küresel ekonomik krizden ciddi bir şekilde etkilenen ülkemizde, bankacılık sektöründeki kimi bankalara, bu işkolundaki örgütlü BASİSEN’in talebiyle aynı sendikanın yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinin teşmil yoluyla uygulanması, yukarıda belirtilen nedenlerle olumlu, çağdaş bir adımdır” diyor.

GREV YASAĞINA RAĞMEN...
Bu çağdaş adımın sahibi BASİSEN; üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek mücadelesini sadece örgütlü bulunduğu işletmelerle sınırlamayan; Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalandıktan sonra Resmi Gazete’de duyurulan “Teşmil kararı” ile FORTİSBANK; FİNANSBANK ve DENİZBANK çalışanlarının toplu iş sözleşmesi düzeni içine girmesini sağlamıştır. Böylece ülkemiz tarihinde işkolumuz adına bir ilke imza atan sendikamız, atılan bu çok önemli adımın ardından örgütlülüğün tüm banka işkoluna yayılması için çalışmalarını ve mücadelesini sürdürecektir.
Birçok ‘ilk’lerin yanında Teşmil başarısına da imza atan emek örgütünü sizlere tanıtmak istiyorum:
BASİSEN, banka ve sigorta işkolunda en büyük üye sayısına sahip, genel merkezi İstanbul’da; Ankara, Ankara ve İç Anadolu, Adana, Beyoğlu, Bursa, Eminönü, Erzurum, İzmir, Kadıköy ve Trabzon şubeleri ile ülkeye yayılmış koca bir örgüttür.
Ülke genelinde 10 şubesi, 35 bine yakın üyesi, 12 banka ve sigorta işletmesinde örgütlediği üyelerinin haklarını korur ve geliştirir. Toplu pazarlık düzeni ile birlikte diğer alanlarda da üyelerine iyi hizmet sunmayı ilke edinir.
Zor olan finans sektöründe örgütlülüğü geliştirmek, çalışma yaşamı ile ilgili sorunları ülke sorunlarıyla ele almak, sorunlara demokratik parlamenter sistem içerisinde çözüm bulmak anlayışı içinde sendikal uğraşını sürdürür...
Örgütsel güçle, ekonomik krizler sonunda birçok banka savrulurken, binlerce yetişmiş işgücü kendini bir anda sokaklarda işsiz ve sahipsiz bulurken, sendikanın örgütlü olduğu bankalar dimdik ayakta kalmayı, büyüyerek, çalışanlarıyla birlikte yarınları karşılamayı başarmıştır.
BASİSEN, ülke genelinde Türk-İş, uluslararası düzeyde ise UNI üyesidir. UNI (Global Union) Uluslararası Sendikalar Ağı. Merkezi Cenevre-Nyon'da, tüm dünyada 900 sendikada örgütlü 15 milyon üyesi olan dünya örgütüdür.
Sendikanın Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, Türk-İş Başkanlar Kurulu ve UNİ'nin Dünya İcra Kurulu üyesidir.
BASİSEN, 1982 Anayasası’nın banka işkolunda grev yasağına karşın örgütlenme ve sendikal uğraşını kararlı bir biçimde sürdürüyor. Dünyanın gelişmiş demokratik hiçbir ülkesinde banka işkolunda grev yasağı yoktur. Türkiye'deki grev yasağını anlamak mümkün değildir diye yıllardır gündeme taşıyor.
BASİSEN her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik ve Dayanışma Günü, 19 Mayıs Kuruluş Günü nedeniyle binlerce sayıda haber bülteni ile tüm üyelerine ulaşır. Bu yıl 1 Mayıs günü önce Taksim’e sonra da Kadıköy mitingine katılmış ve ilk kez işçi bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs coşkusunu üyeleri ve işçi sınıfı ile paylaşmıştır.

