İnşaatına başlandığı günden bu yana tartışmaların odağında olan İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi dün gece yarısından itibaren başladı. Taşınma işlemi nedeniyle birçok yol trafiğe kapatıldı. Avukat Özgür Ceylan Aytaç, yer seçiminin son derece yanlış olduğunu vurgulayarak havalimanı çevresindeki göllerin sağlıklı şekilde doldurulduğuna dair bir veri olmadığını aktardı. İnşaatına başlandığı günden bu yana tartışmaların odağında olan İstanbul […]

Tartışmalara rağmen taşınıyor

İnşaatına başlandığı günden bu yana tartışmaların odağında olan İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi dün gece yarısından itibaren başladı. Taşınma işlemi nedeniyle birçok yol trafiğe kapatıldı. Avukat Özgür Ceylan Aytaç, yer seçiminin son derece yanlış olduğunu vurgulayarak havalimanı çevresindeki göllerin sağlıklı şekilde doldurulduğuna dair bir veri olmadığını aktardı.

İnşaatına başlandığı günden bu yana tartışmaların odağında olan İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi dün gece yarısından itibaren başladı. Atatürk Havalimanı’ndan uçaklar yeni havalimanına gitmek üzere boş olarak havalanırken, binlerce parça malzemeyle yüklenen TIR’lar ise saat 03.00 itibariyle karadan yola çıktı.

Taşınma operasyonu toplamda 45 saat sürecek ve bu gece saat 23.59’da tamamlanacak. Büyük Göç’ün gerçekleşebilmesi için bu sabah 02.00 ile 14.00 saatleri arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapatılacak.

Taşınma işlemi sırasında Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yaklaşık 47 bin 300 ton ağırlığında malzeme taşınacak ve bin 800’den fazla çalışan görev alacak.

Atatürk Havalimanı’nda Mart ayında 37 bin 104 uçak ve 5 milyon 356 bin 471 yolcuya hizmet verildi. Ocak-Mart döneminde ise Atatürk Havalimanı’ndan 15 milyon 200 bin 502 yolcu geçiş yaptı. Havalimanı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 düşüşle 4 milyon 6 bin 706 iç, 11 milyon 193 bin 796 da dış hat yolcusu ağırladı.

Havalimanının taşınması İstanbul’da trafiği kilitledi. Taşınma süreciyle ilgili konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, “Lütfen kıymetli İstanbullular, bu süreç içerisinde Basın Ekspress yolunun alternatif yollarını kullanarak, trafikte zorluklar yaşamayın. Bu bölgede işleri olanları biraz daha erken hareket etmeye davet ediyorum” dedi.

Kapanan yollar şöyle:

  • İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu ile Basın Ekspres yolu, Mahmutbey Batı Kavşağı ile Yeşilköy Havuzlu Kavşağı bu gece 01.00 ile sat 10.00 arası trafiğe kapalı olacak.
  • Atatürk Havalimanı Yeşilyurt Havuzlu Kavşağı ile Mahmutbey Batı Kavşağı istikameti bugün 23.59’a kadar trafiğe kapatılacak. Mahmutbey Batı Kavşağı, İstanbul Havalimanı istikameti ise saat 10.00’a kadar kapalı.

‘Yer seçimi son derece yanlış’

Üçüncü havalimanı için 2016 yılında yurttaşlar adına davayı açan Avukat Özgür Ceylan Aytaç BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Aytaç yer seçiminin son derece yanlış olduğunu vurguladı. Havalimanı çevresinde yaklaşık 70 göl ve derelerin olduğunu aktaran Aytaç, göllerin sağlıklı şekilde doldurulduğuna dair bir veri olmadığını ifade etti.

Aytaç, “Bilim insanları yıllardır buranın riskli bölge olduğunu paylaştı. Kıyı kenar çizgisine dayanıyor. Kıyı kenar çizgisinin doldurulmayacağı söylendi ama keşfe gittiğimizde dolgu yapıldığını gördük” dedi.

“İstanbul çevre düzeni planı var. Bu planda İstanbul’un doğu-batı eksenli büyümesi gerekildiği yer alıyordu” ifadelerinde bulunan Aytaç, havalimanı projesiyle kuzey ormanlarının yok edildiğini kaydetti. Kuş göç yolları için yer seçiminin büyük problem olduğunu bildiren Aytaç, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ülkenin sayılı ve korunması gereken kuş göçü burada yer alıyor. Tarım alanları için de hiçbir şey yapılmadı doğrudan yok edildi. Havalimanı İstanbul’un önemli su kaynaklarına birkaç kilometre uzaklıkta. Su kaynakları için de yer seçimi çok büyük yanlıştı.”

İstanbul Havalimanı nasıl olacak?

  • Kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük dördüncü havalimanı olan 3. Havalimanı ilk etapta yıllık 80 milyon yolcu için hizmet verecek ve zaman içinde bu sayı 150 milyona kadar çıkacak
  • Yeni havalimanının uçtan uca teknolojik alt yapısı sayesinde yolcuların pasaport, gümrük noktaları ile check-in kontuarlarında bekleme süreleri azalacak. 55 bin kişiye eşzamanlı, kesintisiz, hızlı ve güvenli internet sağlanacak.
  • İstanbul Havalimanı’nda 3 adet veri merkezi (data center), 102 adet entegre sistem, 467 adet sunucu, 780 telekomünikasyon odası, 3257 adet kartlı geçiş noktası, 3267 uçuş bilgi monitörü, 4549 destek verilen bilgisayar, 9000 adet güvenlik kamerası olacak.
  • Havalimanındaki apron kapasitesi 500 uçak olacak.
  • İstanbul Havalimanı’nda toplu ulaşım en büyük sorunlardan. Havalimanına pek çok merkezden toplu ulaşım sağlanmıyor. Havalimanına metro ile ulaşımın 2020 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.