Cumartesi Anneleri, 722’inci hafta buluşmasında, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen ve işkence görmüş bedeni kimsesizler mezarlığında bulunan eczacı Ayşenur Şimşek için adalet istedi. AF Örgütü Türkiye Kampanyalar sorumlusu Milena Büyüm ‘ün Birleşmiş Milletler (BM) ‘zorla kaybetme’ sözleşmesinin yükümlülüklerini hatırlattığı eylemde söz alan Ayşenur Şimşek’in kardeşi Ercan Şimşek, “ Yollarınız, köprüleriniz, saraylarınız bu aydınlatılmayan insanlık suçlarının […]

‘Saraylarınız bu aydınlatılmayan insanlık suçlarının gölgesinde kalacak!’

Cumartesi Anneleri, 722’inci hafta buluşmasında, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen ve işkence görmüş bedeni kimsesizler mezarlığında bulunan eczacı Ayşenur Şimşek için adalet istedi. AF Örgütü Türkiye Kampanyalar sorumlusu Milena Büyüm ‘ün Birleşmiş Milletler (BM) ‘zorla kaybetme’ sözleşmesinin yükümlülüklerini hatırlattığı eylemde söz alan Ayşenur Şimşek’in kardeşi Ercan Şimşek, “ Yollarınız, köprüleriniz, saraylarınız bu aydınlatılmayan insanlık suçlarının daima gölgesinde kalacaktır” dedi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin cezalandırılması için 23 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri, 722’inci buluşmasında polis ablukasına rağmen bir araya geldi. Eyleme, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, AF Örgütü Türkiye Kampanyalar sorumlusu Milena Büyüm ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Gözaltında kaybedenlerin fotoğraflarının taşıyan kayıp yakınları adına bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

Devletlerin, yasama, yürütme, yargı organlarının herkes için hukuk güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Eren, Türkiye’de bu yükümlükler yerine getirilmediği için bir hukuk güvenliği krizi yaşandığını vurguladı. 722’inci haftada hukuk devleti talebiyle yine meydanlarda, sokaklarda olduklarını belirten Eren, “23 haftadır kayıplar sorununu kamuoyuna taşıyabilmek için Galatasaray’da gerçekleştirdiğimiz ve Anayasa’nın güvencesinde olan buluşmalarımız polis zoru ile engelleniyor. Bizim “herkes için hukuk güvenliği” talebimizin kriminalize edilmesi Türkiye’nin bir hukuk devletine dönüşme ihtimalini engelleme girişimidir. Bizim hukuk ve adalet talebimizin görünmez, duyulmaz kılınmak istenmesi Türkiye’nin demokratikleşmesini engelleme girişimidir” dedi. Eren, sadece gözaltında kaybedilenler için değil, demokratik bir Türkiye için de adalet talebimizde ısrar edeceklerinin altını çizdi.

POLİSTEN TEHDİT

Bu hafta, 24 Ocak 1995 tarihinde Ankara ‘da gözaltında kaybedilen eczacı Ayşenur Şimşek için adalet isteyen Eren, henüz 27 yaşındayken katledilen Şimşek’in hikâyesini şöyle anlattı:

“Ankara’da yaşayan eczacı Ayşenur Şimşek sağlık emekçilerinin sendikal çalışmalarının içinde yer aldı. Sağlık -Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı oldu. Çalışmalarını sürdürürken ailesini defalarca telefonla arayan kişiler, ‘Bu işleri bırakmazsa sonu kötü olur’ diyerek tehditlerde bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Ayşenur’un babası iki defa karakola çağırılarak, ‘kızın gelip teslim olsun yoksa onun için hiç iyi olmayacak’ diye tehdit edildi.

Ailesi son olarak 24 Ocak 1995 tarihinde Ayşenur’la görüştü ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

İŞKENCE GÖRMÜŞ BEDENİ KİMSESİZLER MEZARLIĞINDA BULUNDU

Kızlarının akıbetinin araştırılması için emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı’na başvuran aileye ‘gözaltına alınmamıştır’ denildi. Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde düzenledikleri basın açıklaması ile Ayşenur’un bulunması için kampanya başlattıklarını duyurdu. Kampanya devam ederken 11 Nisan 1995 tarihli Milliyet Gazetesi’nde Kırıkkale’de bulunan bir kadın cenazesi haberi yayımlandı. Haber üzerine Şimşek Ailesi Kırıkkale Savcılığı’na başvurdu. Gözaltına alındığı inkâr edilen Ayşenur’u tüm resmi kurumlarda arayan Şimşek Ailesi, 12 Nisan 1995 tarihinde kızlarının bedenine Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı.

