Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, barınakların çözüm olmadığını belirterek, “Barınaklar geçici olmalıdır. Orada giden hayvanlar hastalık kapıp, telef olup gidiyorlar” dedi. Hayvanlara işkence yapanlara verilen cezalar yeterli değil Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı’nın 23 yıldır başkanlığını yürüten Ümit Sürmeli, hayvanlara yapılan işkence ve eziyetler karşısında sadece para cezası verilmesinin yetmediğini söyledi. Sürmeli, “Sokakta […]

‘En büyük sıkıntı yasadaki açıklık, ikinci sıkıntı ise eğitim yetersizliği’
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, barınakların çözüm olmadığını belirterek, “Barınaklar geçici olmalıdır. Orada giden hayvanlar hastalık kapıp, telef olup gidiyorlar” dedi.
Fotoğraf: DHA
Hayvanlara işkence yapanlara verilen cezalar yeterli değil
Fotoğraf: DHA

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı’nın 23 yıldır başkanlığını yürüten Ümit Sürmeli, hayvanlara yapılan işkence ve eziyetler karşısında sadece para cezası verilmesinin yetmediğini söyledi. Sürmeli, “Sokakta vatandaş ateş ediyor, cezasını bile ödemiyor. Ödese bile onun umurunda değil. Adam silahla geziyor. Silahı alacak parası var. Yakıyor, tecavüz ediyor sonra para cezası. Hayır. Belediyeler, belediye başkanları bu hayvanları alıp topluca kırsal kesimlere, kara, buza, soğuk havaya, açlığa atıyorsa ilk önce onlardan başlanacak. Meclistekilerin eğer biraz vicdanı, merhameti, birazcık tanrı sevgisi, yaradana olan saygıları varsa, o yaradanın yarattığı bu canlara sahip çıkmak için güzel bir yasa hazırlarlar” dedi.

Barınaklar Hitler’in Yahudilere yaptığı esir kampları gibidir
Fotoğraf: DHA

Barınakları Hitler’in Yahudiler için yaptığı esir kamplarına benzeten Sürmeli, “Barınaklar tıpkı Hitleri’n Yahudiler için yaptığı esir kamplarıdır. Bu esir kamplarında kendi kendilerine telef olup gideceklerdir. Belediyeler bunu akıllarının ucuna bile getirmesinler. Burada birinci hedefleri sahiplendirme olacak. İkinci hedefleri de barınaklar geçici olacak, tıpkı yasada olduğu gibi. Orada doğum yapacak olanlar, yavrular, bebekler, sakat olup ameliyat geçirenler, sakat olanlar kalacak. Barınaklar çözüm değil. Sağlıklı bir hayvan oraya konamaz. Barınaktaki hayvanlar birbirlerinden hastalık kapıyor ve telef oluyor”diye konuştu.


‘En büyük sıkıntı yasadaki açıklık, ikinci sıkıntı ise eğitim yetersizliği’
Fotoğraf: DHA

Camilerdeki vaazlarda hayvan sevgisinin anlatılması gerektiğini de belirten Sürmeli, “En büyük sıkıntı yasadaki açıklık, ikinci sıkıntı ise eğitim yetersizliği. Ben istiyorum ki camilerde namaz öncesi verilen vaazlarda hayvan sevgisini anlatsınlar. Bu hayvanlara zarar vermenin ne kadar günah olduğunu, hesap günü hesabının sorulacağını anlatsınlar, beslemenin, bakmanın sevap olduğu anlatılsın. Öğretmenler çeşitli etkinliklerle çocuklara bu sevgiyi aşılamalılar. Hayvanat bahçesi gezerek bu sevgi olmaz. Çocukları hayvanat bahçesine götürmek, bir öğretmen, bir okul için en büyük ayıptır. Sadece çocukları hayvan beslemeye teşvik edecekler, evlerindeki artık yemekleri çöp kenarlarına koymayı teşvik edecekler” dedi.


Yaban hayvanları beslemenin insan sağlığı açısından önemli
Fotoğraf: İHA

​Yaban hayvanları beslemenin insan sağlığı açısından da önemine dikkat çeken Ümit Sürmeli, “Aç kalan tilki, aç kalan kurt kasabalara, köylere iniyor. Bir de onlarda kuduz hastalığı varsa oralardaki hayvanları ısırıyor ve orada kuduz başlıyor. O nedenle yaban hayvanlarının aç bırakılmaması ve onların beslenmesi insan sağlığı açısından çok önemlidir” şeklinden konuştu.