AYCAN KARADAĞ İzmir’de Karabağlar Belediyesi’nde yetkili sendika durumunda bulunan DİSK’e bağlı Devrimci Turizm-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından 22 Şubatta greve çıktı. Karabağlar Belediyesi Uğur Mumcu Sosyal Tesisleri, Uzundere Rekreasyon Alanı ve Kara Fatma Parkı Sosyal Tesislerinde garson, aşçı, temizlikçi ve kasiyer olarak çalışan 19 işçi 9 gündür grevde. Siyasi kurumlardan, STK’lara işçilere […]

Karabağlar Belediyesi Sosyal Tesisleri’ndeki grevci işçiler: Muhittin Başkan ile sorunumuz yok, hakkımızı istiyoruz

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Karabağlar Belediyesi’nde yetkili sendika durumunda bulunan DİSK’e bağlı Devrimci Turizm-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından 22 Şubatta greve çıktı. Karabağlar Belediyesi Uğur Mumcu Sosyal Tesisleri, Uzundere Rekreasyon Alanı ve Kara Fatma Parkı Sosyal Tesislerinde garson, aşçı, temizlikçi ve kasiyer olarak çalışan 19 işçi 9 gündür grevde. Siyasi kurumlardan, STK’lara işçilere destek sürerken, işçilerin talebi ise 3 bin lira maaş ve sosyal haklar.

“BİZİM ÜCRETLERİMİZ, AÇLIK SINIRININ ÇOK ALTINDA”

İşçilerden Sadullah Özmen ile grev sürecini konuştuk. 41 yaşındaki Özmen, 9 yıldır restoranda kasiyerlik yapıyor.  Ücretlerinin açlık sınırının altında olduğunu ve hiçbir sosyal hakları olmadığı için greve çıktıklarını ifade eden Özmen, “28 Ağustostan beri masada görüşmelerimiz oldu. Bizim şu an net kazancımız bin 997 lira. Şu anda asgari ücret 2 bin 20 lira olması gerekirken Ocak ayında bize bin 997 lira yatırıldı. Bizim isteğimiz; sosyal haklar ve Paso. Onlar yüzde yirmi teklif ettiler. Biz de kabul etmedik. 22 Şubat son tarihti. Ya kabul edecektik ya da greve gidecektik. Biz işçiler olarak, sendikamız ile görüşerek grev kararı aldık. Bizim ücretlerimiz, açlık sınırının çok altında kalıyor. Biz de özellikle 3 bin lira ve sosyal haklarımızı istedik. Grevimiz başarılı gidiyor. Destekte alıyoruz. Hepimiz ateşin başındayız” şeklinde konuştu.

“GREVDE OLAN 2 KADIN ARKADAŞIMIZ HAMİLE”

Eşinin bir hafta on gün sonra doğum yapacağını ve grevde olan iki kadın işçinin de hamile olduğunu  vurgulayan Özmen, “Bu süreçte ailelerimiz büyük bir destek veriyor. Benim eşim, bir hafta 10 gün sonra doğum yapacak. Bugün eşimi doktora götürmem lazım. Böyle bir durumda bile bana destek oluyor. Benim şu anda ona daha fazla destek olmam lazım. Ayrıca grevde olan 2 kadın arkadaşımızda hamile. Greve çıkan işçilerin çoğu evli barklılar” dedi.

“SONUNA KADAR DA GİTMEKTE KARARLIYIZ”

Son olarak Özmen, şunları dile getirdi:

“Teklifimiz aşağısındaki teklifi kabul etmeyeceğiz. Ben burada 9 senedir çalışıyorum. Belediye Başkanımız 5 senedir görev yapmakta. 5 sene boyunca bir etkinlik dışında hiçbir zaman gelmedi. Bayram seyranlarda bile gelmedi. Bizim Muhittin Başkan ile hiçbir sorunumuz yok. İşçiler olarak hakkımızı istiyoruz. Biz buradayız. Direniyoruz. Sonuna kadar da gitmekte kararlıyız”

“MASADAN HİÇBİR ŞEY ÇIKARAMADIK”

İşyerinde örgütlü Devrimci Turizm-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt ise işçilerin net maaşımın Bin 997 lira olduğunu belirterek şunları söyledi:

“AGİ’ni koymuyoruz. O zaman 2 bin 59 liraya denk geliyor. Toplu İş Sözleşmesi’nde 4 buçuk aydır masada devam etti. Masadan hiçbir şey çıkaramadık. Hiçbir sosyal hakta çıkaramadık. Gıda yardımı olsun, Paso olsun, aile yardımı olsun istedik. Ama olmadı. Asgari ücret yansıması yüzde 26 iken biz de aynı oranda iyileştirme görelim istedik. Asgari ücret yansımasını henüz göremedik. İşçi arkadaşlarımız Ocak maaşında da bin 997 lira maaş aldılar. Bize verilen zam teklifi yüzde 20 çıplak maaş olarak verildi. İçerisinde hiçbir sosyal hak konulmadı. Zaten daha önceki yetki ve toplu sözleşme 2 yıl mahkeme beklendiği için iyileştirme olmadı. İşçiler burada sendikalı olmalarını gösteren, gıda yardımı, aile yardımı ve yol yardımı gibi sosyal hakları olmasını talep ettik.”

“ARKADAŞLARIMIZ AÇLIK SINIRININ BİLE ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR”

“Taleplerimiz karşılık bulmadı. Bir de üstüne basına, 2 bin 500 lira gibi bir rakam vererek iyileştirme yapıldığı söylenmiş. Ama  o iyileştirme değil. Arkadaşlarımızın, 4 bin 500 lira gibi  geriye dönük alacakları vardı. Belediye bunu ödeyemeyiz ama geriye dönük iyileştirme altında verebiliriz dediler. Yüzde 50 gibi bir oran tırpanlamış oldular Son güne kadar görüşmelerimiz devam etti. Biz geri adım atmamıza rağmen onlardan ileri bir adım gelmedi. Biz de 22 Şubatta greve çıkmak durumunda kaldık. Grev, kimsenin talebi değil ama işveren tarafından hiçbir iyileştirme yapılmadığı için grev kaçınılmaz olmuştur. 22 çalışanımız var. 19’u tam katılımı ile grevde. Sayımızın az olduğunu söylediler. Size kimse destek vermez dediler. Biz öyle düşünmüyoruz. Burada bu arkadaşlarımız açlık sınırının bile altında çalıştırılıyor. 3 bin lira gibi bir maaş ve Paso istedik. Ama maalesef ki hiçbir olumlu adım atılmadı.”