Türkiye’de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, suç örgütünün iki numarası yakalandı, Interpol tarafından Kırmızı Bülten’le aranan Isaac Bignan ve altı adamı 1 Temmuz’da tutuklandı.

Ancak bu büyük baskın, sadece Türkiye medyasında haber oldu. Avrupa’nın kokain trafiğini yönettiği ileri sürülen çeteye düzenlenen operasyon, ne Avrupa ne ABD basınında haber değeri taşıdı. Sadece Hollanda’da yayın yapan NL Times, kısa bir baskın haberi geçti.

2 YILDIR TÜRKİYE’DE

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile işbirliğiyle yürütülen operasyonda, Hollanda, Fransa ve Belçika’da aranan, hakkında Kırmızı Bülten bulunan Hollandalı “Bello Jos” lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’in lideri olduğu suç örgütünün, yaklaşık 2 yıldır Türkiye’deki bağlantıları üzerinden faaliyet yürüttüğü tespit edilmişti.

Örgütün Türkiye'deki bağlantısının Naci Y. isimli suç örgütü lideri olduğunu belirleyen ekipler, 13 Haziran’da baskınlar düzenledi.

Bignan’ın yasa dışı yollarda kaçmasına yardım etmek üzere İstanbul’a gelmiş olan ve yine Interpol tarafından Kırmızı Bülten’le aranan Hollandalı Jurean Anthony Finix de yakalananlar arasındaydı. Finix Kağıthane’de yakalandı.

Bignan ve karısını kaçırmak için, gizli bölmeleri olan bir yat hazırlamışlardı. Türkiye’den kaçma hazırladığı yapan Isaac Bignan ve yanında bulunan Ömer K. ve Murat P. de 25 Haziran’da gözaltına alındı. 1 milyar 100 milyon lira değerinde mal varlığına el konuldu. Gözaltına alınan 8 kişiden 7’si tutuklandı. Örgütün lideri Joseph Johannes Leıjdekkers firari.

6,5 MİLYON AVRO KARA PARA

Ancak yakalanan Isaac Bignan her ne kadar “iki numara” olsa da örgütün kara parasını aklayan kişi olması sebebiyle, Leıjdekkers’den daha hayati bir role sahipti.

Hollanda basınındaki habere göre, geçen yıl Hollanda’da yargılandı ve Aralık 2022’de 5 bin 700 kilo kokaini kaçırmaktan ve 6,5 milyon avro kara parayı aklamak suçlarından 12 yıl hapse mahkûm edildi. Şubat 2023’te Belçika’da yapılan yargılamada da 6 yıl hapse mahkûm oldu. Belli ki örgüt liderleri, Avrupa’da uzun zamandır firari konumundaydı.

TARİHİ ROTA

Hollanda limanlarının Avrupa’nın kokain ve diğer uyuşturucuların ticaretinde kilit rol oynadığı, Avrupa’ya deniz yoluyla giren uyuşturucunun önemli kısmının buradan geçtiği biliniyor. Tabii uzun yıllara dayanan Hollanda-Türkiye bağlantısı da…

InSight Crime’ın geçen yıl yayınladığı haberinde, Naval Postgraduate School’dan tarihçi Ryan Gingeras’ın şu değerlendirmesi yer alıyordu: “Türk mafyası liman yöneticileriyle kurdukları derin ilişkileri sayesinde 1960’lardan beri küresel eroin ticaretini domine etmiş durumda.”

Türkiye’de son yıllardaki büyük kokain yakalamalarına da değinen InSight Crime, eski eroin rotasının artık kokain ticaretinde kullanıldığını yazdı: “Bu yakalamalar, Türkiye’deki organize suç örgütlerinin, Avrupalı ‘eroin kralları’ gibi, opioid (afyon) menşeli uyuşturucunun fiyatının düşmesi sonucu giderek artan oranda kokain ticaretine yönelmesiyle ilgili ‘suç buzdağı’ hakkında sadece ipucu veriyor. İtalyan ve Arnavut mafyalarıyla karşılaştırıldığında Avrupa’daki varlığı ikincil kalan Türk mafyası, Doğu Avrupa, Batı Asya ve Körfez’deki petrol zengini ülkelerle kurduğu bağlantıyla, artık dünyanın en küçük ama gelişen kokain pazarlarındaki ticaretin lideri.”

Yani, ülkelerin uyuşturucu ticaretindeki rolleri biliniyor. Ancak yakalanan uyuşturucu tacirleriyle ilgili durumun, bir “rol değişimi” olup olmadığı meçhul.

Ama aktörleri değişse de dünyayı büyük bir tehlikenin beklediği kesin: BM’nin son raporuna göre dünyada, hem kokain arzında hem de talebinde belirgin artış yaşandı, 2021’de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretimi yapıldı. (Koka ağacı Kolombiya, Peru ve Bolivya’da ekiliyor.)