Ödül sezonu yavaştan başlıyor. 88. Oscar Ödülleri için hangi filmler adaylığa bir adım daha yakın duruyor erken bir değerlendirme yapalım. Bu hafta En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarını masaya yatırdık

Oscar yarışına erken bir bakış

15 Ocak’ta adayları açıklanacak 88. Oscar Ödülleri’ne daha aylar var. Ancak ödül için kâğıt üzerinde iddialı duran filmler festivallerde prömiyerlerini yapıp izleyici karşısına çıktıkça, Oscar yarışı da yavaştan şekillenmeye başladı. Türkiye’de de sinema severler bu filmlerden bazılarını festivallerde izlemeye başladı. Cate Blanchett’in performansıyla konuşulan ‘Gizli Dosya’ (Truth) ve pek çok dalda adaylığa göz kırpan Spielberg’in son filmi ‘Casuslar Köprüsü’ (Bridge of Spies) Türkiye’de kasımda vizyona girecek. 2016 başı itibariyle de Oscar ödülü için iddialı olan filmler vizyonda karşımıza çıkacak.

Peki sinema dünyasının en önemli olaylarından biri olan Oscar ödüllerinde hangi filmlerin hangi dallarda adaylık kazanacağı tahmin edilebilir mi? Bu sene Oscar ödülleri epey bir sürprize gebe olsa da elbette erken bir değerlendirme yapmak mümkün. Oscar ödüllerini her zaman illa ki en iyi filmin veya hak edenin kazanmadığını söylemek malumun ilanı. Oscar ödülleri nihayetinde yılın en iyilerini belirlerken, oy veren 6 bin akademi üyesinin tercihlerini yansıtıyor. Oscar tahmini yaparken bunu unutmamak gerek. Filmlerin festivallerde aldığı tepkiler, eleştirmenlerin beğenisi, geçmişteki tercihler, Akademi’nin eğilimi ve Oscar ödülünün işaretçisi sayılabilecek diğer ödülleri dikkate almak gerekiyor. Nitekim, aşağıdaki filmler de bana göre yılın en iyileri veya bana göre Oscar’ı hak eden filmlerden ziyade, Akademi’nin eğilimleri düşünülünce adaylığa bir adım daha yakın olan filmler.

EN İYİ FİLM'DE SON DURUM
Oscar ödüllerine damga vurması beklenen filmlerin büyük bir kısmı izleyici ile buluştu. Henüz izleyici karşısına çıkmayı bekleyen ve son derece iddialı gözüken ‘Joy’, ‘Diriliş’ (The Revenant), ‘The Hateful Eight’ gibi filmler bir yana; gösterilen filmler arasında daha önce de bir yazıda belirttiğim gibi sonbahar film festivallerinden en kârlı dönen film ‘Spotlight’ oldu. Son 3 senedir En İyi Film Oscarını kazanan filmlerin Amerika prömiyerlerini yapmış olan Telluride’da prömiyerini yapan ‘Spotlight’ adaylık kazanma ihtimali en kuvvetli filmlerden. Henüz gösterilmeyen ‘Joy’ ve ‘Diriliş’ ise ‘Spotlight’ın en dişli rakipleri olacak. Aday olması muhtemel bu filmlerin yanına ‘Milyoner’in yönetmeni Danny Boyle’un son filmi ‘Steve Jobs’, Cannes Film Festivali’nde çok konuşulan ‘Carol’ ve Oscar’ın en büyük habercilerinden biri olan Toronto Film Festivali İzleyici Ödülü’nü kazanan ‘Gizli Dünya’nın (Room) eklenmesi yüksek bir ihtimal. Pixar’ın son dönemde yaptığı açık ara en iyi film ‘Tersyüz’ (Inside Out) ve Spielberg’in ‘Casuslar Köprüsü’ de adaylık kazanabilecek filmler. Eleştirmenleri tam olarak memnun etmeyen ‘The Danish Girl’ ve Sundance’te çok beğenilen ‘Brooklyn’ ise adaylık kazanabilmek için zorlanabilir. Çünkü hâlâ birer kapalı kutu olsalar da Tarantino’nun son filmi ‘The Hateful Eight’ ve muhteşem bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren ‘The Big Short’ kalan son adaylıkları doldurabilir. Ridley Scott’ın ‘The Martian’ı da adaylığa göz kırpıyor ancak Akdemi’nin bilimkurgu filmlerle yıldızının barışık olduğunu söylemek pek mümkün değil. Son olarak ‘Beasts of No Nation’, ‘Straight Outta Compton’, ‘Black Mass’, ‘Son of Saul’ ve ‘Mad Max: Fury Road’in adaylık yarışında geride oldukları kesin ancak bunlardan biri bir sürprize imza atabilir.

En İyi Yönetmen dalında adaylık kazanmaya bir adım daha yakın isimler de haliyle yukarıdaki filmlerden çıkacak. Geçen yıl bu ödülü kucaklayan Iñárritu ‘Diriliş’ ile, daha önce bu dalda 3 kez aday olan David O. Russell ‘Joy’ ile, daha önce bu dalda adaylığı bulunmayan Tom McCarthy ‘Spotlight’ ve Todd Haynes ‘Carol’ ile adaylığa en yakın isimler. Daha önce bu ödülü alman Danny Boyle ve Steven Spielberg’in aday olması da kuvvetli ihtimallerden. ‘Mad Max: Fury Road’ ile bu yıl herkesin aklını başından alan George Miller, ‘Gizli Dünya’ ile büyük çıkış yakalayan Lenny Abrahamson ve 70mm çektiği son filmiyle Tarantino ise sürprize göz kırpan isimler olarak değerlendiriliyor. Kuşkusuz 2011’de bu ödülü kazanan Tom Hooper’ın adaylık ihtimalini de hafife almamak gerekiyor.

Oyunculuk ile senaryo kategorisindeki dalların ve Yabancı Dilde En İyi Film dalının değerlendirmesi ise haftaya.