Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye en çok eroinin yakalandığı ülke.

Rapora göre, AB ülkelerinde 2021 yılında 9,5 ton eroin ele geçirildi. Sadece Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarı ise 22,5 ton.

Bu büyük orandaki yakalamalara karşın, eroinin saflığında ya da fiyatında önemli bir değişiklik gözlemlenmedi. Eroin arzı halen yüksek, yani “satışında bir aksama yok”.

Avrupa’da en çok kullanılan afyon (opioid) hammaddeli yasadışı uyuşturucu olan eroin, sürpriz olmayacağı üzere, genel uyuşturucu kullanımına bağlı sağlık sorunlarının da bir numaralı müsebbibi. Ve tabii doz aşımı ölümlerinin baş sorumlusu. Ölümlerin üçte ikiye yakını bu maddeden kaynaklanıyor.

ÖLÜM SEBEBİ

Türkiye’yle ilgili verilere göre, doz aşımı sebebiyle ölümlerin yüzde 32’si eroin sebebiyle gerçekleşti.

Ölüm sebeplerinde amfetamin ve metamfetamin de uyarıcı maddeler arasında ilk sırada.

Rapordaki 2021 yılı otopsi verilerine göre, Almanya’da 348, Türkiye’de 184, Finlandiya’da 49 kişi bu maddelerin kullanımı sonucu hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar ise kalp ve damar hastalıklarına açık hale geliyor. 

BELÇİKA VE HOLLANDA

Hem Türkiye hem de tüm Avrupa’da, bu bilinenlerin yanı sıra çok farklı uyuşturucuların kullanımı artmış durumda.

Yakalama oranlarına bakıldığında, en hızlı yükselenin kokain olduğunu görüyoruz:

AB içerisinde 2011-2021’de ele geçirilen uyuşturucudaki en büyük artış yüzde 416 ile kokainde, yüzde 260 ile bitkisel kenevirde, yüzde 135 ile metamfetaminde, yüzde 126 ile eroinde, yüzde 123 ile MDMA’da, yüzde 77 ile kenevir reçinesinde ve yüzde 42 ile amfetaminde tespit edildi.

Rapordaki verilere göre, AB ülkeleri, uyuşturucular için bir pazar olmasının yanı sıra üretim, ihracat ve geçiş yeri konumunda. Bu konuda başı, Belçika’nın Anvers ve Hollanda’nın Rotterdam limanları çekiyor.

Dolayısıyla AB ülkeleri ve Türkiye, sadece uyuşturucu kullanımı değil giderek yayılan bir organize suç salgınıyla da karşı karşıya kalıyor.