İSPANYA’DA LA LİGA, TÜRKİYE’DE BANK ASYA!
mdermanli@gmail.com / 14:20 09 Mart 2010
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İki başı kalmış ‘La Liga’da futbol bu yıl da heyecan verici. Tepedeki iki takım olan Real Madrid ve Barcelona’nın 62 puanına karşılık 3. sıradaki Valencia’nın sadece 46 puanı var. Sanki 16 puan geriden başlayan ayrı bir alt lig var ve onun da lideri Valencia’ymış gibi. Cumartesi akşamı kanalları gezerken NTV Spor’da yayınlanan Real Madrid – Sevilla maçını izledim. Kanalı açtığım anda Sevilla ikinci golü buldu ve deplasmanda 2-0 öne geçti. Maç böyle bitse ve Barcelona da kazansa fark 5 puan olacak, Barça iyice rahatlayacaktı.
Öyle olmadı! Futbolun güzelliğini bir kez daha görmek için bu maçın son yarım saatini izlemek yeterli. Real sağlı, sollu ataklarla, ortadan ver-kaçlarla Sevilla kalesini resmen ablukaya aldı. Sonucunda da iki topu direkten geri geldi, üç topu direklerin çevrelediği alandan (‘kale’den) içeri girdi. Nihayetinde maçı 3-2 kazandı.
Kale, bir şehrin, bir ülkenin savunmasındaki en temel yapılardan biri. Kritik noktalara yapılan kalelerin savunmasını yapanlar, kalenin düşmemesi için yoğun bir azim gösterirler. Çünkü kale düştü mü, şehir de elden gidecektir. Kaleyi dışardan yıkmak isteyenler yoğun top atışı yaparlar ve savunmacıların gücü tükenince kaleyi ele geçirirler. Futboldaki kale ve top ilişkisi, işte cumartesi zuhur etti. Real, Sevilla kalesini, top atışına tuttu ve kaleyi ele geçirdi. Futbol tüm güzelliğiyle, umudu tazeleyen Real’e, Barça’nın berabere kalıp puan kaybetmesiyle birlikte liderliği de hediye etti. Şimdi form tutan bir Real ve Katalan ekibi Barça’nın mücadelesi daha da keyifli hale geldi.
İspanya’dan Karabük’e direkt uçuş yok ama ben yazı uzamasın diye direkt olarak geçiş yapayım. Kardemir Karabükspor, Süper Lig’e bilet rezervasyonunu yaptırmış görünüyor. 10 puan farkla üstte yalnızlaşan Karabük önüne geleni devirerek şampiyonluğa koşar adım gidiyor. Karabükspor’un arkasından gelen beş takımdan üçünün İzmir takımı olması da benim iştahımı kabartıyor. İzmir takımlarının olmadığı bir Süper Lig’in tatsızlığını neredeyse herkes dile getiriyor zaten. Bu yıl belki bir, belki de iki İzmir takımının da Süper Lig’e çıkması an meselesi. Bu takımlardan bir adım önde olan ise diğer İzmir takımlarına nazaran daha az ismi duyulan Bucaspor. Bucaspor bu alt beşlinin en başında 49 puanla 2. sırada ilerliyor. Hemen altındaki siyah beyazlı ‘Büyük Altay’ 45 puanla 3. sırada yer alırken, Karşıyaka da 43 puanla 6. sıradan takibe devam ediyor.
Karabükspor bu haftaki galibiyetiyle, kazanma serisini 6 maça taşıdı. Bu altı maçlık seri içerisinde ligin üst sıralardaki takımlarını da dize getiren Karabükspor, tam 18 gol attı. Kalesinde ise sadece 3 gol gördü. Böyle bir takımın Süper Lig’i fazlasıyla hak ettiğini söylemek lazım. Daha önce iki kez denediği Süper Lig’de başarılı olamayıp toplam 3 sezon mücadele eden Karabükspor, daha iyi bir yapılanma ile bu sefer daha uzun kalacak gibi.
