“Ortadoğu rap müziği: Suriye’nin hip-hop hikâyesi”

Cenk Durlu - @cenkdurlu - HipHop araştırmacısı.

Bu hafta ve önümüzdeki üç hafta boyunca, Ortadoğu’daki Rap müziğinin kökenine göz atıyoruz. İlk durağımız ise Suriye...

Suriye’deki Refugees Of Rap (Arapça: لاجئي الراب; Fransızca: Les Réfugiés Du Rap) ekibi, Fransa’nın başkenti Paris’te. 2007’de Suriye’nin Yarmuk kentindeki Filistin mülteci kampında Yaser ve Mohamed Jamous kardeşler tarafından kuruldu. Şarkı sözleri, kamp hayatına bir bakış sunarak ve Suriye’deki durumu eleştirerek ortaya çıkarmaktayken, 2013 yılında sürgüne zorlanarak Fransa’ya mülteci olarak yerleştiler. 2007’den 2012’ye kadar Mısır ve Lübnan’da konserler ve performanslar gerçekleştirdiler. Ayrıca 2010 ve 2014 yıllarında çıkan iki albüm, Tamer Nafar (Filistinli DAM grubundan), Tarabband, Linda Bitar gibi çeşitli ortak çalışmaların bir sonucu olarak dinlenebiliyor. Grup, Avrupa’ya gelişlerinden bu yana çeşitli festivallerde sahne aldı; Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, İsveç, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde çeşitli sanatsal ve ortak projelere katıldı ve gençlere Rap müziğini tanıttı. Bu atölyeler, genellikle barış ve hoşgörü mesajlarını ve Rap müzikte ifade özgürlüğünün nasıl kullanılabileceğini ele alıyor. Rap’i demokratikleştiren ve farklı yaşam kesimlerinden gençlerin müzik ve sözlerle kendilerini ifade etmelerine olanak tanıyan bir duruş güdüyor ROR. Grup, kariyerleri boyunca Rolling Stone dergisi, the World, BBC veya ARTE, Vice, The Guardian, Radio France, TV5 Complex gibi kuruluşlarda kendine yer buldu...

***

“Omar Offendum: Suriyeli Hip-Hop Ruhu”

Omar Offendum, Suriyeli-Amerikalı bir hip-hop sanatçısı, tasarımcı, şair ve barış aktivistidir. Suudi Arabistan’da doğdu, Washington DC’de büyüdü ve şu anda Los Angeles, California’da yaşıyor. Mısır’daki Arap Baharı ayaklanmalarından ilham alan “25 Ocak” adlı şarkısı, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasından hemen önce, 2011 yılında viral oldu. Omar Offendum, genellikle Narcy olarak da bilinen Yassin Alsalman ve ünlü hip-hop sanatçısı Shadia Mansour ile düet ve ortak çalışmalarıyla tanınıyor.

***

“Amir Almuarri: İdlib’in Sesi”

Amir Almuarri (Arapça: أمير المعري), 2019 yılında tanınmış bir İdlib kökenli rapçi olarak dünya çapında ün kazandı. Müziği, kuşatma altındaki Suriye halkının yaşadığı acıları ele alıyor. En son şarkısı olan “On All Fronts”, çatışmanın tüm taraflarına yönelik öfkesini anlatmasıyla Arap ve uluslararası medyada geniş yankı buldu.