İzmir’de gazeteci arkadaşım Teodora Haccudi’yle birlikte Suriyeli sığınmacı bir ailenin kaldığı eve gitmiştik. 2017’nin sonbaharıydı. Evin elektriği kesilmişti, üstelik faturaları ödendiği halde… Teodora elektriğin açılmasını sağlamıştı.

Evde kalan ailenin iki çocuğu Halep’te hava bombardımanı sonucu ölmüştü. Anneleri bir ayağını mayına basarak kaybetmişti. Bir çocuklarıyla birlikte İzmir’e kadar gelebilmişlerdi. Babalarıysa -şimdilik- sağlamdı. Ama fizik olarak… Ruh halini de evin duvarlarına resimler yaparak tedavi ediyordu!

Mavi zemin üzerinde sandallarla karşı kıyıya gitmeye çalışan insanlar yer alıyordu: Umuda yolculuk!

İzmir’e gelene kadar üç çocuğundan ikisini, karısının da bir bacağını kaybetmişti duvar ressamı Halepli beyaz eşya satıcısı adam.

Yaşadığımız vahşi dünyada benim gördüklerimin artık haber değeri bile kalmadı. O yüzden Türkiye’nin Ege kıyılarından Yunan adalarına gitmeye çalışırken batan/batırılan mülteci teknelerinde ölenlerin sayısı 40-50 kişiyi bulursa haber ajanslarının bültenlerinde yer alabiliyor.

Toplumsal duyarsızlığın bu insanlık dışı boyutlara ulaştı günlerde sanatçı Fuat Saka, göç yolunda yaşanan felaketleri “KARANLIK SULAR” adıyla “Göç Senfonisi” olarak besteledi.

Fuat Saka’nın bestesi Vangelis Zografas tarafından büyük orkestra için düzenlendi. Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrasını şef Anastasios Symeonidis yönetti. Girit Kemençesini Zaharias Sypridakis, kavalı da Cihan Topçu çaldı. Solistler Fuat Saka ile İonna Forti sahnenin en önünde yer aldılar. Sözlü bölümlerde sesleriyle sahnede devleştiler. Bütün bu emekler 10 Haziran 2022 Cuma günü Harbiye Açık Hava Tiyatrosunda Göç Senfonisinin “Dünya Prömiyeri” anonsuyla takdim edildi.

Egenin iki yakasındaki Türk ve Yunan sanatçılar yaşanan acıları ortaklaşarak sahneye koydular. Çünkü bu acılar geçen yüzyılın ilk çeyreğinde yine ortaklaşa yaşanmıştı.

Göç Senfonisi konseri her iki ülkede savaş tamtamları çaldığı sırada gerçekleşti.

Burada biraz duralım ve politikacıların rolü konusunda bir “hak teslimi” yapalım. Konser İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteğiyle yapıldı. Ekrem Başkan konser öncesinde yaptığı konuşmada barışın önemini vurguladı. Halklar arasında savaşların sebep olduğu yıkımların boyutlarına dikkat çekerek Trabzon’dan yakın arkadaşı olan Fuat Saka’nın eserinin çok değerli olduğunu söyledi:

-Artık insanlık ‘Karanlık Sular’da boğulmasın istiyoruz!

10 Haziran Cuma, Türkiye için yüz akı bir gece olarak tarihe geçti:

-Fuat Saka ve Göç Senfonisi!