HDP’nin Cumhurbaşkanlığı aday havuzu oluşmaya başladı. Listede Sancar'ın yanı sıra önemli hukukçu ve kanaat önderlerinin yer aldığı kaydedildi.

Seçimler yaklaşırken aday havuzu oluşmaya başladı

Hüseyin ŞİMŞEK

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefetin bir blok halinde ortak adayla seçimlere katılamaması durumunda kendi Cumhurbaşkanı adayları ile seçime katılacaklarını açıkladı. Sancar’ın bu ifadelerinin ardından HDP’nin ve dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aday havuzu oluşturulmaya başlandı.

“Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altında üçüncü ittifakın kuruluşunu ilan eden HDP'de, Cumhurbaşkanı adayı belirleme ve seçim stratejisi için komisyon kuruldu. Edinilen bilgiye göre, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın yanı sıra eski Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen'in adı tartışılırken tabanda, kadın aday gösterilmesi talebi de öne çıktı. Bu konuda önce diğer muhalefet partileri ile görüşüleceği, ortak aday üzerinde anlaşmaya varılamaması halinde ittifak komisyonunun üzerinde uzlaşıya vardığı ismin aday olarak gösterilmesi kararlaştırıldı.

Bir yandan seçimler için pozisyon belirleme çalışmalarını sürdüren HDP, diğer yandan kapatma davasına karşı çalışmalarını sürdürüyor. Dosyaya sunulan yeni deliller için ek savunma süresi talep eden parti yönetimine AYM tarafından 26 Kasım’a kadar süre verildi. Parti yönetimi ayrıca olası kapatma kararına karşı B planını da hazırlıyor. Bu kapsamda, 41 ilde örgütlenme çalışmasını tamamlayan ve kongresini toplayan Yeşil Sol Parti’nin alternatif parti olmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Yeşil Sol Parti, son kongresinde genel başkanlık düzeyini ifade eden eş sözcülük makamına eski HDP İstanbul İl Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ile eski HDP PM Üyesi İbrahim Akın seçildi. Aynı kongrede partinin logosu da HDP logosuna benzetilerek yenilendi.