İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının adresi Gündoğdu Meydanı oldu. Yüz binlerce emekçi, bayrak ve flamalarla alanı doldururken, taleplerini sıraladı. DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu’nun yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından şekillenen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Emekçiler, tertip komitesinin, İzmir Valiliği ve İzmir […]

İzmir’de 1 Mayıs: Bahar güzel günleri müjdeliyor

İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının adresi Gündoğdu Meydanı oldu. Yüz binlerce emekçi, bayrak ve flamalarla alanı doldururken, taleplerini sıraladı. DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu’nun yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından şekillenen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Emekçiler, tertip komitesinin, İzmir Valiliği ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile geçen hafta gerçekleştirdiği bir dizi görüşme sonrasında belirlenen 3 toplanma noktasından alana hareket etti. Daha sonra işçiler ve temsilciler meydandaki yerini aldı. Tertip Komitesi’ne DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı başkanlık yaptı. Programda ayrıca eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da yer aldı.

Fotoğraf: BirGün İzmir

Ticaret Borsası karşısı, ikinci kordon DİSK ve KESK ile 10’a yakın siyasi partilerin toplanma noktası oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 1 Mayıs programına ilk kez katılan Tunç Soyer de korteje buradan katıldı. Yürüyüş sonrasında alana gelindi. Siyasi partilerin toplanacağı büyük yer Cumhuriyet Meydanı olurken, üçüncü toplanma noktası ise Liman oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, kendi il binası önünde toplandı ve sonrasında Cumhuriyet Meydanı’na geldi. CHP’liler oradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. saat 11.30 ile 12.00 arasında kalabalıklar bir araya geldi. 12.30’da ise Gündoğdu Meydanı’na kortejlerle yürüyüşlerine başladı.

HAZİRAN’DAN KİTLESEL KATILIM

Birleşik Haziran Hareketi’nin 1 Mayıs mitingine kitlesel katılımı dikkat çekti. Konak’ta toplanarak yürüyüş korteji oluşturan Birleşik Haziran Hareketi üyeleri Gündoğdu’daki miting alanına çoşku ile girdi.

Fotoğraf: BirGün İzmir

Saat 14.00’te ise ana program başladı. Güvenlik nedeniyle bölgede yaklaşık 4 bin polis görevlendirilerek, sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Vatandaşlar, üç farklı noktadan aranarak alana giriş yaptı. Kutlamalarda, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

İŞÇİLERİN KOROSU SAHNE ALDI

Ana program kapsamında İzmir’de ilk defa oluşturulan işçi korosu sahne aldı. İtfaiyeci, şoför, hemşire, büro elemanı, öğretmen, park ve bahçelerdeki işçiler ile otoparkçılardan oluşan koro, işçi marşı söyledi. Soyer etkinliğin bir bölümünde sahneye çıkarak Çav Bella şarkısı ile birlikte işçilere eşlik etti.

Fotoğraf: BirGün İzmir

“BAHAR GÜZEL GÜNLERİ MÜJDELİYOR”

Marşların ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 1 Mayıs bildirisini okudu. Sarı, şunları ifade etti:

“Bugün burada ve ülkenin dört bir yanında meydanları dolduran yüz binler, bu topraklarda faşizmin ömrünün çok da uzun olmayacağının somut göstergeleridir. Yalan, talan ve soygun iktidarının sonu yakındır. Halklara ve kültürlere beşiklik yapmış olan bu topraklar kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına, gericiliğe izin vermeyecektir. Hesap verin! Bahar güzel günleri müjdeliyor. Karanlık bulutlar dağılıyor. Abluka kırılıyor. Umut tohumları birer birer tomurcuk açıyor. Emekçilerin gerici, faşist, militarist kuşatmayı paramparça edecek kararlığı ve inancı büyüyor. Bu kavga eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Üreten, yaşatan ve var edenler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’müz kutlu olsun!”

Program ayrıca Kardeş Türküler Müzik Grubu da sahne almasıyla son buldu.

Fotoğraf: BirGün İzmir