Bucaspor ise geçmiş zamanda lig tecrübelerinin çok fazla olmaması bir dezavantaj olsa da taraftar destekli, semt takımı hüviyetindeki takımların renkliliğinin lige de yansıdığını biliyoruz. İçimdekini tutmayacağım, bu üç İzmir takımından Süper Lig’e çıkmasını en fazla istediğim takım ise Altay. Hem Mustafa Denizli’nin takımı olmasından dolayı, hem de renklerinden dolayı. Bir de Alsancak Stadı’nda oynadıkları maçlarda taraftarlarının durup durup “Büyük Altay” tezahüratları hep hatırımdadır yıllardır.
Bu hafta kopup gidenlerin liglerine müdahil olduk: İspanya’da La Liga, Türkiye’de Bank Asya!

09 MART 2010 KÖŞE YAZILARI
MUSTAFA DERMANLI / 2010 YILI YAZI LİSTESİ
MUSTAFA DERMANLI / MART 2010 ARŞİV
MUSTAFA DERMANLI / 2010 ARŞİV
A.MURAT AYTEKİN
ADNAN BOSTANCIOĞLU
ADNAN TÖNEL
AHMET ORHAN
AHMET ÖNCÜ
AHMET TONAK
AHMET TULGAR
AKIN OLGUN
ALİ ŞİMŞEK
ALTUĞ AKIN
AYKAN SEVER
AYLİN GÖÇMEN
AZİZ ÇELİK
AZİZ KONUKMAN
BİLGEHAN BAYKAL
BİLGE SEÇKİN ÇETİNKAYA
BURHAN SÖNMEZ
BÜLEND KARPAT
BÜLENT USTA
BÜLENT FORTA
CÜNEYT CEBENOYAN
DEFNE GÜRSOY
DURSUN CAYMAZ
DOĞAN SUBAŞI
ENİS RIZA
ENVER AYSEVER
ERKUT TEKİN
EVRİM COŞAR BİLGİN
FIRAT TOPAL
FİKRİ SAĞLAR
GAZİ ÇAĞLAR
GÖZDE BEDELOĞLU
HALİL TURHANLI
HAYRİ KOZANOĞLU
HANDE DEMİRCİOGLU
HALUK GERAY
H.TARIK ŞENGÜL
İBRAHİM SİRKECİ
İBRAHİM ÖZDEN KABOĞLU
İLYAS BAŞSOY
İSKENDER GÜRDÖL
KEMAL ULUSALER
KÜRŞAD KAHRAMANOĞLU
L.DOĞAN TILIÇ
KENAN BAŞARAN
PROF. DR KORKUT BORATAV
MEHMET SÜHA ALPARSLAN
MELİH PEKDEMİR
MELTEM GÜRLE
METE ÇUBUKÇU
METİN ÇULHAOĞLU
MERYEM KORAY
MURAT YAYKIN
MUSTAFA DERMANLI
MÜSLÜM GÜLHAN
NAZIM ALPMAN
NEDİM SABAN
NEŞE YAŞIN
OĞUZ ESEN
OĞUZHAN MÜFTÜOĞLU
ONUR CAYMAZ
OSMAN ÇAKMAKÇI
OSMAN ÖZTÜRK
ÖZGE BAŞAK TANELİ
ÖZGÜR MUMCU
RAHMİ ÖĞDÜL
SABRİ KUŞKONMAZ
SELÇUK CANDANSAYAR
SIRRI SÜREYYA ÖNDER
SÜREYYYA EVREN
ŞEYHMUS DİKEN
TARIK GÜNERSEL
TÜLİN ÖNGEN
UĞUR KUTAY
UĞUR CİLASUN
ÜMİT ALAN
ÜNAL ÖZMEN
YANKI YAZGAN
YAŞAR SEYMAN
ZAFER DİPER
ZAHİT ATAM
ZİYA ADNAN
HAKAN AKSAY
EMRAH GÖKER
İBRAHİM VARLI
ORHAN ULUCA