İsveç’in yeni hükümeti icraatlarına başladı

İsveç’in yeni hükümeti icraatlarına başladı. Türkiye kökenli iki bakanın da kabinede yer aldığı Başbakan Stefan Lövfen’nin hükümeti, sadece Türk değil, dünya basınından da yoğun ilgi topladı. Löfven’in “feminist hükümet” diye duyurduğu Bakanlar Kurulu’nda 12 kadın, 12 erkek bakan bulunuyor. Bakanlıklar da kadın erkek sayısı eşitliğini ön planda tutmak dışında, Türkiye, İran, Bosna Hersek gibi göçmen asıllı siyasetçilere bakanlık koltuğu veren Başbakan Lövfen’in bu çok renkli tutumu İsveç siyaseti için de bir ilk ve dönüm noktası oldu. İsveç ilk kez bu kadar göçmen kökenli siyasetçiyi Bakanlar Kurulu’nda gördü. İsveç, ilk kez tam anlamıyla eşit ve feminist hükümetini yaşıyor ve yine ilk kez yirmili yaşlarını daha tamamlamamış bakanlarla 65 olan emeklilik yaşını çoktan geçmiş bakanlar aynı kurulda bulunuyor.

Bakanlar Kurulu listesinin açıklandığı gün, efsane yazma işine başlayan Lövfen hükümetinin ilk adımları merakla bekleniyordu. Sosyal Demokratlar ve Çevre Partisi’nin birlikte yürüteceği kırmızı-yeşil azınlık hükümeti, ilk yatırım kararlarını geçen hafta açıkladılar. İki partinin üzerinde anlaştığı ve önümüzdeki yıl için devreye sokulacak ilk yatırım, temel eğitim okullarına yönelik olacak. Hükümet kararıyla önümüzdeki sene 475 milyon kronluk bir para, İsveç’teki birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar olan temel eğitim okullarındaki  eşitliği artırmak için ayrılacak. Okullardaki eşitliği artırmak için oluşturulacak bütçenin bir bölümü, İsveç’teki yaklaşık 5 bin temel eğitim veren okul arasından sonuçları kötü olan 200 okulla yönlendirilecek. Toplam bütçenin 125 bin kronluk bir kesimi, sınıf geçme başarısı düşük olan, kötü sonuçlar alan okullarda çalışmak isteyen öğretmenlerin maaşlarını artırmak için ayrılacak.

Yeşillerden Eğitim Bakanı Gustav Fridolin, anlaşmadan son derece memnun. Bakan Fridolin, “Kötü sonuçlar alan okulların da en iyi öğretmenleri işe alabilme olanağı olmalı. Günümüzde tecrübeli öğretmenler sonuçları zaten çok iyi olan okullarda” diyor. Fridolin’in açıklamalarına göre okullara yatırım bütçesinin son bölümü de ülkeye yeni gelen öğrencilere ayrıldı. Eğitim Bakan’ı “İsveç okullarına gelen öğrenciler belki de bir savaştan kaçtılar ve bunun yarattığı travmayla okul sistemine çabuk uyum sağlayamamaları mümkün. Böyle olunca İsveç’e iyi giriş yapamama riskleri yüksek. Araştırmalardan biliyoruz ki buna benzer çalışmalar ve yatırımlar okul sonuçlarını olumlu etkiliyor” diye konuştu.

İsveç’in kırmızı-yeşil azınlık hükümeti,  kasım ayındaki bütçe görüşmelerinde Sol Parti’nin de desteğine ihtiyaç duyacak. Bu sebeple Sol Parti, hükümetin bütçesine geçen hafta bir önerisini sokmayı başardı. Öneri, bu hükümetin “Tamam yapacağım” dediği ikinci icraatı oldu. Sosyal Demokrat Parti ve Çevre Partisi’nin icraatları arasında göreceğimiz bu öneriye göre, İsveç’te önümüzdeki seneden itibaren çocuklara ilaç ücretsiz olacak. 18 yaşından küçük çocuklara reçeteyle yazılmış ilaçlar, 1 Temmuz’dan itibaren eczanelerden ücretsiz olarak temin edilecek. Ücretsiz ilaç reformu senede 410 milyon kron ek masraf anlamına geliyor ve bu bütçe yükü Sol Parti’ye göre yüksek maaşı olan kişilerden artırılan gelir vergisiyle finanse edilecek.

Bu hafta içerisinde Stefan Lövfen hükümetinin üçüncü kararı ise ülkedeki devlet müzelerinin herkese ücretsiz hale getirilmesi oldu. Sekiz yıllık sağcı hükümet döneminde daha önceki sol hükümetin benzer uygulaması durdurulmuş ve müzelere girişler paralı yapılmıştı. İsveç solu rövanşa hızlı başladı.