Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları için yeniden cezaevi sürecinin başlaması tepkileri de beraberinde getirdi. Hapis cezaları onanan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik ve Emre İper istinaf mahkemesinin kesinleşme kararı üzerine Kocaeli Adliyesi’nden Kandıra Cezaevi’ne götürüldü. Karara göre, Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör 1 […]

Gazetecilik suç değildir

Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları için yeniden cezaevi sürecinin başlaması tepkileri de beraberinde getirdi. Hapis cezaları onanan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik ve Emre İper istinaf mahkemesinin kesinleşme kararı üzerine Kocaeli Adliyesi’nden Kandıra Cezaevi’ne götürüldü.

Karara göre, Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör 1 yıl 23 gün, Emre İper 7 ay 14 gün, Bülent Utku 1 yıl 7 ay 20 gün cezaevinde kalacak. Kadri Gürsel’in ise tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurulduğunda cezaevinde kalması gerekmiyor.

Bavullarıyla beraber adliyeye giden gazetecilere aileleri ve dostları eşlik etti. Söz konusu isimler cezaevine girmeden önce duygularını paylaştı. Karikatürist Musa Kart, “Birkaç gündür iyi kalpli ve duyarlı insanlar yaşadıklarımızı özetliyor. Yumruk atanlar serbest, karikatürist ve gazeteciler cezaevinde. Gazetecilerin cezaevi kapılarında açıklama yapmadığı günlerde buluşmak dileğiyle, hoşça kalın” dedi.

‘Türkiye cezaevleriyle yönetiliyor’

Dava avukatı Tora Pekin, yargı sürecini BirGün’e değerlendirdi:

Tora Pekin

“İstinaf Mahkemesi’nin verdiği usulsüz kararı düzeltmekle ilgili umudumuz vardı ancak mahkeme, gerekçe bile göstermeden itirazımızı reddetti. 18 Şubat’tan beri bekliyorduk kararın infazını. Arkadaşlarımız hazırlıklıydılar ancak haksız bir durumla karşı karşıyalar. Hala infaz durdurma kararı bekliyoruz, gerekli başvuruları yaptık. İtirazlarımız gereği İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nden infazın durdurulmasını bekliyoruz. Çok açık bir şekilde adil yargılanma hakkını ihlal ve mahkemeye erişim hakkına aykırı bir durum var. Aynı dosyadaki sanıkların durumu eşitlik ilkesine aykırı bir durum içerisindedir. Bu sürecin sonunda Anayasa Mahkemesi’nden ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden ihlal kararının çıkması neredeyse kesindir. Yargıtay’ın da bunları gözetip bir karar vermesi gerekir. Hele ki istinaf mahkemesi dosyayı hiçbir şekilde incelemedi, hukuka uygun davranmadı. Artık cezaeviyle gözdağı politikasından vazgeçilmeli, haksız tutuklamalar, haksız cezalar sona ermeli. Türkiye’nin cezaeviyle yönetilmesi ülkenin toplumsal barışını tamamen parçalayan bir konu, bundan vazgeçilmelidir.”

Meslek örgütlerinden açıklama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de karara tepki göstererek şu açıklamayı yaptı: “Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ‘Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz’ demiştir.

Meslektaşlarımızın Kandıra Cezaevi’ne girdiği gün yapılan Anayasa Mahkemesi’nin 57. Kuruluş Yıldönümü törenlerinde Gül söz konusu çalışmaların halen sürmekte olduğunu söylemiş, bir sonuca varılamamış olmasının nedenlerini açıklamamıştır. TGC hukuk alanında yaratılan bu kargaşaya dikkat çeker ve haksız yere hapis yatmak zorunda olan meslektaşlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını talep eder.” Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, “Türkiye tutuklu gazeteci ayıbından kurtulması gerekiyor. Cumhuriyet çalışanları da dahil Türkiye’de cezaevlerinde bulunan 142 meslektaşımız bir önce serbest bırakılmalıdır. Baskıyla, tutuklama ile Türkiye’de gazeteciliğin bitirilemeyeceğini herkes anlamalıdır” dedi.

‘MUHALİFLİK İDDİASI OLAN GAZETECİLERİ KONUŞALIM’

Cumhuriyet davasından yedi yıl altı ay hapis cezası alan HDP milletvekili, gazeteci Ahmet Şık, yaşananları BirGün’e anlattı:

Ahmet Şık

“Cumhuriyet davasında yaşananları ve ortaya çıkan sonucu hukuk normlarıyla değerlendirmeyi abes buluyorum. Çünkü hukuki bir süreçten bahsetmek mümkün değil. Daha önce Gülen Cemaati’ne secde eden yargı, şimdi AKP ve Erdoğan’a secde ediyor. Gülen Cemaati’nin yarattığı tehlikeye yıllardır dikkat çekenler, Gülen Cemaati’nin propagandasını yapmakla suçlanıyor. Cumhuriyet gazetesinde aradığınız örgüt siyasi parti kılığında ülkeyi yönetiyor. Cumhuriyet gazetesi davasının bir kumpas olduğu herkesin ortak görüşü. Ancak dava özelinde şunu söylemek gerekir: Bu davada, Cumhuriyet gazetesinin yönetimine şu an çöreklenmiş olanlar başta olmak üzere bazı medya çalışanlarının tutumunu ve suç ortaklığını hatırlatmalıyız. Bu davanın özü, gazete içi bir iktidar savaşında taraflardan birinin iktidara suç ortaklığı yaparak mesleki faaliyetleri yargının konusu haline getirmesiydi. Buna çeşitli siyasi anlamlar yüklemeyi doğru bulmuyorum. Oda TV davasında yargılanırken Gülen Cemaati ve iktidar medyasının üstlendiği tetikçi rolünü bu davada Cumhuriyet gazetesinin mevcut yönetimi yaptı. O dönem Oda TV davasında karşı çıkanlar buna neden şimdi karşı çıkmıyor? Hatta kumpasla hapis yattıktan sonra gazeteden ayrılmak zorunda kalanların boşalttığı görevlere ve köşelere koşturarak giden ve hiçbir şey olmamış gibi davrananları da konuşalım.”