… yaşında. Türkiye Yazarlar Sendikası ülkemizdeki demokrasi mücadelesinde saygın bir yere sahip. Anlamlı bir seçimle 19 Mayıs kutlamasını izleyen öğleden sonra, TYS’nin Fulya’daki yeni genel merkezinin açılışı güzel bir buluşma gerekçesi oldu. Dilerim yakında kalıcı bir yere kavuşuruz.

Başkan arkadaşımız Mustafa Köz ile omuzdaşların özverili emekleri sürüyor, sağ olsunlar. Adnan Özyalçıner, Yüksel Pazarkaya, Egemen Berköz, Hikmet Altınkaynak ve Emin Karaca gibi değerlerle, dostlarla buluşmak ve yeni tanışlar edinmek bana hep güç ve umut sağlar.

PEN Başkanımız Zeynep Oral ‘sürdürülebilir bir çiçek birliği’ armağan etti. İkinci Başkanımız Halil İbrahim Özcan, Genel Sekreter Tülin Dursun, YK üyesi Sevin Okyay ve ben PEN adına katıldık.

TYS Genel Sekreteri Aba Müslim Çelik, Bilal Kayabay, Arife Kalender, Yaşar Miraç ve Halil İbrahim Ay gibi kimi yazarlar hem PEN hem TYS üyesi –bizim gibi.

Kurumlar arası dayanışma her zaman önemlidir. Nitekim TYS ile PEN onyıllardır hem kimi etkinliklerde birlikte yer alır, hem de farklı çalışmalarla birbirini tamamlar.

Usta fotoğrafçı dostumuz Kadir İncesu nikâh eşiğinde olmasına karşın katıldı, sağ olsun. Görsel bellek hem tek tek kişiler hem de kurumlar ve edebiyat tarihi açısından değerli.

Nevra Bucak’ın zarifçe imzaladığı “Gece Varyasyonları” (Artshop yayını) ilginç bir armağan oldu.

Aziz Nesin ile 1972’de yeni arkadaşım Ali (Nesin) sayesinde tanıştığımda “Nasılsınız?” demiştim, “İyi olmak zorundayım,” demişti. 19 yaşımda bu yanıtın önemini pek anlamamıştım, ama onyıllar sonra –özellikle PEN’deki sorumluluğumla, Türkiye’nin yine zor bir döneminde- yeterince anladım.

İyi olmak zorundayız, yurttaşlar, dünyadaşlar. Özgürleşme mücadelesi için.

Nice yıllara, sevgili TYS. Omuz omuza.

Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Leyla Erbil, Alpay Kabacalı, Rıfat Ilgaz, Şükran Kurdakul, Sennur Sezer, Onat Kutlar, Demirtaş Ceyhun, Can Yücel, Behçet Aysan, Duygu Asena ve Enver Ercan gibi s/öz/gürlük ve örgüt emekçisi canları saygı ve özlemle anarak, ışıklarından esinlenerek.