2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP’ye oy çıkmayan bir köye hizmet gitmediğine ve evlerin çeşitli gerekçelerle yıkıldığına ilişkin görüntüleri paylaşan haber sitesine yönelik davada karar çıktı. Antep merkezli haber platformu Dev Haber yöneticileri, sosyal paylaşım ağı üzerinden son yerel seçimlerde AKP’ye hiç oy çıkmayan bir Alevi köyüne yönelik baskıları içeren görüntüleri paylaştı. Balıkesir’in Kabakdere köyüne […]

‘Köylülerin isyanını yayımlamak suç değil’

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP’ye oy çıkmayan bir köye hizmet gitmediğine ve evlerin çeşitli gerekçelerle yıkıldığına ilişkin görüntüleri paylaşan haber sitesine yönelik davada karar çıktı.

Antep merkezli haber platformu Dev Haber yöneticileri, sosyal paylaşım ağı üzerinden son yerel seçimlerde AKP’ye hiç oy çıkmayan bir Alevi köyüne yönelik baskıları içeren görüntüleri paylaştı. Balıkesir’in Kabakdere köyüne ait görüntülerde köy halkı, bin 200 haneli köyde AKP’ye hiç oy çıkmadığı için hizmet alamadıklarından yakındı. Köy halkı, evlerinin “kaçak yapı” gerekçe gösterilerek yıkıldığını ifade ederek AKP’nin bu girişimine tepki gösterdi.

Haber platformunun Fransa’daki bir yöneticisi tarafından görüntülerin sosyal paylaşım ağı üzerinden paylaşılmasının ardından platformun imtiyaz sahibi Ali Vefa Yurdal hakkında dava açıldı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla Antep 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Yurdal, görüntülerin “Halkın haber alma hakkı” çerçevesinde Fransa üzerinden paylaşıldığını ifade etti ve bu paylaşımın gazeteciliğin temel görevleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Yurdal’ın son savunmasının ardından kararını açıklayan heyet, görüntülerin cezayı gerektirmediğine, habercilik ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti ve beraat kararı verdi.