Eskiden duymaya alıştığımız silahlı soygunlar, gece kazarak kuyumcuya girmek, sokak arasında soygun yapmak, bankadan çıkan çantalı muhasebeciyi soymak artık demode yöntemler olarak kalacak

Yeni nesil soygun

Geçen hafta duymayanınız kalmamıştır. Twitter’da çok önemli bazı onaylanmış hesaplar kötü niyetli hackerların eline geçerek bir dolandırıcılık olayı gerçekleşti. Hacklenen hesaplar incelikle seçilmişti. Toplumun güven duyduğu, yeni neslin tanıdığı, paylaşımları ilgi çeken bu hesaplara yapılan saldırı bir devrin başladığını bize gösterdi.

DEMODE YÖNTEMLER

Dolandırıcılık standartları değişiyor….

Eskiden duymaya alıştığımız silahlı soygunlar, gece kazarak kuyumcuya girmek, sokak arasında soygun yapmak, bankadan çıkan çantalı muhasebeciyi soymak artık demode yöntemler olarak kalacak. Bitecek demiyorum ama dünya dijitalleştikçe haliyle para da dijitalleşti. Bitcoin birkaç yıldır en moda ve bilinen dijital para. Yeni dünyanın bu yeni para biriminin en büyük özelliği takip edilemiyor olması. Pek çok yatırımcı için cazip olan bu para birimi, hiçbir devlete bağlı olmadığı için vergiden de muhaf olarak sayılıyor. Kimin nerede ne kadar bitcoini olduğunu bilmek mümkün değil. Bunun sebebi blockcain teknolojisi kullanılarak şifrelenen bu sistemin kırılmasının mümkün olmaması. Hal böyle olunca birinin bitcoinini çalmak isterseniz ya kafasına silah dayayarak kendi dijital cüzdanınıza aktarmasını sağlamak zorundasınız ya da “fishing” denen yöntemle balığı oltaya çekmelisiniz.

Geçen hafta işte bu yöntem kullanıldı.

“Bana 1000 dolar değerinde Bitcoin gönderin yarım saat sonra size 2000 dolar değerinde bitcoin göndereyim” dediler! Kim dedi? Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Barrack Obama, Apple, Kanye West, Warren Buffet, Mike Bloomberg, Floyd Mayweather gibi dünyanın tanıdığı, bildiği, güvendiği isimler! İlk gün tahminen 100 bin doların üzerinde parayı bitcoin olarak cüzdanına aktaran hırsız hackerlar kim bilir ne kadar parayı bu yöntemle topladı.
Twitter’ın yaptığı son açıklama şu şekilde;

Açıklamayı resmi Twitter hesabı üzerinden yapan şirket, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin şifrelere eriştiğine dair bir kanıtları olmadığını ve şifre sıfırlamanın şu anda gerekli olduğuna inanmadıklarını ifade etti. Aktarılan detaylara göre; son 30 günde şifre değiştirme girişiminde bulunmuş olan tüm hesaplar, önlem amaçlı askıya alındı. Bununla birlikte, şu anda bazı hesapların şifre sıfırlama işlemi yapamayabileceği belirtildi. Sosyal medya devi, askıya alınmayan ve kilitlenmeyen hesapların şifre sıfırlama işlemi yapmaya devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

Twitter ayrıca; kullanıcıların hesaplarının kilitlenmiş olmasının, mutlaka bu hesaplara erişildiği veya hesapların ele geçirildiği anlamına gelmediğine işaret etti. Şimdilik kilitlenen hesapların yalnızca küçük bir kısmının ele geçirilmiş olduğunu düşündüklerini belirten şirket; hesapları askıya alınan kişilerin, en kısa zamanda tekrar erişim sağlayabilmesi için çalıştıklarının ve konuyla ilgili incelemelerinin devam ettiğinin de altını çizdi.

HAYALET SALDIRILAR

Çok haber olmayan ancak bu saldırının neredeyse aynısı olan bir büyük saldırı YouTube’a Mayıs ayı içerisinde gerçekleşti. Büyük YouTube kanallarının şifreleri ele geçirilmeden kanalların yöneticilerinin gözleri önünde ortak canlı yayına geçilmiş ve bitcoin çekilişi ile ilgili yayın yapılmıştı. YouTube konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı. Ancak ben olayı epey bir uğraşarak araştırmıştım. Herhangi bir mail ele geçirme, hesap hackleme yapılmadan gerçekleşen bu hayalet saldırı ile adeta bir arka kapıdan kanallara girilmiş ve kanalda istediği canlı yayını başlatmayı başarmışlardı. Orada da çekiliş, gönder daha fazla kazan mantığında bir dolandırıcılık yapılmıştı. Tabi ki başrolde yine bitcoin vardı.

Uzun lafın kısası;

Dolandırıcılık insanlık sürdüğü sürece maalesef sürmeye devam edecek. Burada yapılacaklar çok basit. Oltaya gelmeyeceğiz. İki yöntem her zaman öne çıkıyor. Birincisi korkutarak para gasp etmek. İkincisi de kolay yoldan elde edilecek yüksek gelir. En basit şöyle düşünün, kimse kimseye durduk yere iki katı parayı neden verir? Kolay para kazanmayı elbet herkes çok sever ve ister.

Gerçek dünyada böyle bir şey mümkün değil. Uyanık olmak zorundayız. Savcı bizden neden para istesin? Bir ver iki al! Madem çok parası var sen neden para vereceksin o sana ikiyi direk versin olsun bitsin o zaman! E öyle olmuyor değil mi? Emek burada bir vermek! VERMEYİN! Hele yeni nesil zaten çok az çalışıp çok para kazanmak istiyor. Onlar bu oltaya gelmeye daha müsaitler, aman dikkat. Para dünyanın hiçbir yerinde kolay kazanılmıyor. Bu gerçek değil. Önemli olan hak ettiğinizi tam olarak alabilmeniz. Dropshipping diye bir yöntem var. Gençlerin çoğu bu yöntemle çok ama çok zengin oldum gelin sizde bu işi yapın, size öğreteyim diyenerin peşinden çok gidiyor. Bu konuyla ilgili çok şikayet alıyorum. İlerleyen haftalarda bu yöntemi, nasıl dolandırıldığınızı da anlatacağım.