Ozan Sarıtepe’nin 2000’de Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü’nü kazanarak Murat Yücel’in öğrencisi olması hayatındaki dönüm noktalarından biri olmuş.

Müzik kariyerini Hollanda’da sürdüren bir gitarist

Ozan Eren

Türkiye’de klasik gitar kültürünün ve sahnesinin oluşup şekillenmesi devam etmektedir. Ancak, bu kültürün ve sahnenin Türkiye’de artık güçlü bir zemine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Andrea Paleologos ve Reşit Mazhar Ertüzün Türkiye’deki gitaristlerin modern gitar teknikleriyle tanışmasını sağlayan ilk öncü isimlerdir. Paleologos ve Ertüzün, Rafi Arslanyan, Savaş Çekirge ve Yurdaer Doğulu başta olmak üzere kendi öğrencilerini yetiştirmiş; bu öğrenciler bugün Türkiye’de klasik gitarın önem kazanarak kültürel ve müzikal anlamda takdir edilmesinde büyük rol oynamışlardır.

Sonraki dönemlerde Ahmet Kanneci ve Kağan Korad gibi gitaristlerin ve eğitmenlerin büyük çabaları sonucunda klasik gitar Türkiye’de daha geniş bir çevreyle etkileşime girmiş; enstrümanın gördüğü ilgi ve değer akademik ortamda da karşılığını bulmaya başlamıştır. Bu haftaki yazımda ele alacağım sanatçı Ozan Sarıtepe usta bir gitarist olmanın yanı sıra bestecilik alanında da umut vaat eden bir müzisyendir. 

1982 doğumlu gitarist çocukluğundan itibaren sanata ilgi duymuş. Ailesi tarafından bu ilgi hararetle desteklenen Sarıtepe 1996’da Antalya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’ne kabul edilmiş. 15 yaşında klasik gitar eğitimi almaya başlayan müzisyen bir süre için hem klasik, hem de flamenko müzik derslerini bir arada yürütmüş (Sarıtepe, 2022). Gitaristin 2000’de Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü’nü kazanarak Murat Yücel’in öğrencisi olması hayatındaki dönüm noktalarından biri olmuş: “Yücel bana bir sene ders verdikten sonra yüksek lisans yapmak için Hollanda Rotterdam Konservatuarı’na gitti. Onun tavsiyesiyle, o gittikten bir sene sonra, ben de Hollanda’ya giderek Rotterdam Konservatuarı’nın sınavını kazandım. Burada Uruguay’lı gitarist Jorge Oraison’un sınıfına kabul edildim” (Sarıtepe, 2022). Müzisyen, ayrıca, Hollanda Kraliyet Konservatuarı’nda yüksek lisans eğitimi almış ve eğitimi sırasında ünlü gitarist Enno Voorhorst’un sınıfına kabul edilmiş. 

1996’da Emre Sabuncuoğlu’ndan klasik gitar eğimi almaya başladığımda kaliteli klasik gitarların ve gitar yapımcılarının Türkiye’de az olduğunu; gitar repertuarındaki önemli eserlere ulaşmada ciddi zorluklar yaşandığını hatırlıyorum. Benimle benzer dönemlerde gitar eğitimine başlayan Sarıtepe’nin kararlılık ve yüksek farkındalıkla 2001’de Hollanda’da eğitim almaya yönelerek rasyonel seçimler yapabilmesini cesur ve değerli buluyorum.
“Kariyerim boyunca benim için önemli olan organizasyonların başında Koblenz Gitar Festivali geliyor. O dönem genç bir gitarist olarak böyle bir organizasyonda üst üste birkaç yıl sahne almak hem iletişim ağımı, hem de sahne performansımı çok geliştirdi” diyen Sarıtepe, Türkiye Gitar Buluşması’nı ve Kıbrıs Gitar Festivali’ni de müzik kariyeri açısından önemli gördüğünü belirtti (Sarıtepe, 2022).

Yakında Notacini Yayınları tarafından kitaplaşacak olan Arayış/Searching* adlı müzik projeme Sarıtepe’nin de “Poema para el silencio” (“Sessizliğe Şiir”) adlı bestesiyle dahil olmasıyla birlikte müzisyenle güçlü bir diyalog zemini kurduğumuzu düşünüyorum. Hollanda’da yaşayan gitaristle keyifli telefon görüşmelerimizde müzik, sanat ve hayat üzerine İngiltere-Hollanda-Türkiye karşılaştırmalı analizlerimizin verimli bir paylaşıma dönüştüğünü görmek de ayrıca mutluluk verici.

Sarıtepe’nin 2017’de çıkarttığı ilk solo albüm Classical Guitar Magazine tarafından o senenin en çok beğenilen 10 klasik gitar albümü arasında gösterilmiş. Türkiye’de yayımlanan Gitar Dergisi’nde gitar tekniği üzerine bir dönem yazılar yazan ve birçok gitaristle röportaj yapan müzisyen Kıbrıs Gitar Festivali’nin düzenleme kurulunda da yer almış. Sarıtepe, Orfeo Gitar Trio’nun bir parçası olarak Vicente Santiago’yla ve Álvaro R. Ruiz’le birlikte beste ve düzenleme çalışmalarına devam etmekte. The Bird at the Window adlı, Orfeo Gitar Trio’nun beste ve düzenlemelerinden oluşan albümse 2023’te yayımlanacak (Sarıtepe, 2022). 

Murat Yücel, Aniello Desiderio, Pavel Steidl, Zoran Dukic, Petrit Ceku ve Lukasz Kuropaczewski, Sarıtepe’yi gitar açısından en çok etkileyen müzisyenler olmuş. Klasik gitar için yaptığı beş beste “Les Productions d’OZ” tarafından yayımlanan Sarıtepe, Roland Dyens, Agustin Barrios, Leo Brouwer, Toru Takemitsu, Sergio Assad ve Dusan Bogdanovic’inse bestecilik alanında kendisi için ayrı bir öneme sahip olduklarını söyledi (Sarıtepe, 2022).  

Bestelerinin “dünya ‘halk’ müzikleri ritim ve melodilerinin gitar teknikleriyle harmanlanmasından oluşan bir yapıya sahip” olduğunu belirten gitaristin besteciliğine dair söyledikleri ve mütevazı tavrı dikkat çekiciydi: “Bestecilik, yoğun eğitim ve uzun bir süre içerisinde tecrübe ve yoğunlaşma gerektiren çok özel bir alan. O kadar çok, iyi ve değerli besteci arkadaşımız var ki, besteciyim demek onlara haksızlık olabilir” (Sarıtepe, 2022). 
Klasik gitarın ve aldığı eğitimin doğası gereği ana akım müzikle mesafeli olduğunu belirten Sarıtepe’nin (2022) müzik çalışmalarını ilgiyle takip etmeye devam edeceğim.   
*Bu proje kapsamındaki eserler 29 Mayıs 2023 tarihinde, King’s College London’da, St. Davis Room’da Emre Gökalp ve Timur Dersuniyelioğlu tarafından ilk kez seslendirilmiştir. 
Kaynaklar:
Sarıtepe, O. (2022). Kişisel görüşme. 20 Aralık, Londra.