Şimdi hatırlıyorum İstanbul'da geçirdiğim harika

Şimdi hatırlıyorum İstanbul'da geçirdiğim harika aylar döneminden arkadaşım Taylan (Kardiolog Doktor) ile halk sağlığı üzerine güzel bir konuşma yapmıştık. O zaman öğrendim ki Türkiye'de devletin sunduğu iyi bir sağlık sistemi yok. Ama bunun yanında çok kaliteli bir özel sistem var devlet sağlık sistemi kötüleşirken özel sistem iyileşiyor, tabi ki parası olana. Devlet Hastaneleri herkese bakmak zorunda değil. Kimin sosyal güvenliği varsa faydalanabiliyor. Bu noktada iyi değil. Çünki farklı standartlar var. Bu standartlar kazanca bağlı belirleniyor. Yazık ki bugün Türkiye'de sistem geleni kapsamıyor Hem iyi değil ayrıca sınıf ayrımı var. Venezüella Cumhuriyet'ne dönüyoruz. Sağlık sistemi nasıl inşa oldu ne eksiklikler var, MBA yaptıklarına ne karşılık aldı. Geçen haftalarda anlattık. Fakir bölgelerde sorunlar sürüyordu devlet politikası çalışmaya devam etti. Tamamlayıcı olarak M BAZ ve 3 ü kurdular. Bu yeni misionların ilgi alanları daha çapraşık, zor hastalıklar konularında oldu.

Ele alıp yoğunlaştıkları konularda yüksek teknoloji ile klinik araştırmalar yaptılar.

Hugo Chavez 2 Haziran 2004'te MB 2'yi kurdu. Centros de Diagnastico integral; (CDI) yani çok yönlü tümleşik tanı merkezini inşa ettiler. CDI'lerde rehabilitasyon koğuşları (SRİ), röntgen servisleri xry görüntüleme, ul-trason, endeskopi, elektro kardiyoloji, oftal-maloji, acil, patalojik anatomi bölümleri yer aldı. Ayrıca CDI'ler genelde 20 yataklı, bir ameliyathane ve bir küçük yoğun bakım servisi ile acil müdahale ekibindan oluşuyor. Salaş de Rehabilitasion Integral (SRİ) de farklı fizyoterapi ve rehabilitasyon teknikleri uygulanıyor. Hastalara uygulanan bu teknikler arasında hidroterapi, elektroterapi, magno-terapi ve travma geçirenlere psikoterapi de var. Ve bir sosyal danışma ailelere destek oluyor. Bu terapiler içerisinde yeni tarzlardan biri de akapunktur gibi tekniklerin uygulanması. Gelişmiş sağlık teknikleri kadar değilse de düşünce biçimi olarak tam batılı. Terapiler arasında zeka özürlü çocukların kendilerini iyi hissetmeleri için oyun oynamaya kadar varan faaliyetler var.

MBA 3'ün kurulmasından bir sene sonra Centras de Alfa Tecnologia (CT) yani yüksek teknoloji kullandılar. Magnatica Duclear, Tomografia Axial Computarizada, Ultrasonida, Tridimensional, Mamaografia OVideocendos copia yani sağlık için ileri teknikler.

Kısa zaman önce onkoloji hastanesi açıldı; Kanser hastalarıyla mücadele için. Çocuk kordiyolojisi için başka bir hastahane daha açtılar.

Artık hedefleri sadece yerli halk için değil uluslararası hizmet vermek için çalışmak. Aynı Mision Milagro gibi. Mision Milagro nakliye uçaklarıyla kardeş latin ülkelerden Venezüella ve Küba'ya hasta yolladı. MBA 2 ve 3'ün kurulmasından sonra devlet bütçesinin % 6'ya varan kısmı sağlık çin ayrılıyor. Daha önce sağlığın bütçeden aldığı pay % 2 idi.

MBA 2 ve 3'ten önce insanların hastalıkları için MBA 1 mücadela ediyor, çözemediği sorunlarda hastayı Küba'ya yolluyordu. İki ülke arasında anlaşma vardı. Hastayı özel kliniklere sevk ettiklerinden de parayı devlet ödüyordu.

CDİ, SRI, CAT projeleri devam ediyor ve projeler bitene kadar mevcut pozisyon dee-vam edecek hastalar özel kliniklere ve Küba-ya yollanacaklar. Bugün gelinen nokta da umut ettiğimiz gibi değil. 2006'da 600 tane CDİ ve SRİ yapma pojeksiyonu vardı. Sonuç olarak çalışan 215 CDİ, 250 SRİ var. Aynı zamanda 35 CAT projeksiyonu varken çalışan sadece 6.

Caracas'tan bir eylemci olan Melida Morin'den bir örnek verelim. Torununda çocukluktan gelen kas erimsi hastalığı var. Sinir sistemine baskı geliyor. Felce kadar gidebilecek bir durum.

Melida'nın torununu Küba'ya götürme şansı oldu. Orada 5 ay süren bir rebalitasyon uygulandı. Kendi bölgesinde bir CRI açıldı ve o zaman Venezüella'ya geri dönüldü ve tedavi burada sürdürülüyor.

Birkaç kere Venezuela'da hasta oldu.

Çünkü tropik hava Avrupa insanın kötü etkiliyor.

Misionlara teşekkür ediyorum. Halk sağlık sistemi ileri bir noktaya geldi. Her zaman güzel kullanıldı. Aynı zamanda Türkiye'yle karşılaştırıyorum ve çok mutlu oluyorum iyi ki Türkiye'de hasta olmadım diye. Çünkü o zamanlar hem yabancıyım hem sosyal güvencem yok ve az para kazanıyorum. Sağlık sistemini kullanabilmek için çok para gerekli. Venezüella sağlık sistemini meydan okuma gibi düşünebilirsiniz. Türkiye'de halk sağlığı için nasıl bir yol izleyebiliriz, düşünmeli, istemeli, yaratmalı.