Erdoğan-Putin buluşmasında Ukrayna’dan Suriye’ye, Karabağ’dan Libya’ya pek çok sorun ele alındı. Moskova’nın Türkiye'deki petrol rafinerileri, depoları ve rezervlerine ortak olmayı önerdiği ileri sürüldü.

Soçi’de pazarlıklar
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tahran’daki zirveden 17 gün sonra bu kez Soçi’de bir araya geldi. Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Erdoğan, Putin'e teşekkür ederek kısa sürede yeniden bir araya gelişleri sebebiyle memnuniyetini ifade etti. Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfa açmak istediklerini kaydeden Erdoğan, enerjiden tarıma, turizmden bölgesel gelişmelere kadar pek çok alanda atılan ortak adımların çok önemli olduğunu belirtti.

Suriye'deki gelişmelerin özellikle ele alınması gerektiğni kaydeden Erdoğan, “Dünyanın gözü Soçi'de. 'Acaba Soçi'de ne görüştüler, ne yaptılar?' Burayı takip ediyorlar. Yapacağımız bu görüşmelerden sonra da bunlara verilecek olan cevaplar onları belli istikamette yönlendirecektir” ifadelerini kullandı.

Moskova’nın Türkiyeli ortağı değiştirdiği Akkuyu Nükleer Santralı’na da değinen AKP’li Cumhurbaşkanı, “Belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor. Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu halledecek” dedi.

PUTİN PEK BİR MEMNUN

Rus lider Putin de Ankara ile ikili ilişkilerin sürdürülmesinden ve yapılan işbirliğinden memnun olduklarını ifade etti. İki ülkenin gerçekleştirdiği birçok stratejik proje olduğunu aktaran Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve enerji konusundaki projeleri hatırlatarak şöyle dedi: “Br süre önce inşaatını tamamladığımız TürkAkım doğal gaz proje hattı, Rus doğal gazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. Sadece Türkiye’ye doğal gaz sevk etmiyor, Avrupa’ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa, Rusya’dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyla Türkiye’ye minnettar olmalıdır." Putin, Türkiye’ye petrol, kömür ve doğal gazı herhangi bir sıkıntı çekmeden ihraç ettiklerinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin aracılığı sayesinde Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından sevkiyatıyla ilgili sorunun çözüldüğünü ve sevkiyatın başladığını vurgulayan Putin, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi.

RUSYA YATIRIM PEŞİNDE

The Washington Post, "Rusya yaptırımların etkisini azaltmak için Türkiye ve diğer ticaret partnerlerine yöneliyor" başlığıyla bir haber yayımladı. Indipendent Türkçe’deki haberde Ukrayna savaşı sonrasında artan yaptırımların Moskova'nın canını acıttığı belirtilerek Moskova'nın Türkiye'nin petrol rafinerileri, depoları ve rezervlerine ortak olmayı önerdiği ileri sürüldü. Ukrayna istihbaratının gazeteyle paylaştığı bilgilere göre Rusya, bankacılık, enerji ve sanayi sektörlerinde yaptırımlardan kaçınmak için Ankara'ya bir teklif sunuyor. Moskova'nın Türkiye'nin petrol rafinerileri, depoları ve rezervlerine ortak olmayı önererek kendi petrolünü Ankara üzerinden satabileceği belirtildi. Rusya'nın Avrupa Birliği'nin gelecek sene yürürlüğe girecek ambargosundan böyle kurtulmaya çalıştığı öne sürüldü.

Ayrıca Rus sanayicilerinin Türkiye'deki serbest bölgelerde iş yapması ve Rus bankalarının Türkiye devletinin bankalarında hesap açması da Moskova'nın talepleri arasında yer alıyor.

Gazeteye göre ekonomistler ve yaptırım uzmanları, banka isteğinin Batı'nın yaptırımlarının açık ihlali olacağını ifade ederek uyardı. Türkiye'nin kendi kurum ve kuruluşlarını yaptırım riskine sokacak ve Batı piyasalarıyla ilişkisini koparacak bu düzenlemeleri kabul edip etmeyeceğiyle alakalı herhangi bir işaret görülmediği de bildirildi. Yorumda yaptırım uygulamaktan kaçınan bir NATO ülkesinin Kremlin'le ekonomik bağlarını güçlendirmesinin alarm zillerini çaldırdığı ifade edildi.

AKKUYU’DA ÇOK SAYIDA İHLAL VAR

Akkuyu Nükleer Santrali'ni ana hissedarı Rosatom, inşaat işlerini 2019'dan bu yana Titan-2 ile yapan IC İçtaş İnşaat'ın sözleşmesinin neden feshedildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada işin kalitesini ve zamanlamasını etkileyen çok sayıda ihlal yapıldığı için IC İçtaş’ın devreden çıkarıldığı kaydedildi. Rosatom’un yazılı açıklamasında, müteahhitlik işlerinin tamamen Rus ortaklardan oluşan TSM Enerji İnşaat şirketine devredildiği belirtilerek, tüm yüklenici şirketlerden santralin 2023 yılında açılması için elinden geleni yapması istendi.