Beynelmilel filminde, Özgü Namal’ın canlandırdığı Gülendam karakteri “Abla siz niye hep pavyonda şarkı söylüyorsunuz?”  diye sorar Meral Okay ve Dilber Ay’ın canlandırdığı pavyonda çalışan kadın karakterlere. Filmde Arzum Çilem isimli bir pavyon şarkıcısını canlandıran Dilber Ay cevaplar, “başka bir teklifin mi var?” Gülendam bu kontra cevap karşısında geri adım atmaz, okuduğu kitaplardan bir cümleyle devam eder; “Pavyon kültürü kadın bedeninin aşağılanmasıdır” Dilber Ay’ın karakteri yine yapıştırır cevabı, “Kızım pavyonda kültür ne arasın?” Şimdi diyeceksiniz ki, bu sahne nereden aklına düştü? Bu sahne ilk kez, 2 yıl önce Oya Baydar’ın Taraf’tan ayrılış süreci içinde Ahmet Altan’ın “pavyona düşmüş namuslu kadın” benzetmesiyle aklıma düşmüştü. Dilber Ay’ın “pavyonda kültür ne arasın?” repliğine bir de bu örnek üzerinden -elbette acı acı- gülmüştüm. O sahne ikinci kez, geçen hafta Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı’nın Taraf’ta yazmayı bırakmalarıyla aklıma düştü. Beni bu noktada şaşırtan, bu iki istifanın  genel olarak “Taraf’ın ne olduğu anlaşıldı coşkusuyla” ele alınmasıydı. Ahmet Altan bile daha iki yıl önceden Taraf’ın bir solcu için ne anlama geldiğini “pavyon örneğiyle” tarif ederken, kimileri Beynelmilel filmindeki Gülendam gibi olan bitenin yeni farkına varmıştı. Madem bizzat Ahmet Altan tarafından pavyona benzetilen gazeteden iki kişi daha ayrıldı, repertuarı biraz daha zenginleştirmek lazım. Repertuardaki “kontrgerillayı aklama” şarkısı bir iki hafta sonra eskir, repertuara yeni şarkılar gerek diyerek bu haftaki Köşe Vuruşu’nda Taraf repertuarına katkı yapmak istiyorum izninizle.

HİT YABANCI: HİTLER DE SOLCUYDU
1 Mayıs 1977’de solcular kendi kendilerini öldürdü, devletimiz, kontrgerillamız tertemizdir şarkısının ardından yeni bir hit patlatmak şart. İlk hitimiz yabancı olsun o zaman “Hitler de solcuydu” şarkısına ne dersiniz? Hem deliller de kuvvetli: ne yazıyordu Nazi kamplarının kapısında “Arbeit macht frei / çalışmak özgürleştirir.” Alenen emeğin kutsallığına vurgu, Marx demiş olsa şaşırmazsın yani. Emek özgürleştirir diyor adam. Hem sonra Hitler’in “Kavgam” diye kitabı da var, tıpkı ‘devrimci şiddet’ sevdalıları gibi kavgadan söz ediyor baksana. Hitler’in 1935 yılında yaptırdığı Türkiye’de “tospağa” diye bilinen arabaların markası ne? Volkswagen. Peki Volkswagen Almanca ne demek? Halk arabası. Adam halk filan demiş beyler, kesin solculuk var serde. Tak plağa, ver coşkuyu; Hitler’de solcuydu! Delil mi istiyorsun? Yukarıda bir sürü delil sıraladık, yetmez mi?

BİR DE YERLİ HİT: SOLCU KONTRGERİLLA
Şimdi bu solcular yaman adamlar, yarın bir gün 1 Mayıs 1977’dede yaşananlarda kontrgerillanın parmağı olduğunu kanıtlarlar filan neme lazım, tetikte olmak gerek. Diyelim ki, kontrgerillanın parmağı var? Kontrgerillanın solcu olmadığı ne malum? Gerilla merilla zaten solcuların ağzına sakız olmuş laflar bunlar. Grup Yorum’un  Gerilla’nın Türküsü, Nehir Kenarında Yürüyen Gerillalar filan diye içinde gerilla geçen bir sürü şarkısı var. İnanmazsanız Emre Aköz’e sorun, o iyi bilir. Olabilir yani. Araştırmak lazım. Solcu dediğin zaten Kemalist, darbeci filan gibi türlere ayrılıyor, kontrgerillası niye olmasın bu meretin? O zaman yeni hit hazır: Zaten kontrgerilla da solcuydu!

BU HİT ŞARKILAR ANCA KESER...
Şimdi Taraf gazetesinin yazlık programı için önerdiğim bu hit şarkılar, kendilerini keser mi bilmiyorum ama Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı’nın istifasına dek Taraf’tan umudu olanlar belki bir nebze daha ikna olur Taraf’ın hangi tarafta olduğuna. Yani Taraf’ta olan bitene onca şeyden sonra ancak şaşırıyorlarsa, böyle kuvvetli bir şok lazım. Yalnız Taraf’ın Ümit Kıvanç’ın ayrılırken  de bahsettiği bir “hah bulduk!” sendromu var ya, o sendromu bu repertuar keser mi bilmem. Sola ve solculara yöneltilecek daha kuvvetli suçlama benim aklıma gelmiyor şimdilik. Solun karşı olduğu her şeyi sola yamadılar nitekim. Belki son bir bomba olarak “Taraf’ı da solcular çıkarıyormuş” diyebilirler. O büyük “hah bulduk, gömelim abi solculara” açlığını doyurur mu emin değilim, ama lütfen Yıldıray Oğur’u biraz besleyin, daha elle tutulur yeni haberler kargolayın. Aman aç kalmasın. O meşhur reklamdaki gibi, “acıkınca hemen assoliste bağlıyor” zira.