BASİSEN VE KADINLAR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü,  BASİSEN’de kırmızı güldür!
Yaka kokardı ve özlü mesajdır! Çalışan kadınlara, toplu iş sözleşmelerinde çağdaş normlar düzeyinde kazanımlar sağlamaktır.
Kariyer yollarındaki dikenleri ayıklamaktır.
Örgütlü olduğu banka ve sigorta şirketlerinde kadın hakları konusunda devrim niteliğinde yeniliklere ve büyük başarılara imza atmaktır.
Kadınların, anneliklerini güven ve huzur içinde geçirmeleri için çalışmalarını aralıksız sürdürmektir.
Sendika organlarında ilerlemelerini kısacası sendika ile bütünleşmelerini eğitimlerle sağlamaktır.
BASİSEN kadın hakları konusunda duyarlı çalışmaları ile ‘Avrupa’nın Başarılı Kadın Sendikacısı Ödülü’nü alarak ülkemiz işçi sınıfının yüzünü güldürmüştür.
Kuşkusuz daha çok yürünecek yol, yapılacak iş vardır.
Güzel olan bunun bilincinde olmaktır.
BASİSEN tüm üyelerin olduğu gibi kadınların da ikinci adresidir!
11 Nisan günü Kayseri’de düzenlenen emek ödülleri gecesine Kayseri, Sivas, Nevşehir çalışanlarının düzenlediği ‘Hizmet Hatıraları’ gecesine İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, BASİSEN Başkanı Metin Tiryakioğlu, Ankara ve İç Anadolu Başkanı kimliği ile Yaşar Seyman katıldılar. 400’e yakın çalışanla kutlanan gecede; iş yaşamının yeni trendi olan sevgi geceye damgasını vurdu. 11 Nisan Kayseri’de başlayan ‘Emek Ödülü’ geceleri, İzmir, Bursa, Antalya ve 23 Mayıs akşamı Trabzon kentleri ile sürdürülecektir…
BASİSEN işkolunda örgütlendiği günden itibaren; örgütlülüğün önündeki engelleri ve banka işkolundaki grev yasağının kaldırılmasının mücadelesini vermektedir. Ayrıca banka işkolundaki grev yasağının vazgeçilmez takipçisidir. Binlerce üyesinden topladığı imzalarla hükümetler nezdinde grev yasağının kaldırılması konusunda sonuç almasa da gündemde tutmayı her olanakta dillendirmeyi başarmıştır.
Tüm olumsuzluklara karşın; işyeri sendikacılığından işkoluna, ulusaldan evrensele yürüme mücadelesini sürdürüyor. Mücadele anlayışını bir örnekle açıklamak yerinde olacaktır. 2000'li yıllarda yaşanan ekonomik kriz tüm yaşamı etkilerken; en çok etkilenen tekstil, banka ve medya işkoluydu. Bu işkollarında binleri bulan işten çıkarmalar yaşandı. Ekonomik kriz nedeniyle; binlerce yetişmiş banka çalışanı işini kaybederken; BASİSENLİ bir tek üye işinden çıkarılmadı ve toplu iş sözleşmesi düzeni sürdürüldü. Bu da örgütlü olmanın tartışılmaz ayrıcalığıdır. Her geçen gün örgütlü olduğu işletmelerde çalışanların yarınları ve güvenlikleri adına çalışmalarını aralıksız sürdüren bir sendika 45'inci yılını kutlarken; çağdaş demokrasinin geliştiği ülkelerde sendikalar 100-150. yıldönümlerini kutluyor.

BASİSEN, MÜCADELEDİR
BASİSEN, kır(ı)k yaşını çağdaş ve demokratik ülkelerde olduğu gibi banka işkolunda grev yasaksız kutlamayı çoktan hak etti diye yazmıştım. Öğrenim düzeyi yüksek bir işkolunda örgütlü olan ve üyeleriyle çağdaş iletişime özen gösteren sendika 45'inci yılını, “Teşmil” gibi çağdaş bir kurumun ülkemizde yaşama dönüştürülmesi mücadelesini vermekle yetinmez, yılmaz takipçisi olur. Bunu yılların gözlem ve deneyimi ile yazıyorum. En güzeli de sendikamız tüm bu çalışmaları, işkoluna yakışır olgunlukta, sessiz ve sitemsiz yapar…
Çünkü BASİSEN, mücadeledir!
BASİSEN’in çağdaş ve güçlü örgütlülüğünü sevgiyle kutluyorum. Daima birlikte olmak dileğiyle...
NİCE YILLARA BASİSEN!