OTOPSİ RAPORUNDA YAKIN MESAFEDEN VURULDUĞU TESPİT EDİLDİ

Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri vardı. Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurularak öldürülmüş ve 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolu kenarında bulunmuştu. Daha önce gözaltına alındığı için emniyette parmak izi bulunmasına rağmen Ayşenur’un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra “kimliği meçhul kişi” olarak Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti.”

24 yıldır Ayşenur Şimşek’i katledenler, bedenini kaybetmek isteyenlerin tespit edilerek ve cezalandırılmalarını mümkün kılacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmediğine işaret eden Eren, Ayşenur’un katillerinin tespit edilip cezalandırılmasını için savcıları göreve çağırdı. Eren, kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha altını çizdi.

‘BU SİZİN İMTİHANINIZDIR!’

Açıklamanın ardından söz alan Ayşenur Şimşek’in kardeşi Ercan Şimşek, ablasının barış içinde adil bir dünya istediği için, kendisini, sömürü düzenlerinin önünde engel görenler tarafından katledildiğini vurguladı. Niceleri gibi Ayşenur’un iyi bir avlat, kardeş ve sendikacı olduğunu kaydeden Şimşek, vicdanlı bir insana yakışır, onurlu bir yaşamı olduğunu ifade etti. “ Peki ya kalleşçe katleden katiller nerede? Emiri verenler nerede?” diye soran Şimşek, şöyle konuştu: “Ve siz devleti yönetenler, bu cinayetleri aydınlatacağız diyerek oy devşirilenler ; ne oldu da bir gün kayıplar için ‘Eminönü Meydanı’na gezerken mi kayboldu’ deme noktasına geldiniz. Ne oldu da kayıpların anılmasına tahammül edemez hale geldiniz? Unutmayın ki bu sizin de imtihanınızdır ve yollarınız, köprüleriniz, saraylarınız bu aydınlatılmayan insanlık suçların daima gölgesinde kalacaktır. Bir gün gerçekler ortaya çıkacaktır.”

BM’NİN ‘ZORLA KAYBETME’ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ HATIRLATILDI

AF Örgütü Türkiye Kampanyalar sorumlusu Milena Büyüm ise, konuşmasını, Birleşmiş Milletler (BM) Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında Uluslararası Sözleşmeye göre ‘zorla kaybetme’ teriminin tanımını okuyarak başladı. Büyüm, Cumartesi Anneleri’nin 23 haftadır, kayıplarla buluşma mekânı olan Galatasaray Meydanı’nın uluslararası hukukta karşılığı olmayan gerekçelerle engellendiğine işaret etti. Büyüm, konuşmasına şu şekilde devam etti, “Sizin, BM’nin az önce okuduğum uluslararası sözleşmesinde tanımlanan bir şekilde zorla kaybedilen yakınlarınızın akıbeti sormaya, onların aranızdan ansızın alınıp, bir daha onlardan hiçbir haber alınamamasının nedenlerini sorgulamaya, devletin bu sorulara cevap vermesini talep etmeye hakkınız var. Bu talepleri ısrarlı ve barışçıl yaklaşımınızla, zaman zaman engellemeleri ve kötü muameleleri de içeren baskılara rağmen barışçıl toplanma hakkınızı kullanarak kamuya ve devlet yetkililerine duyurma hakkınız var. Yakınlarınızı hatırlamaya ve topluma onları hatırlatmaya hakkınız var. Bu hak savunuculuğudur. Hak savunucuları devletin koruma yükümlülüğü olan, sadece kendi hakları için değil, başkalarının da ihlallere maruz kalmış haklarını koruyan insanlardır, sizlersiniz.”

‘DÜNYANIN HER KÖŞESİNDEN SİZE DESTEK VAR!’

Af Örgütü olarak 25 Ağustos’tan bu yana kayıp yakınlarının barışçıl toplanma hakkı için küresel bir kampanya yürüttüklerini aktaran Büyüm, “ Burada engelleniyor olsanız da dünyanın birçok köşesinden size destek var. Bu dar sokakta sıkışıp kalmış olsanız da onbinlerce kişi sizin haklı taleplerinizi duyuyor. Burada olmasalar da yanınızdalar. Biz de onlar da yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.