RUHLAR OTELİ
Kaybedenler oteli


Yönetmen Ti West imzası taşıyan ‘Ruhlar Oteli’ adlı filmin hikâyesinde hemen hemen önemli hiçbir şey olmamasına rağmen, karakterlerin diyaloglarını, birbirleriyle ilişkilerini, iyi oyunculukların da katkısıyla merakla izleyebiliyorsunuz. Ama hayalet hikâyesi hiç açığa kavuşmuyor

“Ruhlar Oteli” kapanmak üzere olan bir otelde geçiyor. Çoğu oda boşaltılmış, ikisi hariç çalışanların çoğuna yol verilmiş, tek tük müşterisi kalmış bir otel. Burada iki genç, biri erkek, diğeri kadın görevli her işi yapmaktalar. Ölmekte olan bir otelde, işsiz kalmak üzere olan iki genç insan… Claire otelde intihar eden bir genç kadının hikâyesinden çok etkilenmiş. Genç kadın nişanlısı tarafından terk edilince, otelin bir odasında kendisini asmış. Ama olayın duyulması halinde müşteri kaybetmekten korkan otel idaresi, kadının bedenini günlerce bodrumda saklamış. Claire bu kadının ruhunu otelde aramayı kafasına takmış. İş arkadaşı Luke ise Claire’le birlikte olmak istiyor ve Claire’e ayak uyduruyor. Otele başka kaybedenler de geliyor. Kocasıyla kavgalı bir kadın, bir zamanlar ünlü olan bir aktris, balayını geçirdiği odada kalmak isteyen yaşlı bir adam. Yönetmen Ti West özellikle otelin iki genç çalışanını ilginç kılmayı başarıyor. Hemen hemen önemli hiçbir şey olmamasına rağmen, bu çıkmazdaki gençlerin diyaloglarını, birbirleriyle ilişkilerini, iyi oyunculukların da katkısıyla merakla izleyebiliyorsunuz. Ama hayalet hikâyesi hiç açığa kavuşmuyor. Gördüklerimiz yoksa Claire’in hayali miydi? O da belli değil. Film büyük bir tatminsizlik duygusu vererek bitiyor, gayet iyi ilerlemiş olmasına rağmen.

 

***

 

KIRIK MİDYELER

Ötekiler ve berikiler

Genç yönetmen Seyfettin Tokmak ilk filmi “Kırık Midyeler”le yoksulların, sömürülenlerin, kadersizlerin dünyasına bakmış… İyi niyetli bir çaba olan Kırık Midyeler umarız seyirciye ulaşır


“Kırık Midyeler”, Türkiye’nin hem öz hem de geçici ötekilerine dair bir hikâye anlatıyor. Ya da birkaç iç içe geçmiş, kesişen hikâyeyi anlatıyor diyelim. Olaylar Kumkapı’da ucuz bir otelde geçmektedir ve filmin kahramanları bu otelde kalmaktadırlar. Merkezde iki Kürt ergeni var. 15 yaşlarındaki yeğenler Hakim ve Faysal, Almanya'daki akrabalarının yanına gidebilmek umuduyla İstanbul'a çalışmaya gelen Mardinli iki çocuktur. İçlerinde daha sağ görülü olan Faysal, bir lokantada bulaşıkçılık yapar. Maceracı ve isyankâr bir tip olan Hakim ise midyecilik yaparak köşeyi döneceği hayaline kapılmıştır. Köşeyi dönünce de Almanya'daki akrabalarının yanına gidebilecek ve rahata kavuşacaktır.

Otelin diğer müşterileri arasında Boşnak Medina ve kızı var. Medina’nın kızı kalp hastasıdır ve Medina onu tedavi ettirecek parayı kazanmaya çalışmaktadır. Filmin diğer kahramanları arasında yine Doğu Avrupalı genç bir kadın ve Afrikalı göçmenler bulunur. Bütün bu garibanlar bir şekilde ayakta kalmaya ya da Avrupa’ya kapağı atmaya çalışırken otelin sahibi Cevat yasadışı yollarla para kazanmakta ve otel müşterilerini kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır.

Genç yönetmen Seyfettin Tokmak ilk filmi “Kırık Midyeler”le yoksulların, sömürülenlerin, kadersizlerin dünyasına bakmış. Daha iyi bir hayat peşinde ya ülkenin doğusundan ya da daha kötü koşullardaki ülkelerden İstanbul’a gelen bu insanları burada da çok zor ve acımasız koşullar beklemektedir. İyi niyetli bir çaba olan Kırık Midyeler umarız seyirciye ulaşır. Seyfettin Tokmak ümit veren bir yönetmen, Kırık Midyeler’I de daha iyi filmlerin habercisi sayalım.