Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

Bugün 2018’in son günü. Koca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Siyasal açıdan karabasan gibi bir yıldı 2018! “Tek Adam”ın gözü kulağı hep üzerimizdeydi! Boyun eğmeyen gazeteciler, yurtsever aydınlar, halkın sanatçıları, Reis’in gazabına uğradılar! George Orwell’ın ünlü romanı “1984”te anlatılanları aratmayacak olaylar yaşandı ülkemizde. Sesini yükselten herkesin, iktidarın sopasına dönüşmüş yargı erkiyle kolayca içeri tıkılabileceği bir […]

Bugün 2018’in son günü. Koca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Siyasal açıdan karabasan gibi bir yıldı 2018! “Tek Adam”ın gözü kulağı hep üzerimizdeydi! Boyun eğmeyen gazeteciler, yurtsever aydınlar, halkın sanatçıları, Reis’in gazabına uğradılar! George Orwell’ın ünlü romanı “1984”te anlatılanları aratmayacak olaylar yaşandı ülkemizde. Sesini yükselten herkesin, iktidarın sopasına dönüşmüş yargı erkiyle kolayca içeri tıkılabileceği bir siyasal iklim yaratıldı…

Siyasadan kendi alanımıza dönecek olursak, Türkçe bağlamında da çok umut veren bir yıl geçirdiğimizi söyleyemem. TDK, yeni üretimleriyle değil, skandal açıklamalarıyla geldi gündeme. Gazetelerde, hatta kimi yazın dergilerinde dil yanlışlarının artık sıradanlaştığına tanık olduk. Bu arada tüm çabalarımıza karşın, BirGün’de de yazım yanlışları konusunda kayda değer bir düzelme görmediğimizi belirtelim. Hatta dizgi yanlışlarının daha da arttığını söylemek yanlış olmaz.

VİTRİNDEKİ YANLIŞLAR

Birinci sayfalar, gazetelerin sergeni, yani vitrinidir. Yanlışlar en çok orada göze batar. Gelin görün ki dil yanlışlarının çoğu da bu sayfalarda yapılıyor. Sözgelimi 26 ve 27 Aralık 2018 günlü gazetemizdeki haberlerin kapak sayfasında yer alan spot ve başlıkların hemen hepsinde anlamı bozan dizgi yanlışları vardı. Birkaçını anımsatalım:

– “ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den askerleri çekme kararı sonrasında, ihaleyi Türkiye’ye vereceğinin sinyalini birlikte AKP iktidarı yeniden yeni-Osmanlıcı rüyalar görmeye başladı.” (“İktidar yine hayale daldı”, BirGün, 26 Aralık 2018)

-“HDP’nin dünkü Grup toplantısı konuşan Eş Genel Başkan Temelli’nin gündeminde de sanatçılar operasyonu vardı”. (“Diktatör heveslisi”, BirGün, 26 Aralık 2018)

-“Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı’nda meydana gelen tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 429’a yükseldi.” (BirGün, 26 Aralık 2018)

-“Sayıştay’ın raporuna göre önceki yıl 3.8 milyar TL zarar eden KİT’lerin 2017 yılı zararı 5.7 milyara TL’ye çıktı” (“5.7 milyarlık kara delik”, BirGün, 27 Aralık 2018, 1. sayfadaki haberin altbaşlığı)

Yerim dar, ayrıntıya giremiyorum. Bu tümcelerdeki yanlışların irdelenmesini, dil bilinci yüksek okurlarıma bırakıyorum.

Herkese iyi bir yıl dileyerek…

HAFTANIN NOTU

Bir Yılın Son Günleri

Mademki 2018’in son günündeyiz, Murathan Mungan’ın dizeleriyle uğurlayalım onu:
I.
bir yıl daha bitiyor
işte bu kadar duru, bu kadar yalın
bu kadar el değmemiş
sıradan bir gerçeği daha
kolları bağlı hayatımızın
bir şiire nasıl dahil edilir bir yılın son günleri
her sonda her başlangıçta ve her defasında
alır gibi bir başkasını karşımıza
perdeler çekip, ışıklar söndürüp
oturup yatağın içine bir başımıza
sorgulamak kendimizi
öğrenmek ikizin anadilini, ikinci belleğimizi
öğrenmek kendimizle hesaplaşmanın buzul ilişkilerini
bu aynaların dehlizlerinde gezinirken görürüz
karanlık günlerimizin kenar süslerini
biterken bir yılın son günleri
biliyoruz takvimler belirlemez değişimin mevsimlerini
gençlik ikindilerini
kargınmış bir çocuktuk büyüdüğümüzden beri
II.
bir yıl daha bitiyor
düşlerim, tasarılarım, yarım kalmış onca şey
her yıl biraz daha kısalıyor öncekinden
bana mı öyle geliyor
yoksa daha mı hızlı ilerliyor zaman
insan yaşlanırken?